Těšte se na paddleboardy! Tohle léto přijedou za vámi.

Možná si nejste jisti skloňováním tohoto anglického slova paddleboard, ale s tím si nelamte hlavu, pokud vaším hlavním cílem je si tento trend ve vodní zábavě vyzkoušet na vlastní nohy.

Jak?

Jednoduše. Předtím než si paddleboard budete kupovat, vyražte do nejbližší půjčovny u vody ať víte do čeho jdete. Nebo si počkejte až za vámi přijede testovací parta AQUAMARINA DEMO TOUR, která vám vybere a půjčí vhodný paddleboard i s pádlem. Navede vás, jak se postavit a jak pádlovat a ostatní seznamování a rozmýšlení je už na vás.

Kdy?

Tým AQUAMARINA DEMO TOUR vyráží do terénu po celé České republice od května do října 2019 a každý den jej můžete očekávat na rybníce u vašeho domu, na klidné vodní nádrži, řece nebo jezeře v okolí. Kalendář akcí se již pomalu plní a sledovat ho můžete na oficiálním webu

www.aquamarina-tour.cz

Co to stojí?

Testování paddleboardů značky AQUA MARINA je zdarma, takže to stojí pouze váš čas.
Proč to dělají? Protože stand up paddleboardingu neboli SUP jak se také zkracuje, zkrátka pádlování ve stoje na boardu je zábava, o kterou se tým AQUAMARINA DEMO TOUR ráda rozdělí. Testovací tým má za cíl kromě radosti z kvalitně stráveného času i šíření povědomí o této zábavě a sportu. Poradí také s výběrem správné velikosti a vhodného paddleboardu přímo pro vás, což může být při budoucím rozhodování jaký paddleboard koupit velmi užitečné.
Sledujte aktuální dění a fotoreportáže z akcí na Facebooku AQUAMARINA DEMO TOUR a na Instagramu

Testovací bazén na výstavě BOAT SHOW v Bratislava INCHEBA 14.-17.3. 2019

Jak si tedy na paddleboard stoupnout, abyste měli náskok až k vám parta AQUAMARINA DEMO TOUR přijede?



Booking.com

 

7 základních kroků, jak se postavit na paddleboardu

1 To je nafukovací? Paddleboard je buď nafukovací nebo pevný laminátový. Pokud má na sobě jedno či dvě kolečka s ventilem, je nafukovací. Ventil může být vzadu, ale i vpředu paddleboardu. Každý paddleboard má „předek“ i „zadek“. Když si nejste jisti, stačí ho obrátit vzhůru nohama a na straně, kde se nachází ploutvičky, tam je i záď paddleboardu.   
2

Kam si stoupnout?

 Na paddleboardu se v základním postoji stojí v jeho těžišti, to znamená uprostřed paddleboardu, nejčastěji s poutkem mezi nohama. Obličej směřuje ke špičce paddleboardu ve směru jízdy.
3 Kde začít?  Pádlem. Vezměte si do ruky pádlo a nastavte ho na správnou délku – jednu „shaku“ nad hlavou. Shaka je hawajský pozdrav pro mír a lásku a respektu ke všemu živému – tento pozdrav přešel do všech vodních deskových aktivit tedy i surfingu, windsurfingu a stand up paddleboardingu. Dejte ruku v pěst a vztyčte palec a malíček. 
4 Jak nastoupit?  Pro vaší jistotu platí vždy pravidlo, že pokud se na paddleboardu cítíte nestabilní, klekněte si. S pádlem v ruce klekněte na paddleboard nejprve vzdálenějším kolenem vedle poutka a pak i druhým kolenem, které vás spojovalo se souší.
5 Jak se postavit a stát? Pokud jste v kleče, dejte pádlo příčně před sebe s dlaněmi na trubce pádla a paddleboardu. Klekněte na všechny čtyři jako pejsek, zvedněte zadek do střechy a postupně se napřimujte. Chodidla jsou rovnoběžně s poutkem na šířku ramen. Kolena mírně pokrčená a pruží při pohybu vodní hladiny. Záda jsou rovná, a břicho zpevněné.
6 Jak pádlovat? Při pádlování na levé straně, pravá ruka drží hlavičku pádla a levá drží pádlo zhruba v polovině. Natáhněte ruce dopředu ke špičce paddleboardu, ponoříte celý list pádla do vody. Spodní ruka zůstává natažená a tělem se přitahujete k trubce pádla. Pádlo vytahujte z vody v momentě, kdy je vedle těla – záběr pádlem se neprotahuje za tělo jako na kanoi nebo raftu. Přibližně po pěti záběrech přehodíte pádlo na druhou stranu a vyměňte si ruce. Nevadí, že paddleboard nejede rovně, teprve trénováním a pilováním techniky se stáváte mistry.
7 Můžu spadnout z paddleboardu do vody? Ano! V tomto případě platí přísloví, kdo nepadá, jezdí pod své možnosti. Pro dosažení lepšího psychologického efektu se můžete namočit před nástupem na paddleboard. Strach z pádu do vody působí negativně na naše tělo, které je pak ztuhlé a nemotorné. Při jízdě na paddleboardu je žádoucí být uvolněný a „synchronizovaný“ s vodou. Dokonce rychlý a efektivní nástup na paddleboard po pádu do vody je cennou dovedností.

Rady na závěr. Pro jízdy na paddleboardu nepodceňujte ani počasí a povětrnostní podmínky.

  • Když svítí sluníčko, namažte se opalovacím krémem a mějte u sebe dostatek tekutin a od věci není ani kšiltovka, která se dá namočit.
  • Když lehce prší, tak to prší štěstí a nemusíte se bát vyrazit. Když fouká, nezapomeňte si na paddleboard připnout „leash“ – pojistný řemen, který vás spojí s boardem, aby vám neulítl. Když řádí blesky a vy jste se nestačili schovat, jeďte co nejrychleji ke břehu, aby do vás blesk neuhodil při pádlování.