Maserati se vrací do motoristického sportu se vstupem do Formule E Gen3

Maserati oznamuje, že se od 9. sezóny přidá k mistrovství světa ABB FIA Formule E s debutem Gen3, dosud nejlehčího, nejrychlejšího a nejvýkonnějšího závodního vozu Formule E. Příjezd legendárního Maserati s trojzubcem ve znaku  na startovní rošt bude znamenat jeho návrat do soutěže monopostů poprvé po více než 60 letech. Zapíše se do historie jako první italská značka, která bude soutěžit ve Formuli E.

Pověstná minulost

Protože má Maserati automobilové závody ve svých genech a závodění je zakořeněné v jejím duchu, bude první italskou značkou v soutěži Formula E.  Návrat na závodní dráhu je obnovou závodního DNA vozů Maserati.

Kombinace nedostižného závodního dědictví Maserati – značky vnitřně spojené s vysokým výkonem a inovativním přístupem k elektrifikaci – dokonale ladí s mistrovstvím světa ABB FIA Formula E, které je první automobilovou závodní sérií pro ryze elektrifikované silniční vozy.

Závazek značky Maserati přispívat k elektromobilitě posiluje příval nové energie, která nyní akceleruje plnou rychlostí v nové řadě elektrických vozů Folgore. Všechny nové modely Maserati budou k dostání i jako 100% elektrifikované řešení, a to včetně modelů Maserati Grecale, Maserati GranTurismo a GranCabrio a supersportovího vozu Maserati MC20.

Mistrovství světa ABB FIA Formula E nabízí značce Maserati dokonalou platformu předvést bezprecedentní závodní dědictví a model Folgore v prostředí, kde spolu úspěšně existují vysoký výkon a inovace.

Elektrická budoucnost Maserati

Vůz Maserati poprvé stane na startovním roštu v 9. sezóně s novým vozem Gen3, které je nejrychlejším, nejlehčím a nejvýkonnějším závodním vozem Formule E v historii. Gen3 je nejvýkonnější závodní vůz na světě vyznačující se souborem designových prvků a výrobních a technologických inovací na špičce ve svém oboru.

Od svého vzniku přispívaly dramatické závody Formule E v ulicích nejikoničtějších světových měst včetně New Yorku, Monaka, Berlína, Mexico City, Londýna a Říma k tomu, že elektrické vozy vyvážené do celého světa dokáží na každé nabití dojet ještě dál díky zvyšování energetické účinnosti vylepšování kapacity baterií a pokroků ve vývoji pohonu.

Davide Grasso, CEO společnosti Maserati, uvedl:

„Jsme hrdí na to, že můžeme být znovu protagonisty závodního světa. Pohání nás vášeň a smysl pro inovace. Máme za sebou dlouhou historii světové excelence v závodění a jsme připraveni ji podněcovat v budoucnosti k vyšším výkonům.“ A pokračuje: „V závodech za vyšším výkonem, luxusem a inovacemi je vůz Folgore neodolatelný a představuje to nejryzejší z Maserati. Proto jsme se rozhodli vrátit se k závodění a nastoupit do mistrovství světa FIA Formula E a setkat se v centrech světových měst se svými zákazníky, abychom mohli posunout značku s trojzubcem ve znaku ještě blíže k budoucnosti.

Davide Grasso CEOMaserati and Alejandro Agag Founder Chairman Formula E

Jean-Marc Finot, Senior VP pro STELLANTIS Motorsport, dodává:

„Pro STELLANTIS Motorsport je velikým potěšením účastnit se návratu značky Maserati zpět k závodění. Bude to nejen historická událost, ale navíc bude Maserati Formula E naší technologickou laboratoří pro akceleraci vývoje vysoce výkonných elektrických pohonů a inteligentního softwaru pro naše silniční sportovní vozy. Formula E je pro tento účel dokonalým šampionátem a jsme hrdí na to, že jsme první italskou značkou v této sérii.“

Alejandro Agag, zakladatel a předseda Formule E, říká:

„Jsme hrdí na to, že můžeme značku Maserati přivítat v jejím novém domově automobilového závodění. Mistrovství světa ABB FIA Formula E je vrcholem závodů elektrických vozů. Poskytuje těm nejdynamičtějším a nejinovativnějším značkám výkonných vozů dokonalé prostředí k předvedení jejich technologických schopností a zároveň sportovních ambicí.“

Davide Grasso CEO Maserati and Alejandro Agag Founder Chairman Formula E at Modena Plant

Jamie Reigle, CEO, Formule E, říká:

„Jsme potěšení, že do éry vozů Gen3 mistrovství světa ABB FIA Formula E vstoupí i značka Maserati, protože bude hrát zásadní roli při vytváření nového konceptu budoucnosti automobilových závodů. Závody Formule E se odehrávají v srdcích nejikoničtějších měst světa a s vášní je sleduje pokrokové publikum na celém světě. Miliony našich fanoušků po budou u vytržení, až uvidí značku Maserati stát na startovním roštu po boku elity mezi elektrickými automobilovými značkami.“

