Letos oslavímeNový rok videomappingem, chystá se on-linepřenos

Nový rok bude letos jiný. Nejen tím, že se nemůžeme společně sejít „naživo“a zkoušíme způsob komunikace von-line přenosech, ale také tím, jak vítání nového roku pojmeme a co nám aktuální situacea opatření dovolí. Bránu roku 2021 otevřeme videomappingem.

Videomapping je směr audio-vizuálního umění, které využívá projekci ve volném prostoru na libovolné objekty, např. fasády domů nebo interiéry budov. U nás budou „plátnem“hradby. Pro přípravukvalitní projekce je nutná předchozí znalost scény. Pomocí projektorů lze zakřivit a zdůraznit jakýkoliv tvar, linii nebo prostor. Jdeo hru světel a stínů, kterápracuje se smysly diváka.Svoji roli zde hraje i mluvené slovo a hudba.

Promítáme 1. ledna 2021 v 17.30, v 18.00, v 18.30 a v 19.00hodin.Celou nevšední produkci můžete sledovat zpohodlí domova na stránkách FB města Nymburk a Nymburského kulturního centra. Originálním výtvarným prvkem, který jeobsahově zaměřenna historii isoučasnost Nymburka, společně přivítáme nový rok v naději, že seživot co nejrychleji vrátí do běžných kolejí.Obsahem projekce budou zásadní okamžiky historienašeho města čipřipomenutí slavných osobností. Promítání trvá zhruba šestminut.Pro Nymburk projekci připravila firma Vision Factory, která stojí za řadou velmi úspěšných projektů –například za videomappingem na temelínských věžích, či akcemi ke znovuotevření Státní opery.

Na to, jakým způsobem chtějí Nymburáci oslavit konec roku, jsme se ptali vzářijové anketě. Vyhrála oslava Silvestra na náměstí, novoroční ohňostroj ale nezůstával počtem hlasujících příliš pozadu. Společné setkání na náměstí však současná situace nedovoluje.

„Myšlenku videomappingu jsme měli v hlavě už dlouho, naše hradby jsou naprosto unikátním promítacím plátnem. Bohužel, cena několikanásobně převyšovala položku vyčleněnou v rozpočtu města na novoroční oslavy .Až letos se podařilo dohodnout částku srovnatelnou s náklady na ohňostroj,“ uvádí místostarostka Stanislava Tichá. „Projekci lze opakovat, tím mělo být sníženo riziko, které přinášel ohňostroj, a to srocení příliš velkého počtu lidí vjeden okamžik. Bohužel, opatření se zpřísnila. Nelze tedy zvátani na zdravotní procházku spojenou sprojekcí. Jsem moc ráda, že se nakonec podaří videomapping v Nymburce uskutečnit, i když se vzhledem k platným opatřenímj edná o online přenos. Není to zážitek  videálním podání, ale už teď uvažujeme, že velkoplošnou projekci šitou Nymburku přímo namíru zopakujeme v příznivějších časech.“

Zdroj: Nymburk