PORÝNÍ ČÁST II. – Rheinhessen

Historie vinařství a vinohradnictví Porýní

Vinohradnictví v Porýní má své kořeny v dobách starých Římanů. O nejstarší vinici Německa, která se nachází právě v oblasti Rheinhessen – Niersteiner Glöck – je dochována první písemná zpráva z roku 742. Ze svého paláce v Ingelheimu v tomtéž regionu vydal Karl der Grosse (Karel Veliký neboli Charlemagne) první zákony týkající se pěstování révy a kvality vína. A v roce 1780 se Bechtheim stal první vinařskou obcí v historii s přísně vyznačeným terroirem.

Největší vinařská oblast Německa

Rheinhessen neboli Rýnsko-Hesensko je největší vinařskou oblastí Německa. Leží ve státě Rheinland-Pfalz (Porýní-Falcko), jehož hlavním městem je Mainz (Mohuč). Vymezuje ji trojúhelník s vrcholy ve městech Bingen a Mainz na severu a Worms na jihovýchodě. Řeka Rýn, která na severu a východě tvoří hranici regionu, se severně od Mohuče prudce stáčí k západu, čímž zde vytváří tzv. koleno. Pro kultivaci révy vinné jsou v regionu Rheinhessen výborné pěstitelské podmínky, a to nejen zásluhou půdního složení, ale také díky příznivým klimatickým podmínkám a velkému počtu slunečných dnů v roce. Révu vinnou zde na více než 26 000 ha pěstuje téměř 3 500 vinařů, kteří vyrobí přes 2,5 mil. hl vína ročně. Široké spektrum výrobců zahrnuje malé i velké vinařské podniky, družstva i dynamická komerční či butiková vinařství.

Odrůdová skladba

Některé odrůdy révy vinné se zde cítí opravdu jako doma. Co do kvantity je nejvýznamější Müller-Thurgau, následován Ryzlinkem rýnským a Sylvánským zeleným. Plocha, na které se v oblasti Rheinhessen pěstují modré odrůdy, se v posledním desetiletí zdvojnásobila na 33 % rozlohy vinic regionu. Tento „boom“ má na svědomí především kultivar Dornfelder, jenž se těší velké oblibě po celém Německu. Dornfelder je velký individualista a nemá důvod se schovávat za jinými věhlasnými odrůdami. I přesto jej však v Německu zatím překonávají klasické odrůdy révy vinné jako Pinot Noir (Rulandské modré) a Blauer Portugieser (Modrý Portugal).

This slideshow requires JavaScript.

Mr Sylvaner

V regionu pracuje několik mladých inovativních pěstitelů a vinařů, kteří se zaměřují výhradně na odrůdu Sylvánské zelené, v Německu nazývaným Silvaner. V jejich čele bezpochyby stojí Michael Teschke. Weingut Teschke v obci Laurenziberg založila rodina původem z východního Pruska. Michaelova babička přišla pěšky se svými dětmi do úrodné oblasti Rheinhessen po skončení druhé světové války z tehdejšího Královce, známého do roku 1946 jako Königsberg, poté Kaliningrad, zatímco její manžel byl v sovětském zajetí. O generaci později měl Michael jako druhorozený syn podle pruské tradice udělat kariéru v armádě, avšak po dohodě se svým starším bratrem převzal ve svých 30 letech po smrti svého otce vedení zemědělské usedlosti včetně vinohradů, v nichž byla vysazena především odrůda Silvaner, kterou vinař, přezdívaný Mr Sylvaner, nazývá po francouzsku Sylvaner, z níž dává na trh neobyčejná vína opatřená exentrickými apelacemi a etiketami.

