Tipy na netradiční dezerty: Provoňte si jaro vanilkou a kakaem

Jen těžko bychom hledali ikoničtější dvojici, než je vanilka a kakao. Patří k sobě jako sněženky k jaru, jako vajíčka k pomlázce a jako vůně čerstvě upečených dobrot k domovu. Když hořkost kakaa zjemní voňavá vanilka, vznikne koncert chutí, kterému málokdo odolá. S našimi recepty si tuhle symfonii můžete dopřávat doma třeba každý den.

 Na jaře přichází nová energie a chuť vyzkoušet něco neotřelého. Začněte třeba netradičním dezertem! Lahodné chutě s nádechem vzdálených krajin dokážete vykouzlit i z osvědčených surovin, jako jsou vanilka a kakao. Pojďme se na ně podívat zblízka.

Objevte vůni vanilky

Vanilka právem patří mezi celosvětově nejoblíbenější sladké chutě. Její aroma je totiž skutečně nezapomenutelné. Malá špetka mleté vanilky na jazyku vyvolá pocit desítek rozplývajících se ovocných chutí. Tato rostlina pocházející od Aztéků má totiž plody se zázračnou schopností zvýraznit chutě všech ostatních surovin. Vanilkové lusky samy o sobě pak mají chuť dřevitou, kořeněnou a lehce nasládlou.

V současnosti se vanilka pěstuje hlavně na Madagaskaru, ale i v jiných teplých oblastech, jako je například Mexiko, ostrovy v Indickém oceánu, Srí Lanka, Bahamy či Indonésie. Její zpracování je velmi náročné, a proto se jedná o druhé nejdražší koření na světě hned po šafránu. Dr. Oetker nabízí nejširší sortiment vanilky na trhu jako Vanilku mletou, dále Vanilkovou pastu a Extrakt vanilky bourbon, Vanilkový cukr, a dokonce i celý lusk. Vanilka bourbon přitom pochází právě z Madagaskaru.

Extrakt či pasta se snadno dávkují a dokážou ochutit velké množství krému, a tak je oceníte především při tvorbě sladkých pokrmů a dezertů. Nejuniverzálnější je však Dr. Oetker Vanilka mletá. V jednom sáčku se skrývá tolik chuti jako v celém vanilkovém lusku. Hodí se pro pečení, vaření i studenou kuchyni, protože má jemnou a nevtíravou, ale přesto intenzivní vůni.

Zelený špenátový chlebíček s citronovou polevou

K jaru se hodí jasné barvy a lehké recepty. Vyzkoušejte třeba vanilkový chlebíček se špenátem a svěží citronovou polevou. Špenátu ve sladkém receptu se nemusíte obávat, po upečení vůbec není cítit.

V míse vyšlehejte 5 vajec, 100 g moučkového cukru a špetku Mleté vanilky Dr. Oetker. Přidejte špetku soli, 1 PL Vanilkové pasty Dr. Oetker, 1 PL citronové šťávy, 200 ml oleje a opět krátce vyšlehejte. V tekuté směsi rozmíchejte metličkou dohladka 4 balení Zlatého klasu a půl balení Kypřicího prášku s vinným kamenem Dr. Oetker. Nakonec do těsta zlehka zamíchejte 80 g čerstvě nasekaného baby špenátu. Těsto nalijte do formy s pečicím papírem a pečte 60 minut na 180 stupňů. Citronovou polevu Dr. Oetker připravte podle návodu na obale.

Všechny odstíny kakaa

Už jen pomyšlení na čerstvý kakaový dortík zapne všechny vaše chuťové pohárky a rozšíří zorničky. Jistě není náhoda, že kakao se k nám dostalo stejně jako vanilka z Jižní Ameriky. Jejich kombinace je naprostá klasika, se kterou nikdy nešlápnete vedle.

Kakao si můžete dopřát hned v několika formách. Nejryzejší je Přírodní kakao Dr. Oetker, které si zachovává důležité vlastnosti kakaových bobů, jelikož neprošlo alkalizačním procesem. Je bohaté zejména na velmi ceněné antioxidanty. Přírodní kakao má světlejší barvu než kakao holandské, a především nižší pH, díky kterému se hodí pro pečení s využitím jedlé sody. Obsahuje také 2x více kakaového másla než klasické Dr. Oetker Holandské kakao, které je tmavší a zcela všestranně využitelné. Pokud chcete, aby váš dezert šokoval na první pohled, sáhněte po Dr. Oetker Černém kakau. Jeho barva vzniká přírodní cestou díky extra alkalizaci.

Jarní kakaové muffiny s ovečkami

Kakao má svoje místo i v jarním pečení. Černou tmu ale ponechejte zimě a zvolte kakao přírodní. Nejenže má příjemnou barvu, ale při jarním probuzení organismu oceníte také jeho antioxidační účinky. Tyhle roztomilé košíčky s ovečkou vám navíc rozhodně vyvolají na tváři úsměv.

V míse smíchejte 220 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 2 KL Kypřicího prášku Dr. Oetker a 2 PL Přírodního kakaa Dr. Oetker. Do sypké směsi přidejte 2 vejce, 170 ml kefíru a 130 ml oleje. Vše důkladně zamíchejte, a nakonec přisypte ještě Čokoládové kousky Dr. Oetker. Těsto naneste do papírových košíčků a pečte 15 minut na 180 stupňů. Muffiny nechte vychladnout a mezitím si připravte marcipánové ovečky na ozdobu.

Budete potřebovat 1 balení Marcipánu Dr. Oetker a Holandské kakao Dr. Oetker. Polovinu marcipánu obarvěte kakaem, druhou pak rozválejte do podoby tenkého plátu. Z bílé části vykrajujte těla oveček a z tmavé modelujte hlavy. Nebojte se být kreativní, jaro je tu od experimentů.

 

Více chutných receptů naleznete na webu: Naše recepty | Dr. Oetker.