Jak voní začátek léta aneb Ochutnejte naše červnové recepty

Jaro pomalu, ale jistě předává své otěže létu. Jak se tato změna projeví na našich chuťových preferencích? Nejspíše si budeme více libovat v čerstvé sezónní zelenině vypěstované v našich krajích. Toužíte po vydatném pokrmu? Z masa je v tuto roční dobu perfektní rybí, protože je lehké a dobře stravitelné. Coby přílohu můžete zvolit třeba brambory, které se hodí téměř k čemukoliv. A jak tyto ingredience vybírat? Třeba podle značek kvality jako například Klasa, Regionální potravina, které ji zaručují.

 

Pečený pstruh s koprem a brambory

Ryba připravovaná na ohni je sice jedinečná, ale pokud k tomu nemá člověk ideální podmínky, nepohrdne ani tou pečenou z trouby. Záleží samozřejmě na její kvalitě i způsobu přípravy. Jestliže jste doposud váhali, jak na to, teď máte šanci zkusit si recept, který zvládne i kulinární začátečník. Na pstruhu si určitě pochutnáte. Řadí se mezi lososovité ryby, jež jsou čím dál tím více oblíbené. Jejich maso je bílé s tmavšími okraji a chuť příjemně jemná. A protože je třeba rybí maso trochu zvýraznit, podtrhnout jeho chuť, nechybí v našem receptu kopr, petržel a citron.

 

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 40 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

2 ks pstruha

300 g přílohových brambor

2 svazky čerstvého kopru

1 citron

150 g másla

hrst hladkolisté petržele

sůl

čerstvě mletý pepř

olivový olej

 

 

Postup:

  1. Ryby omyjte, osušte papírovou utěrkou a osolte a opepřete.
  2. Citron nakrájejte na kolečka a vložte ho do naříznutého pstruha spolu s očištěnými větvičkami kopru.
  3. Vrchní stranu ryby nařízněte párkrát křížem a pečte zakápnutou olivovým olejem na pečicím papíru v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut.
  4. Mezitím uvařte přílohové brambory.
  5. Rybu a brambory podávejte s rozpuštěným máslem a čerstvou, posekanou petrželovou natí.

 

Tip: Připravujete-li si doma rybu, zohledňujte, že je rybí maso většinou velmi jemné. Proto byste se měli vyvarovat časově náročných úprav nebo nepřiměřených teplot.

 

 

 

Candát v bylinkové strouhance s bramborovým pyré a zeleninou

Kdo jednou ochutnal rybu s bylinkovou nebo třeba chlebovou krustou, nechce už ji jinak připravenou. Je to naprostá delikatesa! Křupavá konzistence posypu je dokonalým parťákem k jemnému rybímu masu. A proč zvolit zrovna candáta? Jedná se
o ušlechtilého „dravce“ s bílým pevným masem, které je velmi chutné a nemá ani moc kostí. Jako přílohu si můžete dopřát naše bramborové pyré a nakyslý, mátou provoněný zeleninový salát.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 minut

Náročnost: **

 

Ingredience:

 

Na rybu:

4 filety candáta

50 g másla

100 g strouhanky

svazek hladkolisté petržele

svazek máty

½ citronu

sůl

olivový olej

 

Na pyré:

500 g brambor

200 ml vlažné smetany ke šlehání (33 %)

150 g másla

sůl

 

Na zeleninu:

1 červená cibule

1 červená paprika

½ hlávkového salátu

100 g cherry rajčat

½ citronu

hrst máty

olivový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

 

 

Postup:

  1. Filety candáta omyjte, osušte papírovou utěrkou a osolte. Připravte si filety do pekáčku na pečicí papír.
  2. Smíchejte rozpuštěné máslo s posekanými bylinami, citronovou šťávou a strouhankou.
  3. Směs naneste na filety, zakápněte olivovým olejem a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů na 10 minut.
  4. Na pyré dejte vařit osolené brambory, dokud nezměknou, poté k nim přidejte máslo a polovinu smetany. Rozšlehejte a přidejte zbylou smetanu.
  5. Do mísy si natrhejte omytý hlávkový salát, přidejte nakrájenou papriku, cibuli a cherry rajčata.
  6. Zeleninu zalijte dresinkem z citronové šťávy, soli, pepře a olivového oleje a zasypte čerstvou mátou.

 

Tip: Pokud řešíte, kam vyrazit pro čerstvé ryby, je sázkou na jistotu Klatovská zpracovna ryb http://www.klatryb.cz. V jejich sortimentu najdete taky 2 výrobky oceněné značkou kvality Regionální potravina.

Zdroj: Akademie kvality