Vína pod dozorem

Ročníkem 1992 byla světu představena nová kategorie vín Rýnsko-Hesenska – tzv. Selection Rheinhessen. Zahrnuje pouze špičková vína, která splňují přísná kritéria. Musejí být vyrobena z klasických odrůd, z redukovaných výnosů hroznů ze starých vinic, sklizeň musí proběhnout ručně. V roce 2000 se zrodila další kategorie špičkových vín – Grosses Gewächs (obdoba francouzského označení pro vína za špičkových poloh – Grand Cru). Vína zatříděná do této kategorie jsou pod přísným dohledem Vereinigung Grosses Gewächs Rheinhessen (Union of Grand Cru Rheinhessen), která je součástí oficiální instituce Vereinigung Deutscher Prädikatsweingüter (Unie německých výrobců predikátních vín), jejímž cílem je výroba suchých vín s důrazem na terroir a cru. Tyto dvě kategorie reprezentují novou filozofii jakosti vín, jež žádá autentická vína na špičkové úrovni, která mohou soutěžit na mezinárodní scéně, aniž by ztratila svou regionální identitu.

PORÝNÍ – Část I.

Sami i společně

Mladí dynamičtí vinaři se v oblasti Rheinhessen sdružují v různých asociacích, jako je např. Wein vom Roter Hang. Své jméno spolek odvozuje od červených svahů (německy Roter Hang), což jsou viniční tratě prudce se svažující k Rýnu poblíž Niersteinu. Červené půdy pánve Saar-Nahe se pro svou izolaci nazývají niersteinská formace. Tvořena je pískovci a jílem, obohacenými malými křídovými deposity. Červená barva ornice je způsobena vysokým obsahem železa v půdách. Niersteinská vína jsou tím pochopitelně ovlivněna a dává jim to specifický minerální charakter s intenzivním aroma delikátní ovocitosti. Uskupení dvanácti vinic, které se tu nacházejí, má šířku pouze 800 m a rozkládá se na 4,8 km. Směrem od severozápadu k jihovýchodu to jsou Pettenthal, Hipping, Brudersberg, Rehbach, Glöck, Oelberg, Orbel, Rothenberg, Schloss Schwabsburg, Auflangen, Kranzberg a Heiligenbaum.

Další asociací mladých hesenských vinařů je Message in a bottle, do něhož se zapojilo 20 místních vinařství. Všechna podobná sdružení mají společné jmenovatele: výrobu vysoce kvalitních vín ze špičkových poloh, šetrný přístup k přírodě, vzájemnou spolupráci v oblasti marketingu, propagace a odbytu a mnohdy také společné nákupy vybavení sklepního hospodářsví, jako je například pneumatický lis a jiná finančně náročná zařízení, jež by pro jednoho vinaře představovaly nemalou investici a tak si je navzájem půjčují.

Ekologie

Postupy šetrné k životnímu prostředí se v posledních letech stávají ve vinohradnictví trendem. Odráží se to i v kvalitě vypěstovaných hroznů a vín z nich vyrobených. Nikde jinde v Německu neexistuje tolik vinohradníků, kteří se zabývají ekologickými principy a biovinařstvím, jako v regionu Rheinhessen. Mnoho špičkových vín z této oblasti je vyrobeno právě vinohradníky a vinaři, kteří jsou odhodláni pracovat s přírodou v perfektní harmonii. Rheinhessen je zkrátka region, který se dal do pohybu a jeho posláním je nabídnout trhu vína špičkové kvality z předních poloh…

Gastronomie

Recept: DIPPE-HAS aneb ZAJÍC V KOTLÍKU

(rozpočet pro 4–6 osob)
4–6 porcí zajíce, 1 lžíce hladké mouky, 100 g másla, 500 g vepřového bůčku,
1 cibule, 10 hřebíčků, 1 lžička kayenského pepře, láhev červeného vína
(popř. půl na půl červené víno a hovězí vývar), 1 citron, sůl a pepř

Dippe znamená v hesenském nářečí kotlík a Has je zajíc. A jak připravit zajíce v kotlíku?
Porce masa obalíme v mouce a zprudka je orestujeme na másle. Přidáme na plátky
nakrájený bůček, cibuli se zapíchnutými hřebíčky a na půlku rozkrojený citron. Osolíme,
okořeníme a zalijeme vínem, popř. hovězím vývarem. Přikryjeme těsnou pokličkou
a zvolna necháme za občasného podlévání 3–4 hodiny dusit, aby bylo maso dost měkké.

text a foto : Helena Baker



Booking.com