Upečte si kváskový chléb do formy

Upečte si kváskový chléb tentokrát do formy s kvalitní moukou značky PROBIO.

 

KVÁSKOVÝ CHLÉB DO FORMY

Typ receptu: veganský, bezlaktózový

Náročnost receptu: středně obtížný

Doba přípravy: 15 minut bez kynutí a pečení

Množství: 1 bochník

Ingredience:

 

Na rozkvas:

1 lžíce žitného kvásku

125 g žitné celozrnné mouky jemně mleté

125 ml odstáté vlažné vody

 

Těsto:

Cca 250 g žitného rozkvasu

525 ml odstáté vlažné vody

250 g libovolných vloček

50 g semínek

375 – 400 g žitné celozrnné mouky jemně mleté PROBIO

15 g mořské soli

Lžička kmínu

Chlebová forma délka 28 cm

 

 

Postup:

 

Večer před pečením chleba připravte žitný rozkvas. V míse smíchejte kvásek, mouku a vodu. Přikryjte poklicí/talířem a nechte 12 hodin pracovat. Druhý den nezapomeňte odebrat do skleničky lžíci kvásku na příští pečení a uložte jej do lednice – na to se většinou zapomíná.

Do mísy přidejte vodu a vločky a rozmíchejte, poté přidejte zbytek surovin a propracujte v těsto. Těsto není nutné příliš zpracovávat, stačí docílit jednolitosti. Škroby v žitné mouce byste dlouhým zpracováním narušili, což není žádoucí. Těsto přesuňte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané moukou. Přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 4 hodiny. Kynutí by mělo probíhat za teploty bez výkyvů, proto můžete dát formu s těstem třeba do vypnuté zavřené trouby, kde ho neovlivňuje otevřené okno nebo průvan. Po vykynutí vložte formu s těstem do rozehřáté trouby na 250 ˚C (před rozehřátím samozřejmě těsto vytáhneme) a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 220 ˚C a pečte dalších 45 minut. Chleba vyklopte z formy na plech a dopečte z druhé strany cca 10 minut. Chleba krájejte až po vychladnutí – žitný chléb totiž musí dojít, jinak by byl mazlavý.