Jedenáct prodejen PENNY nově uspoří až 40 % energie díky fotovoltaice

Společnost Greenbuddies nyní začíná instalovat jedenáct fotovoltaických elektráren pro diskontní řetězec PENNY. Výstavba střešních fotovoltaik se týká již existujících, ale i nových poboček v Česku. Součástí systémů budou také bateriová úložiště, která se postarají o akumulaci vyrobených energetických přebytků. V létě se solární elektrárny od Greenbuddies postarají o úsporu spotřeby elektrické energie ze sítě ve výši až 40 %. Osazení solárními panely se dočká například vůbec první celodřevěný diskont v ČR ve Skutči na Chrudimsku či požárem zcela zničená prodejna v Chodově na Sokolovsku, jejíž opětovná výstavba bude zahájena ještě v průběhu letošního roku.

Penny a fotovoltaika

„Velmi nás těší, že máme možnost podílet se na tom, abychom diskontnímu řetězci PENNY pomáhali plnit jeho strategické cíle v oblasti udržitelnosti,“ komentuje kontrakt Aleš Damm, spolumajitel Greenbuddies Charging. Solárními panely budou postupně osazeny střechy jedenácti filiálek PENNY v Praze Ládví, Skutči, Charvátské Nové Vsi, Jindřichově Hradci, Přibyslavi, Milevsku, Berouně, Polné, Benešově, Chodově a Krumvíři. Díky realizaci dodávek solárních systémů od Greenbuddies by tak procento instalovaných fotovoltaik mělo stoupnout na 10 % prodejen z celé prodejní sítě.

„Instalovaný výkon všech solárních systémů se bude pohybovat v rozmezí 70 až 100 kWp, přičemž počet pokládaných panelů bude nejčastěji mezi 175 a 250 ks. V případě prodejny v Praze Ládví se bavíme o instalaci 190 panelů, které ročně vyrobí kolem 65 MW elektrické energie. To znamená pokrytí celkové spotřeby elektrické energie dané prodejny z více než  26 % a v letních měsících tato hodnota přesáhne dokonce 40% hranici,“ přibližuje Aleš Damm technické parametry solárních systémů, jejichž realizace bude spadat do první vlny zahájené v červnu letošního roku.

PENNY ve Skutči na Chrudimsku

PENNY ve Skutči na Chrudimsku, první celodřevěný diskontní obchod v Čechách, i díky zamýšlenému solárnímu systému od Greenbuddies bodovala v rámci soutěže Mastercard Obchodník roku v kategorii Zodpovědný obchodník roku 2022, kde se dostala do užšího výběru. Instalovány zde budou monokrystalické moduly o výkonu 405 Wp s mezinárodně uznávanou certifikací TIER 1, která je zárukou spolehlivosti a solventnosti daného výrobce. Součástí dodávky budou také bateriová úložiště umístěná v garážích s kapacitou 230 kWh a maximálním počtem až 5 000 nabíjecích cyklů, které budou akumulovat energetické přebytky, jež budou spotřebovávány v nočních hodinách. Bateriové úložiště bylo designováno na míru, aby zohledňovalo spotřeby prodejny. Součástí dodávky budou také dva solární střídače Sungrow 33 kW.

Prodejna v Praze Ládví

Mezi první realizované projekty budou patřit rovněž fotovoltaiky prodejen v Praze Ládví, která je zároveň součástí Národního plánu obnovy (NPO), Charvátské Nové Vsi a Jindřichově Hradci. Následovat by měly dodávky solárních systémů ve třetím kvartálu letošního roku v Přibyslavi, Milevsku, Berouně a Polné. V závěru roku se realizace dočkají také filiálky v Benešově, Krumvíři či Chodově na Sokolovsku, kterou závěrem roku 2022 zachvátil požár a způsobil škodu ve výši bezmála 50 milionů korun, a jejíž kompletní obnova by měla v nejbližších týdnech započít.

„V současné době máme na našich prodejnách fotovoltaické systémy, které jen v uplynulém roce vyrobily 630 MWh elektřiny, a očekáváme, že díky solární energii budeme v následujících letech stále více naši snižovat naši spotřebu elektrické energie z veřejné sítě,“ uvedl k investici Drasko Lazović, jednatel PENNY odpovědný za výstavbu a modernizaci prodejní sítě. Diskontní řetězec si od každé instalované fotovoltaiky slibuje snížení emisí CO2 až o 117 tun ročně, což odpovídá spálení zhruba 32 356 litrů nafty.

Společnost Penny Market, s.r.o.

Společnost Penny Market, s.r.o., je dceřinou společností mezinárodního obchodního řetězce REWE, který je jednou z největších světových obchodních společností. Na český trh vstoupil Penny Market v roce 1997 a zaměřil se zejména na rozvoj prodejní sítě v regionech. Díky tomu dnes provozuje více než 400 prodejen, tedy nejširší síť v ČR, a poskytuje práci více než 6 000 zaměstnancům. Pravidelně slaví úspěchy v programu Volba spotřebitelů a svým zákazníkům nabízí věrnostní program PENNY karta.

Greenbuddies

Greenbuddies je partnerem pro kompletní řešení projektů solárních elektráren a nabíjecí infrastruktury pro elektromobily na klíč. Jsme česká společnost, naše projekty ale realizujeme už v 16 zemích Evropské unie. Za posledních 6 let jsme dokončili více než 800 MWp fotovoltaických elektráren a nainstalovali více než 2 000 000 fotovoltaických modulů. A čísla dále rostou. Naše postupy jsou zelené, jsme vašimi „Buddies“.

 

Zdroj a foto : Greenbuddies