Filmové políčko Plešounů pod stromeček, za rámeček i k dotvoření!

Filmové políčko Plešounů pod stromeček, za rámeček i k dotvoření! Podpořte na Donio.cz seriál nahlížející srze kombinaci animace a reálných záběrů na onkologickou léčbu dětskýma očima.

Rakovina je zpravidla stále vnímána jako mýty opředený strašák, obzvláště je-li diagnostikována dítěti. S cílem vnést do ryze negativního tématu naději a pozitivní energii přicházejí Plešouni. Iniciátorkou unikátního audiovizuálního projektu je mladá výtvarnice Eliška Podzimková, která před lety sama prošla úspěšnou onkologickou léčbou a od té doby pomáhá, kde je třeba. Mimořádně potřebný projekt můžete nyní podpořit i vy prostřednictvím sbírky na platformě Donio!  

Martha Issová, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula, Matěj Ruppert, Eva Samková, Lucie Výborná, Pokáč… Právě tyto osobnosti se postavily za dárcovskou kampaň pro Plešouny prostřednictvím spotu, který provází Plešatá písnička, stvořená Pokáčem a nazpívaná Tomášem Bočkem. Odměnou za jakýkoliv finanční příspěvek na Donio.cz vám bude především povznášející pocit z dobrého skutku a také některá z lákavých odměn. Třeba za 200 Kč obdržíte jedno filmové políčko, které se v seriálu objevilo. Můžete si ho vytisknout a pověsit na zeď, udělat z něj plochu svého počítače nebo ho třeba dokreslit v Malování, je to jen na vás. Mezi odměnami pro velkorysé donátory je také návštěva animačního studia, autorský obrázek od Elišky Podzimkové a další raritní záležitosti.

 

 

  • Každoročně je na světě diagnostikována rakovina 300 000 dětem.
  • Rakovina postihuje děti bez ohledu na národnost, pohlaví či sociálně-ekonomickou situaci.
  • V 50. letech 20. století byla míra úspěšnosti léčby 20 %, péče se naštěstí stále zlepšuje, takže v roce 2019 dosáhla už 82 %.
  • S rakovinou se za svůj život alespoň zprostředkovaně setká většina dětské i dospělé populace, Plešouni jim přiblíží, co se vlastně v těle během onkologické léčby děje, ale i čím během léčby prochází pacient a jeho blízcí.

 

Na počátku procesu léčby se malý pacient se svou rodinou ocitne v naprosto nečekané životní situaci. Od lékařů slyší spousty informací, ze kterých jde hlava kolem. „V mých očích neonemocní jen dítě, nýbrž celá rodina. Jsem přesvědčená, že k úspěšnému vyléčení dítěte významně přispívá jeho psychická pohoda, která je podmíněna podporou ze strany jeho rodiny a blízkých. Pomůckou, která doposud chyběla a která osloví nejen všechny děti v onkologické léčbě, ale i jejich blízké a kamarády, je nová série Plešouni – hravá, citlivá, avšak odborně zpracovaná,“ vysvětluje MUDr. Lucie Hrdličková z Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol, která stojí i za projektem Den dětské onkologie.

Pamatuji si okamžik, kdy mi paní psycholožka kreslila všechno na papír a vysvětlovala, co probíhá v mém těle. Bylo pro mě důležité alespoň trochu pochopit, co se děje a vědět, proč mi třeba vypadají vlasy a proč nemůžu mezi lidi,“ vzpomíná Eliška Podzimková a dodává: „Rozhodli jsme se proto vytvořit seriál, který bude novým pacientům a jejich rodinám sdělovat důležité informace hravou, srozumitelnou formou a který bude zdarma distribuován do všech onkologických oddělení v České republice. Těší nás, že jsme získali záštitu renomovaných lékařů Evropské společnosti pro dětskou onkologii (SIOP). Rádi bychom dodali odvahu a naději těm, jež mají léčbu ještě před sebou. A také tak trochu nabourali mýty o rakovině a ukázali, že pozitivní pohled a přístup během léčby mohou být zásadním faktorem uzdravení.“

 

Ukázka z Plešounů letos rezonovala na CEE Animation Forum, které propojuje profesionály animovaného filmu napříč střední a východní Evropou. Na tomto fóru vzbudila kombinovaná animace, spolu s reálnými záběry přibližujícími onkologickou léčbu dětskýma očima, zájem a Plešouni si odvezli Cenu diváků CEE Animation Forum 2020.

Projekt Plešouni získal podporu renomovaných lékařů a záštitu Evropské společnosti pro dětskou onkologii (SIOP). Podporu u zrodu Plešounů vyjádřila také Česká televize. O uvedení v mezinárodním prostředí, zejména v Kanadě a USA, se zasadí kanadská oceňovaná produkční společnosti Bejuba!, která se specializuje na dětskou tvorbu a pořady pro rodiny. „Jsme rádi, že se můžeme zapojit jako výkonný producent a distributor, abychom pomohli zajistit koprodukci, předprodej a další finanční partnery tohoto seriálu, který pokrývá velmi důležité téma. Jsme si jisti, že tato série bude mít velmi pozitivní dopad na děti s rakovinou i bez rakoviny a také na rodiče a další členy rodiny,“ dodává Tatiana Kober, ředitelka produkční společnosti Bejuba!

INSPIRACE

Série Plešouni je inspirovaná animovanými fenomény představujícími lidské tělo, francouzským vzdělávacím seriálem z roku 1987 Byl jednou jeden… život a americkým seriálem z roku 2014 Welcome to My Life. Diváci podniknou cestu do světa dětské fantazie, ale i každodenní reality malého pacienta, který bojuje s nádorovým onemocněním. Směs animace a živých scén diváky vtáhne, ale nevyděsí, vezme je na prohlídku těla, kde se něco porouchalo. Kreativní námět od Elišky Podzimkové obsahuje témata, základní příběhy, volbu prostředí a nálady jednotlivých scén, základních rozvržení storyboardu, náměty míst pro živé prostředí, to vše zpracováno s konzultacemi a zpětnou vazbou lékařů a dramaturgů.

 

KAŽDÝ ZAČÁTEK JE TĚŽKÝ. NO A TENHLE? TENHLE OBZVLÁŠŤ.

Plešouni jsou seriál pro děti. Pro děti trpící nádorovými onemocněními. Už tak to mají na startu svého života těžké. Náš seriál to chce ulehčit jim i jejich rodičům. Třináct dílů odpovídá na otázky, které je trápí, a vysvětluje, co je při léčbě čeká, aby porazily tu zákeřnou potvoru, která se jim uvrtala v těle.

Neděláme to jen tak, ale pomocí té nejvíc speciální hybridní techniky. Při natáčení kombinujeme reálné záběry s animovanými. Průvodcem jsou dva zvídaví caparti – kreslené postavičky kámošů Tobíka a Emy, které s nemocí samy statečně bojují.