Společnost Sony slaví čtyři vítězství v soutěži TIPA 2024

Společnost Sony s hrdostí oznamuje, že renomovaná asociace Technical Image Press Association opět ocenila její práci a inovace celkem čtyřmi cenami TIPA. Letos získala tituly „NEJLEPŠÍ PROFESIONÁLNÍ HYBRIDNÍ FOTOAPARÁT“ pro fotoaparát Alpha 9 III a „NEJLEPŠÍ PROFESIONÁLNÍ FOTOAPARÁT S APS-C“ pro fotoaparát Alpha 6700.

Nejlepší profesní fotoaparát se snímačem APS-C

Fotoaparát Sony Alpha 6700 je určen pro tvůrce obsahu, kteří chtějí mít k dispozici co nejširší škálu nástrojů pro fotografování a nahrávání videa. Nabízí rozsáhlou sadu funkcí převzatých z modelů řady Cinema Line od společnosti Sony. Akci lze snadno zachytit díky sledování objektů v reálném čase v režimu videa i statických snímků, rychlosti snímání 11 snímků za sekundu a působivému výkonu při slabém osvětlení, o který se stará zaostřování s umělou inteligencí, a to až do -3EV. Speciální funkce videa zahrnují vylepšené automatické snímání řízené umělou inteligencí, které umožňuje sledování objektu při natáčení vlogů, široký výběr nastavení časosběrného snímání a možnost streamování, sdílení a připojení ke službě Creative Cloud prostřednictvím USB a Wi-Fi. Model také nabízí jedinečný formát HEIF, neboli High Efficiency Image File, který zabírá méně místa při zachování stejné kvality obrazu. Hodí se tak zejména pro video s vysokou snímkovou frekvencí a pro ukládání více snímků při sériovém snímání, HDR a podobné režimy s vysokým objemem dat.

Nejlepší profesní hybridní fotoaparát: Sony Aplha 9 III

Systém globální závěrky zaznamenává všechny pixely v záběru současně, místo aby snímaly metodou „rolling shutter“, a model Alpha 9 III je prvním hybridním fullframovým fotoaparátem neboli fotoaparátem vhodným pro snímání videa i fotografií, který tento způsob snímání využívá. Mezi zásadní výhody patří maximální rychlost závěrky 1/80 000 s, snímací frekvence až 120 snímků za sekundu s plným sledováním AF/AE ve formátech JPEG a RAW a také synchronizace blesku při všech rychlostech závěrky a nová funkce Pre-Capture, která zaznamenává okamžiky těsně před uvolněním závěrky. Pro tvůrce videozáznamů, zejména společenských a sportovních fotografií, je důležité, že globální závěrka eliminuje artefakty a vady, jako je přeskakování u panningu, flickrováni světel, nebo trháni obrazu, které je důsledkem zhasínání blesku během záznamu videa. Redaktoři TIPA předpokládají, že technologie globální závěrky povede ke vzniku nového druhu hybridních fotoaparátů, které promění možnosti snímání fotoaparáty a přinesou do výbavy profesionálů nové nástroje a techniky.

Nejlepší teleobjektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností: Sony FE 300mm F2.8 GM OSS

Stabilita při nižších časech závěrky, všestrannost ve všech režimech ostření, nízká hmotnost pro dlouhé pracovní dny a rychlost – to jsou vlastnosti, které u teleobjektivu hledají profesionálové při fotografování sportu, zvláštních událostí a divoké přírody. Redaktoři časopisu TIPA se shodli na tom, že tento objektiv třídy GM splňuje všechny tyto požadavky, a navíc je vybaven speciální clonou s 11 lamelami, která zajistí vzrušující zážitky a výrazný bokeh. Přesné zachycení snímků s působivým rozlišením a ostrostí i při použití telekonvertoru je umocněno rychlým, spolehlivým a tichým provozem se třemi režimy optické stabilizace včetně režimů pro panning a rychlé zachycení objektu. Objektiv je skutečně lehký, váží 1,45 kg (3,2 lb) a měří 0,26 m (10,4 palce), což zaručuje vyvážené a plynulé používání při práci z ruky nebo na stativu při pořizování videozáznamů nebo fotografií.

Nejlepší zoomový makro objektiv: Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS II

Zásadní inovace objektivu s touto klasickou ohniskovou vzdáleností přináší tu nejnovější technologii ostření a sledování v kratším a lehčím těle. Jedná se o první zoomový objektiv ve své třídě, který nabízí možnost polovičního makra v celém rozsahu zoomu, přičemž při použití telekonvertoru se zvětšením 2× lze dosáhnout plného makra. Schopnost zaostřování zblízka byla vylepšena díky plovoucímu zaostřovacímu prvku, který umožňuje zaostřit na minimální vzdálenost 10,2 palce (26 cm) při ohniskové vzdálenosti 70 mm, která ve spojení s kruhovou clonou s 9 lamelami vytváří nádherný bokeh. Kameramani se mohou těšit na nové funkce vytvořené filmovou divizí společnosti Sony, které zahrnují funkci přímého manuálního ostření pro rychlé nastavení zaostřovacího kroužku v režimech automatického ostření. Čtyři lineární motory XD, dva pro každou ze zaostřovacích skupin objektivu, podporují sledování zaostření během zoomování a umožňují uzamčení ostrosti. To představuje přínos také pro fotografování. Systém OSS (Optical Steady Shot) společnosti Sony spolupracuje se stabilizačním systémem těla fotoaparátu a pomáhá v náročných světelných situacích.