Děkujeme! MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM se loučí s Formulí E jako dvojitý světový šampion

Dvojitá obhajoba titulu na rozloučenou: Stoffel Vandoorne dokončil 100. závod v historii ABB FIA Formule E Mistrovství světa na druhém místě, což byl výsledek, který s velkým náskokem stačil k zajištění titulu jezdců. Mercedes-EQ Formula E Team zároveň úspěšně obhájil svůj titul v mistrovství světa týmů v jejich posledním závodě v čistě elektrické závodní sérii. Všem zúčastněným a všem fanouškům: děkujeme!

  • Stoffel zajel druhý nejrychlejší čas v kvalifikační skupině A, aby se dostal do fáze duelů. Poté postoupil do semifinále, kde těsně prohrál s Edoardem Mortarou. Stoffel odstartoval do závěrečného závodu sezóny v Soulu ze čtvrtého místa.
  • Nyck vyšel ze své kvalifikační skupiny na šestém místě, chybělo mu místo v duelech a startoval na Soul E-Prix z dvanáctého místa na startovním roštu.
  • Stoffel udržel svou pozici na startu a poté se ve druhé polovině závodu posunul do skupiny na stupních vítězů. Cílovou čáru protnul na druhém místě, díky časové penalizaci pro Jakea Dennise.
  • Bylo to Stoffelovo 15. pódium ve Formuli E a jeho osmé v sezóně. Přitom v 16. závodě sezony skončil po patnácté na bodech.
  • Stoffel Vandoorne (213 bodů) zakončil svou čtvrtou sezónu ABB FIA Formule E Mistrovství světa s 33bodovým náskokem před Mitchem Evansem (180) jako mistr světa poprvé ve své kariéře.
  • Nyck se probojoval na body v úvodních fázích závodu, než musel odvézt svůj vůz do boxu, který byl poškozen při kolizi s jiným pilotem. Sezónu končí na devátém místě se 106 body.
  • Závod, který byl kvůli dlouhému nasazení safety caru prodloužen o 6:45 minuty, vyhrál Edoardo Mortara. Bylo to osmé vítězství pro Mercedes-EQ Silver Arrow 02 v této sezóně, nejvíce ze všech vozů v aktuální kampani.
  • TÝM MERCEDES-EQ FORMULA E (319 bodů) zakončil 8. sezónu ABB FIA Formule E Mistrovství světa s 24bodovým náskokem před Venturi Racing (295) jako mistr světa týmů.
  • V 8. sezóně také zaznamenal závěr 1-2 v šampionátu týmů a Venturi Racing skončilo druhé v pořadí.
  • Pro tým Mercedes-EQ Formula E Team byl stý závod Formule E v Soulu zároveň posledním. Tým po třech sezónách odchází ze závodní série, zaznamenal sedm vítězství, 23 umístění na stupních vítězů a vyhrál dva po sobě jdoucí světové šampionáty.
S8_Seoul, Sunday, 14th August 2022 – LAT

STOFFEL VANDOORNE:

„Páni, nemám slov. Je to fantastické – celá sezóna byla prostě skvělá. Je to neuvěřitelný pocit, když pomyslíte na to, čeho jsme letos společně dosáhli. Děkuji celému týmu, že to bylo možné. Auto bylo dnes opět skvělé a každý v týmu si  tento úspěch zaslouží. Dokázali jsme spolu něco velmi speciálního. Mitch dokázal všechno poskládat až do konce – vždy tam byl. Ale nakonec byla rozhodujícím faktorem důslednost: vyhrál více závodů než já, ale měl jsem nejvíce pódií. Jako tým jsme dosáhli úrovně konzistence, která ve Formuli E nikdy nebyla k vidění. Jsem neuvěřitelně hrdý na svůj tým a náš výkon v této sezóně. Je to perfektní způsob, jak ukončit sezónu, stát na stupních vítězů v posledním závodě sezóny, 100. E-Prix v historii série, a vyhrát oba tituly mistra světa.“

S8_Seoul, Sunday, 14th August 2022 – LAT

 NYCK DE VRIES:

„Smutný konec  mého závodu, ale fantastický výsledek pro tým. Jediné, co se dnes počítá, je, že jsme vyhráli obě mistrovství světa. Samozřejmě jsem zklamaný, že jsem nedojel, ale to naštěstí nic nezměnilo . Mám velkou radost za celý tým. Gratuluji Stoffelovi, který měl fantastickou sezónu. Byl velmi konzistentní a zaslouží si titul. Tým odvedl v průběhu let skvělou práci a nemohli jsme si přát lepší konec naší společné cesty než tento konečný výsledek. Jsem velmi šťastný, že se nám v každé z posledních dvou sezón podařilo vyhrát oba tituly mistra světa. To je pozoruhodný úspěch v tak silně konkurenční závodní sérii. Nejsem spokojen samozřejmě spokojen s průběhem mé sezony, ale ne vždy bylo zřejmé, v čem byl problém. Byl to jakýsi efekt sněhové koule, která se nabaluje  z malých věcí, což znamenalo, že jsme nebyli schopni získávat body na konzistentním základě.“

 IAN JAMES, Team principal:

„Páni! Jaký to byl den a jaká to byla cesta! Gratuluji týmu, gratuluji Stoffelovi a gratuluji Nyckovi. Všichni sehráli tak zásadní roli v tom, že jsme vyhráli týmový titul. Když se představenstvo Mercedes-Benz rozhodlo vstoupit do Formule E před čtyřmi lety, nevěděli jsme, jak to dopadne. Teď  jsme  podruhé za sebou jsme vyhráli oba tituly mistra světa. Tento úspěch, který jsme společně ve Formuli E dosáhli, je jen fenomenální. Gratuluji všem ženám a mužům v Brackley, Brixworthu a Stuttgartu. Musím přiznat, že je to pro mě emotivní okamžik. Stoffel celý rok odváděl fantastickou práci. Tento titul si opravdu zaslouží. Ale nejen kvůli vyhrál titul, ale také jeho vývoj byl mega. Totéž platí pro tým, všichni byli skvělí. Tento úspěch byl možný pouze díky obětavosti a úsilí všech členů týmu v Brixworthu, Brackley a Stuttgartu. Společně to dokázali. Nikdy předtím jsem nic podobného neviděl, ale právě to vede k takovým výsledkům. Nemůžeme se dočkat, až se příští sezónu začneme psát novou kapitolu našeho příběhu jako týmu, ale teď půjdu s týmem slavit.“

S8_Seoul, Sunday, 14th August 2022 – LAT

 TOTO WOLFF, Team principal a CEO týmu MERCEDES-AMG PETRONAS F1:

„Jsem neuvěřitelně hrdý na celý tým, že jsme letos znovu dosáhli dvojnásobného mistrovství světa ve Formuli E. Neuvěřitelný úspěch pro neuvěřitelný tým; a navíc 1:2 v šampionátu týmů pro Mercedes To skutečně dokazuje sílu našich pohonných jednotek. Gratulujeme také oběma našim pilotům, kteří po zásluze vyhráli Mistrovství jezdců, a zejména Stoffelovi k dnešnímu úspěchu po sezóně, která byla obrazem konzistentnosti vítězství v šampionátu. Mercedes-EQ odchází ze série na vysoké úrovni a se skvělými vzpomínkami. Byla to rozhodně zábavná jízda. Formule E – jsme rádi, že jsme měli čest tě poznat!“

S8_Seoul, Sunday, 14th August 2022 – LAT

Zdroj: Mercedes-EQ Formula E Team