Mohammed Ben Sulayem, prezident FIA:

„Je mi potěšení přivítat Maserati v 9. sezóně závodů Formule E. Pro takového ikonického výrobce s nesmírně hrdým a úspěšným dědictvím v oblasti automobilových závodů je závazek účastnit se série vyjádřením nezměrné důvěry v budoucnost mistrovství světa ABB FIA Formula E, která se zároveň připravuje na novou éru. Nová Gen3 pro jednosedadlové vozy bude představovat vrcholek udržitelnosti, technologií a výkonu.“

 

Historie značky Maserati

Značka Maserati se zrodila na závodní dráze z neohroženosti bratrů Maseratiových a později řidičů těchto vozů. Na závodní dráze debutovala před 96 lety. První závodní automobil s trojzubcem ve znaku byl Tipo 26, který debutoval v Targa Florio v roce 1926 a zvítězil ve třídě do 1,5 l s Alfierim Maseratim za volantem. O jednatřicet let později, v roce 1957 zvítězil Juan Manuel Fangio ve voze Maserati na mistrovství světa F1. Naposledy bylo možné vidět Maserati v jednosedadlovém provedení s Mariou Teresou De Filipps, první ženou, která se kvalifikovala na velkou cenu Formule 1 na palubě vozu 250F.

A úplně posledním vozem této značky na závodní trati byl nepřekonatelný model MC12, který získal 22 vítězství (včetně 3 vítězství v závodě 24 Hours of Spa) a 14 mistrovských titulů napříč mistrovstvími konstruktérů, mistrovstvími řidičů a mistrovstvími týmů ve FIA GT v letech 2004 až 2010.

S tímto závodem tým Vitaphone vyhrává mistrovství světa týmů FIA GT

Závody byly pro značku Maserati vždy přirozeným prostředím. A je tomu tak i nyní, kdy v nové éře Formule E navazuje Maserati na své počátky a buduje svou budoucnost.

Zdroj: FIA Formula E

Foto: Maserati

Maserati S.p.A.

Maserati vyrábí kompletní řadu jedinečných vozů, které jsou na první pohled rozeznatelné pro jejich výjimečnou osobitost. Díky svému stylu, technologii a přirozeně exkluzivnímu charakteru dokáží uspokojit i ty nejnáročnější zákazníky s vytříbeným vkusem a v automobilovém průmyslu po celém světě jsou stále považovány za vzor. Jde o automobily s tradicí a každý nový vůz znovu definuje charakter italských sportovních vozů v oblasti designu, výkonu, pohodlí, elegance a bezpečnosti. V současné chvíli jsou vozy dostupné na více než sedmdesáti trzích světa. Ambasadory tohoto dědictví jsou reprezentativní sedan Quattroporte, sportovní sedan Ghibli a Levante, první SUV od Maserati. Všechny modely se vyznačují použitím nejkvalitnějších materiálů a zapojením výjimečných technických řešení. Ghibli a Levante jsou nyní k dispozici také v hybridní verzi – první elektrifikované vozy značky s trojzubcem ve znaku. Jedná se o kompletní řadu vybavenou benzínovými motory V6 a V8 a čtyřválcovými hybridními pohonnými jednotkami s pohonem zadních nebo všech čtyř kol. Kolekce Trofeo, zahrnující Ghibli, Quattroporte a Levante, vybavená silným motorem V8 s výkonem 580 k, i nadále ztělesňuje výkonnou DNA značky. Na špičce řady je pak nový supersport MC20 s přelomovým motorem V6 Nettuno a technologiemi vycházejícími z vozů F1, které jsou nyní poprvé dostupné i pro pohonné jednotky standardně vyráběných vozů. V současné době se vozy Maserati vyrábí ve třech závodech: Ghibli a Quattroporte jsou vyráběny v závodě Avvocato Giovanni Agnelli Plant (AGAP) v turínském Grugliascu a vůz Levante v turínském závodě Mirafiori. Model MC20 se vyrábí v Modeně v historickém závodě Viale Ciro Menotti.

Formule E a mistrovství světa ABB FIA Formula E

Jako jediné zcela elektrické Mistrovství světa FIA a jediný sport na světě s certifikací o nulové uhlíkové stopě od samého počátku přináší mistrovství světa ABB FIA Formula E dramatické závody do samého srdce nejikoničtějších měst světa a poskytuje elitní automobilovou závodní platformu pro přední světové výrobce automobilů a přispívá tím k akceleraci inovací v oblasti elektromobilů.

Síť týmů, výrobců, partnerů, médií a hostujících měst Formule E spojuje vášeň pro sport a víra v jeho potenciál urychlit lidský pokrok a vytvořit lepší budoucnost pro lidi i planetu.

 

ABB FIA FORMULA E – Kalendář závodů 2022