Dvacet čtyři olympijských medailí z Tokia, závěrečná hvězdná jména budou na 100 m překážek: Olympijská vítězka a mistryně světa

Seznam 61. ročníku Zlaté tretry Ostrava se uzavřel z pohledu hvězd 5 dní před konáním akce. Na startu budou atleti, kteří dohromady získali 24 olympijských medailí v Tokiu. Mezi nimi tři zářivé hvězdy Gianmarco Tamberi, Miltiadis Tentoglou a Jasmine Camachová-Quinnová. Štafetové zlato získaly Polky Natalia Kaczmareková, Justyna Swiety-Erseticová a legendární Allyson Felixová. Nechybí oba čeští medailisté  Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý.

Camachová-Quinnová a Aliová

Na 100 m překážek se můžeme těšit na útok na rekord mítinku 12.55 Shariky Nelvisové z roku 2015. Přijede totiž olympijská vítězka Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika s osobním maximem 12.26 a dalšími 5 časy kariéry pod  12.40. Letos má zatím na kontě 12.39. Nia Aliová má zase titul mistryně světa 2019 a maximum 12.34, v tomto roce už po druhé mateřské přestávce 12.59. Uvážíme-li, že na startu bude i bronzová z OH Megan Tapperová a halová mistryně světa Cyrena Sambová-Mayelová budou překážky sprinterským vrcholem tretry. To je výzva i pro českou jedničku Helenu Jiranovou.

Už ohlášeno

Ohlášeni již byli Gianmarco Tamberi, Johannes Vetter, Miltiadis Tentoglou, Joe Kovacs, Tom Walsh, Femke Bolová, Megan Tapperová a Tina Šutejová. Tabulkově nejrýchlejší sprinter Ferdinand Omanyala z Keni a legendární Yohan Blake, také hvězdní osmistovkaři Patryk Dobek, Nijel Amos a Amel Tuka. Na steeple Lamecha Girma. Stejně tak česká špička, Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý, Barbora Špotáková, Nikol Ogrodníková, Radek Juška, Tomáš Staněk, Amálie Švábíková a další. Zahraniční oštepaři Anderson Peters, Keshorn Walcott, olympijská vítězka Sara Kolaková a stříbrná z OH Maria Andrejczyková.  Naposledy pak Allyson Felixová a skvělé polské čtvrtkařky.

 

  • Předprodej vstupenek pokračuje a organizátoři i nejlepší atleti světa se 31. května od 17 hodina těší na plné tribuny.
  • Všechny výkony mohou, stejně jako v  roce 2021 sledovat diváci ve 140 zemích světa, kam putuje televizní signál.
  •    Kromě pilování detailů Zlaté tretry Ostrava a finalizace jejích připrav proběhla Čokoládová tretra Slovensko a 26. 5. v Ostravě končí Čokoládová tretra Česko.
  • Dnes tedy budou známi všichni účastníci mezinárodního semifinále, které se uskuteční den před Zlatou tretrou.
  • Finále pak přímo na Zlaté tretře Ostrava. 

Foto : Iva Roháčková

Časový pořad – Zlatá tretra Ostrava 31. 5. 2022