Ve výstavní síni Albína Poláška můžete zahlédnout Kus arménské duše

Nová sezóna ve Výstavní síni Albína Poláška ve Frenštátě pod Radhoštěm byla zahájena v úterý 8. ledna 2019 výstavou rožnovského fotografa Josefa Bosáka. Několika cenami ověnčená výstava s názvem Kus arménské duše v podobě černobílých fotografií přibližuje život lidí Náhorního Karabachu. O příjemnou hudební atmosféru se postaral mladý zuberský umělec Patrik Beránek.

I přes opravdu bohatou sněhovou nadílku našly do výstavní síně před pátou hodinou odpolední cestu desítky návštěvníků nejen z Frenštátu pod Radhoštěm, ale také z Rožnova, Tiché, Ostravy či Příboru. Ti všichni přišli prostřednictvím fotografií Josefa Bosáka nahlédnout do životů obyvatel Arménie a Náhorního Karabachu. Mezi hosty nechyběli profesionální ani amatérští fotografové, které velmi zaujalo zpracování a atmosféra vystavených fotografií. Výstavu zahájil a poté po celou dobu vernisáže zpěvem a hrou na sólovou elektrickou i klasickou kytaru doprovodil Patrik Beránek. Hosté se nejenom dozvěděli něco o tom jak Josef Bosák k fotografování přišel, ale především jim autor sám přiblížil jaké to je cestovat právě do těchto oblastí, jak to tam vypadá, jací lidé tam žijí, a že všechno zdaleka není tak, jak by to na první pohled mohlo vypadat. „Do těchto míst jezdím prakticky každý rok už od roku 2007, jezdím teď už většinou sám. Lidé jsou tam velmi přátelští, hned si s vámi začnou povídat o tom kdo jste, odkud jste a jestli máte rodinu, ukážou vám fotografie té své. Našel jsem tam spoustu přátel a když se tam vracím tak i po roce mě vítají a jsou rádi, že se vidíme. Spoustu času jsem také strávil v místní polorozpadlé nemocnici a v tu chvíli člověku dojde, že se tady u nás máme opravdu hodně dobře a v podstatě si nemáme na co stěžovat,“ popisoval své zážitky Josef Bosák. Jeho vyprávění bylo opravdu zajímavé a vyvolalo také několik dotazů z řad návštěvníků vernisáže.

Ve výstavní síni Albína Poláška můžete zahlédnout Kus arménské dušeFoto: David Šrubař

Na výstavě je k vidění na pět desítek fotografií a několik panelů s povídáním o historii i současnosti této oblasti. Obyvatelé Náhorního Karabachu zažili genocidu i občanskou válku. Historii horské oblasti mezi Arménií a Ázerbájdžánem poznamenalo rozhodování politiků i nesmiřitelné konflikty mezi křesťany a muslimy. Přesto tamní obyvatelé zůstávají přátelští a pohostinní. Josef Bosák místní Armény fotil doma, při práci i při zábavě, ale například i v místní polorozpadlé a velmi zanedbané nemocnici. Se svým fotoaparátem se účastnil i náboženských obřadů v kostele nebo svátku vody Vardavar. Do Arménie a Náhorního Karabachu se Josef Bosák zamiloval a každoročně jej navštěvuje, také proto, že zde nachází klid, mír a pokoru. Tato výstava tak zachycuje malý kousek toho, co na svých cestách prožívá.

Výstava bude v prostorách Výstavní síně Albína Poláška ve frenštátském Domě kultury přístupná do 1. února 2019 každý všední den od 9 do 17 hodin.

Ve výstavní síni Albína Poláška můžete zahlédnout Kus arménské dušeFoto: David Šrubař