Neboj se říct – kampaň na podporu duševního zdraví

V objektu Vily Barrandov, tedy v někdejší prvorepublikové rezidenci Miloše Havla, proběhlo v pondělí 24. června představení osvětové kampaně na podporu duševního zdraví Neboj se říct.

Cílem digitální kampaně, kterou podporují čeští youtubeři i osobnosti z řad známých zpěváků či herců a taky sportovců, je přesvědčit zejména mladou generaci, aby se nebála mluvit o svých psychických problémech.

O projektu

Nemohli jsme si nevšimnout vzrůstajícího počtu útěků dětí z domu, zvýšených počet sebevražd mladých lidí , zvyšující se šikaně a dehonestujícího chování spolužáků ve škole. Důvody obvykle jsou jakákoliv odlošnost, špatný prospěch ve škole , kyberbezpečnost, vzájemná nekomunikace dětí a rodičů, drogy a další.

Rozhodli jsme se proto s tím něco dělat a od června 2019 spustíme projekt #NEBOJSERICT.

Píseň k projektu

K iniciativě se pojí stejnojmenná píseň, která byla před několika dny publikována na YouTube.

Aktuálně má něco přes sto tisíc zhlédnutí. Je desátá v YouTube trendech a vede Kiss parádu,“ uvedl k tématu moderátor akce, youtuber a influencer Martin Carev, který je sám společenským magazínem Forbes řazen mezi 77 nejvlivnějších Čechů na sociálních sítích. „Píseň nazpívali youtubeři Sean, Mína, Dominika Myslivcová a slovenský rapper Eso,“ dodal.

„Podle všeho trpí úzkostmi až 800 tisíc lidí. Když si vezmeme, že dneska je nás tady stovka, tak tady najdeme asi 8 lidí, kteří úzkostí trpí, což je podle mě docela alarmující číslo,“ řekl Carev úvodem. „Myslím si, že je právě proto důležité, aby tenhle projekt dostal co největší pozornost, aby se o něm hodně mluvilo a aby se lidé nebáli to říct,“ dodal. Představení se zúčastnili i někteří z youtuberů, kromě Myslivcové například Kate Matl či Pavel Vojnar.

Známé osobnosti v projektu

Ve videu, které bylo během představení kampaně promítnuto, pak akci podpořila řada dalších známých osobností.

„Prosím vás, abyste se svými dětmi mluvili třeba nejenom o tom, co je baví a těší, ale i o tom, čeho se bojí, a někdy i slovo pomůže. Neboj se říct,“ uvedla například herečka Sabina Laurinová.

Musím vám říct, že ve svým životě jsem toho prožil už hodně a nebyly ty chvilky vždycky jenom veselý. Důležitý je, pokud máte nějaký problém, tak ho řekněte. Popovídejte si o tom s někým, nekritizujte, nenadávejte, ale snažte se bojovat,“ uvedl z plátna herec Martin Dejdar.

„Jsem máma dvou malých kluků a jsem tady pro ně. I oni občas udělají nějakou lumpárnu, ze které nejsem úplně nadšená. Ale věřte mi, že každý problém má své řešení. Takže i ty, neboj se to říct,“ zmínila ve videu zpěvačka Ilona Csáková.

Známé osobnosti při zahájení projektu – Kateřina Mátlová

Přidal se například i automobilový závodník Roman Staněk. „Ahoj, závodím ve Formuli 4. Jako vy všichni i já dělám chyby, jako vy, jako vaši rodiče. Nebojte se říct, jestli máte nějaký problém. Nebojte se říct,“ vysvětlil ve videu.

Další osobnosti, které se k projektu přidaly, hodlají organizátoři představovat postupně na instagramovém účtu Neboj se říct.

Osobnosti v projektu :

  • Sabina Laurinová
  • Rytmus a jeho manželka Jasmina Alagič
  • Ilona Csáková
  • Marián Vojtko
  • Jan Bendig
  • Lucie Váchová – MISS ČR
  • Eliška Bučková – MISS ČR
  • Kristína Kubíčková – MISS EART
  • Kate Matl – zpěvačka
  • Roman Staněk – naděje na F1
  • Linda Finková
  • a další osobnosti