Několik tipů na prázdninové cestování

Kolínská katedrála získala cenu za nejlepší světelnou instalaci

Dóm v Kolíně nad Rýnem získal v Německu ocenění pro nejlepší světelnou instalaci pro rok 2019. Autoři projektu uspěli v kategorii světelné umění. Své nápady promítali na jižní fasádu kostela. Katedrála svatého Petra v Kolíně nad Rýnem je nejnavštěvovanější německou pamětihodností. Ročně si ji přijde prohlédnou šest milionů návštěvníků. Se svou výškou 157 metrů je třetím nejvyšším kostelem na světě. Kolínský dóm je starý 765 let a od roku 1996 patří na seznam památek UNESCO.

Co dalšího stojí v Kolíně nad Rýnem za vidění? Město nabízí 40 muzeí zaměřených na umění, ale například také na čokoládu. Vyhlášený je rovněž místní karneval.

Tip na ubytování:

Od A&O hostelu Kolín se můžete pohodlně dostat pěšky nejen ke katedrále, ale také k muzeu čokolády i k úžasným parkům. Početné bary a restaurace podél pobřeží Rýna lákají k posezení s impozantním výhledem na dóm. Více informací naleznete ZDE

 

Jak v Benátkách rozumět názvům ulic

Benátky stojí na vodě a od ostatních italských měst se liší také značením svých ulic. Jak se má tedy turista správně zorientovat?

Italská města obvykle popisují své ulice na cedulích jako Vie.Benátky jsou však plné kanálů, po kterých plují gondoly a jiné lodě. A ulice tak uvádí slovo Calli. Turisté se však ocitnou i v místech, které cedule představují jako Rivanebo Fondamenta.Ta se nacházejí především v bezprostředním sousedství vody.

Náměstí označují v Benátkách kromě výrazu Piazzo také slovem Campo. Malému náměstí říkají Campiello.

Tip na ubytování

Chcete v Benátkách bydlet levněji než v tom nejodlehlejším prázdninovém bytu či penzionu a s mnohem větším hotelovým komfortem než v mládežnické ubytovně?  A&O navíc hostům poskytuje snídani, plán města, tipy pro návštěvu památek a 24 hodin denně otevřený lobby bar. Více informací naleznete ZDE.

Benátky
Benátky  San Marco Foto: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org

 

Hamburk a nejlepší místa k pozorování lodí

Severoněmecké hanzovní město je druhým největším přístavem v Evropě.

Někdo dá přednost pláži, jiný se na lodě raději podívá z monumentální budovy Labské filharmonie. Lodě patří jak k historickému centru Hamburku, tak i k supermoderním přístavním terminálům, kam připlouvají kontejnery se zbožím z celého světa. Hamburk je zkrátka rájem námořníků.

A samozřejmě nechybí ani možnost na jednu z lodí nasednout a prohlédnout si Hamburk pěkně z paluby. Možná se při tom ocitnete jen pár metrů od zaoceánských obrů.

Tip na ubytování

Mezi přístavištěm Fischmarkt a vyhlášenou zábavní ulicí Reeperbahn žijí nejšťastnější lidé Německa. Můžete se tady ubytovat: Hostel A&O Hamburg Reeperbahn leží přímo ve čtvrti Reeperbahn v budově bývalého hotelu Stern. Více informací naleznete ZDE



Amsterdam na kole

Amsterdam je proslulý svými vodními kanály, spoustou cyklistů a také dobrým fotbalem.

Tip na ubytování

A&O Hostel Amsterdam leží jen několik metrů od stanice metra Bullewijk (čtvrť Zuidoost) a nabízí dokonalý výchozí bod pro rozsáhlé průzkumné výlety po městě. Na vlakové nádraží čili jinak „Centraal Station“, jak mu říkají Holanďané, se můžete z hostelu dostat pohodlně pomocí hromadné dopravy.

Více informací naleznete ZDE

Vídeň
Vídeň

Do Vídně za uměním

Vídeňský MuseumsQuartier se nachází nedaleko centra rakouské metropole a zahrnuje muzea a další kulturní instituce. To vše na ploše 90 000 metrů čtverečních. Jeden z největších areálů svého druhu na světě nabízí kulturní vyžití pro každého.

Vídeňský MuseumsQuartier se nachází nedaleko centra rakouské metropole a zahrnuje muzea a další kulturní instituce. To vše na ploše 90 000 metrů čtverečních. Jeden z největších areálů svého druhu na světě nabízí kulturní vyžití pro každého.

Až téměř do konce letošního září tu na návštěvníky čeká například výstava k rakouské architektury 20. a 21. století. Kdo dává přednost malířskému umění, může do července uvidět výstavu obrazů Oskara Kokoschky. To je jen zlomek z nabídky 60 různých kulturních institucí, které dohromady tvoří MuseumsQuartier. Areál je zasvěcený mimo jiné výtvarnému umění, tanci, literatuře, hudbě, street artu a nezapomíná ani na děti. Nechybí kavárny, obchůdky a místa pro chvíle odpočinku.

Vídeň
Vídeň

Tip na ubytování

Z hostelu A&O Wien Stadthalle se do muzejního areálu MuseumsQuartier dostanete pěšky. Díky své centrální poloze je hostel A&O vhodný pro cestující autem nebo vlakem.

Více informací naleznete ZDE