Mistrovství České republiky v hale v letošním roce 2019 proběhlo v Ostravě

Jako vždy před halovým šampionátem, a to buď světovým nebo evropským je halový šampionát jednou z posledních možností splnit limity pro účast na vrcholné akci atletické halové sezony.Letošní šampionát nebyl smrští splněných limitů, byl jen snahou několika závodníků limity vylepšit či se k nim přiblížit. Avšak jediným atletem, který limit splnil se stal Radek Juška ve skoku do dálky. 

Nenaplněné naděje

V obou vrhačských disciplínách jak mužů, tak žen se bojovalo o A limity. V ženské kategorii Markéta Červenková své ambice na účast na HME 2019 v Glasgow nepotvrdila, a tak jí ke splnění limitu chybí pouze 1 cm. Možná dostane od atletického svazu divokou kartu. V mužské kategorii se o limit snažil Ladislav Prášil. Bohužel také neúspěšně a pokud nevyužije některý z mítinků, který je možno ještě do uzavření nominace absolvovat, halová sezona pro něj skončila. Oba dva výše jmenovaní sportovci získali mistrovské tituly.

foto:Iva Roháčková

Bohužel, v naší dříve velice úspěšné disciplíně mužské tyčce nebudeme mít v letošním roce zastoupení dřívějších opor reprezentace, protože ani jeden z dvojice Jan Kudlička a Michal Balner nesplnili limit na účast. Halový šampionát vyhrál Michal Balner Podle průměrným výkonem 522 cm. kritérií ČAS by měl startovat Matěj Ščerba, velké překvapení letošní halové sezony, s B limitem, jelikož je to závodník do 20 let.

Naopak, v ženské tyčce budeme mít dvě zástupkyně Romanu Maláčovou, která získala titul halové mistryně ČR a Amálii Švábíkovou také s B limitem.

Mistrovství České republiky v atletice mužů a žen v hale 2019 – výsledky

Osvědčení reprezentanti na mistrovství republiky

Zuzana Hejnová mistryně světa z venkovních stadionů si vždy halovou sezonu užívala a měla ji jako doplněk ke své hlavní disciplíně 400 m překážek. V letošním roce nalezla přemožitelku na trati 400 m a to Ladu Vondrovou a tak ještě neví, jestli bude startovat na vrcholu halové sezony v Glasgow. Limit má splněný. Pavel Maslák, obhájce titulu, se v ostravské hale představil na krátkém sprintu a do Glasgow odcestuje. Naopak jsme se dozvěděli z médií, že s největší pravděpodobnosti bude vynechávat Mistrovství světa Doha.

Mezi tuto kategorii můžeme zařadit běžce na středních tratích, a to Dianu Mezulianikovou, Kristiinu Mäki a Simonu Vrzalovou. Posledně jmenovaná překonala nedávno národní rekord a má na trati 1 500 m velké ambice.

Stejně tak se můžeme dočkat pěkných výkonů od Michala Šnejdra a Lukáše Hodbodě a Filipa Sasínka.

Pavel Maslák – foto:Iva Roháčková

Nastupující generace

Mezi nastupující generaci atletů můžeme samozřejmě zařadit již jmenovanou Ladu Vondrovou, která letos prokazuje velké zlepšení, dále brněnskou výškařku Kláru Krejčiříkovou a také ještě stále Amálii Švábíkovou a v neposlední řadě i Kláru Seidlovou. I mezi ně můžeme stále počítat Michaelu Hrubou, byť již za sebou má řadu úspěchů v juniorské a nyní již i v seniorské kategorii.

Splněné limity HME Glasgow 2019

Zhodnocení šampionátu

Jelikož byl splněn jen jeden limit, na vrchol halové sezony a mnoho disciplín je hluboce pod evropským průměrem, musíme se objektivně zamyslet nad výsledky šampionátu. Když nejlepší trojskokanka v ženské kategorii svým výkonem obsazuje osmou desítku evropských tabulek, není to dobrá vizitka české atletiky. Stejný problém vidíme i v mnoha disciplínách a jedním z nich je i trojskok mužů, kdy 17 m hranice, která byla dříve v českých zemích standardním výkonem, je pro všechny dnešní trojskokany science fiction. Stejně tak v mnohých disciplínách za úspěšnými reprezentanty jsou propastné výkonnostní rozdíly a velká vzdálenost českého atletického středu k průměrnému evropskému výkonu, a to především v technických disciplínách.

Hodnocení české atletiky

Tento trend není jen trendem tohoto šampionátu, ale též obrazem české atletiky. Dříve výkony, které nestačily ani na kvalifikace na šampionát, bojují o finálová umístění. Jednou větou: chybí zde velká konkurence a pokud bychom postupovali systémem jako bodování v krasobruslení a škrtli nejlepší a nejhorší výsledek ze závodu, zbyly by nám v mnoha disciplínách hluboce podprůměrné výkony. Chci tím říci, že česká atletika má úzkou špičku, a to již delší dobu. A pak výpadek několika stabilních reprezentantů způsobí velký neúspěch a možná i toto bylo příčinou, že z tohoto důvodu nebyly přímé přenosy a nikde jsem nenalezl záznamy na ČT sport.