Prvorepubliková zahrada i historický kolotoč

Od středy 18. července  nas dvoře Národního zemědělského muzea prvorepubliková zahrada

Na děti čeká  historický kolotoč . Dospělí návštěvníci uvidí prvorepublikové druhy zahradních květin, ukázka dobové zahradní architektury i panelová výstava.

Prvorepubliková zahrada  v Národním zemědělském muzeu

Národní zemědělské muzeum připravilo na svém dvoře v Praze na Letné stylizovanou prvorepublikovou zahradu. Seznámí s atmosférou tehdejší doby, s květinovými záhony, zahradními altánky, pergolami a lavicemi typickými pro předválečnou architekturu. Na nejmenší návštěvníky čeká uprostřed květinové zahrady historický kolotoč se zvířecími motivy a houpačka. Inspirací pro zahradu bylo i téma „pouť ve městě“. Expozice pokračuje také na střeše muzea, kde je jedinečný pohled na Prahu. Jsou zde vysazeny květinové záhony se slunečními hodinami.



„Souznění člověka s přírodou a rozvoj národního přírodního bohatství je společným zájmem nás všech. Zahradní umění a tvorba krajiny z životního prostředí nejen čerpá, ale snaží se ho i zkrášlovat a kultivovat. Výstava Zahrada první republiky je tak u příležitosti stého výročí vzniku republiky připomínkou této snahy a zároveň ukázkou  zahradnického umu našich předků,“ říká ministr zemědělství Miroslav Toman.

Prvorepubliková zahrada a kolotoč

 „Posláním muzea je nejenom služba návštěvníkům, ale také dlouhodobá vědecká činnost. Ta může mít různé výstupy, ať odborné publikace, přednášky, výstavy a někdy také třeba novou expozici v podobě zahrady,“ dodává generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Na muzejním dvoře na novou zahradu navazuje expozice Malý selský dvorek s drobnými hospodářskými zvířaty a také zahradní restaurace.

Zahradní architekti první republiky našli uplatnění ve všech oblastech výstavby, a to od úprav zahrad Pražského hradu pro prezidenta republiky přes řadu nově zakládaných sportovních areálů, unikátní projekt brněnského výstaviště vybudovaného k 10. výročí vzniku republiky až po řadu soukromých vilových zahrad, jež jsou fenoménem 20. století. Tvorba tehdejších zahradních architektů proto představuje významnou součást národního kulturního dědictví.

Adresa:

Národní zemědělské muzeum, s. p. o.

Kostelní 1300/44

Praha 7

Více informací naleznete ZDE