Otevírají se turistická informační centra a turistické cíle – Východní Morava

   Rozvolnění protiepidemiologických opatření je dobrou zprávou pro návštěvníky turistických cílů. Od pondělí 10. května mohou přivítat své zákazníky turistická informační centra, lidé mohou zamířit do muzeí, galerií, do hradů a zámků, i když stále ještě s částečně omezujícími opatřeními.

Hned v pondělí 10. května se lidé mohou vydat do areálu Živá voda v Modré u Velehradu. Při dodržení protipandemických opatření budou přístupné jak venkovní, tak vnitřní prostory – rozkvetlá jarní zahrada, podvodní tunel i okruh kolem výběhu praturů, kde můžete obdivovat i nový přírůstek stádečka – nedávno narozené telátko. Sousední areál Archeoskanzenu bude otevřen od úterka 11.5., zatím jen venkovní prostory.

Dnes se otevírají se také expozice Slováckého muzea a Hvězdárna Vsetín, ale další muzea a objekty, tj. Muzeum Jihovýchodní Moravy, Muzeum Kroměřížska, Muzeum regionu Valašsko i Krajská galerie výtvarného umění přivítají letošní první návštěvníky v úterý 11. května. 

Vyrazit můžete také na hrad Buchlov či zříceniny hradů Lukova a Cimburka, od středy 12.5. také na hrad Brumov. Aktuální omezení se projevují mj. v omezené nabídce prohlídkových okruhů. Vyloučeny jsou skupinové prohlídky a prohlídky interiérů, kde se na malém prostoru může nahromadit více osob. Proto např. hrad Buchlov nabízí pouze prohlídku I. a II. hradního nádvoří, zámek Buchlovice nabízí aktuálně prohlídku skvostného zámeckého parku. Také Letecké muzeum v Kunovicích je otevřeno, ale nejsou zpřístupněny interiéry vystavených strojů.

Kroměřížský Arcibiskupský zámek aktuálně nabízí možnost prohlídky Podzámecké zahrady, otevřeny jsou i exteriéry Květné zahrady.

Také oblíbené Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm má zatím zpřístupněny jen exteriéry. I tak areály muzea nabízejí zajímavou vycházku doplněnou novinkou, kterou jsou QR kódy na jednotlivých objektech. Takto je možné načíst do mobilního telefonu detailní informace, např. historické fotky, kresby, plány, pohlednice. Uvidíte fotografie objektů na původním místě i průběh přesunu a umístění do areálu muzea.

O dalších novinkách budeme informovat. Tipy na akce v regionu hledejte na www.vychodni-morava.cz