Veterány mají svoji Grand Prix

Čtyři velké veteránské akce, i když každá jiného charakteru, budou mít v sezoně 2019 jedno společné. Budou zařazeny do nového poháru Grand Prix pro historické automobily vyrobené do roku 1939.

A kdo má tento seriál na svědomí? Tak především paní Markéta Profeldová a dále pánové Mirek Krejsa, Karel Kupka a Ladislav Samohýl. Všichni mají v krvi lásku k veteránům a bohaté zkušenosti s pořádáním akcí. Dali hlavy dohromady a výsledkem je Grand Prix.

1000 mil československých

Prvním podnikem bude v polovině června 1000 mil československých na trase Praha-Bratislava-Praha se slovenskou „mezietapou“ včetně závodu do vrchu na pezinské Babě. Vloni se soutěže zúčastnilo na devět desítek automobilů. Největší zásluhu na rozvoji tohoto závodu má veteránský nadšenec Miroslav Krejsa.

Brno Revival

O čtrnáct dní později si Grand Prix dá dostaveníčko na brněnském výstavišti při Brno Revival. Tuto akci pro závodní a sportovní historické automobily i motocykly uspořádal poprvé pan Karel Kupka. A hned si získala mezi účastníky velkou oblibu. A vůbec nevadí, že se o nic nezávodí a pouze jde o demonstrační jízdy, při níž létají dlažební kostky nejen od automobilů, ale i motocyklů. Tolik krásných strojů na jednom místě u nás jen těžko někde jinde uvidíte.

Grand Prix Bugatti

Úplně jiný ráz má Grand Prix Bugatti ve Zlíně v rámci Barum rally. V tomto případě přišel s nápadem pan Ladislav Samohýl, který před jedenácti roky přemluvil pana Miloslava Regnera, ředitele barumky, aby před rally pustil na městskou zkoušku i historické automobily. Od té doby se bugatky i další historické automobily prohánějí před hlavním startovním polem soudobých automobilů. Atmosféra je tady vždy úžasná, třeba už jen díky divácké kulise. Vždyť vozidla sleduje až pětatřicet tisíc diváků.

Zbraslav – Jíloviště

Poslední akcí seriálu bude závod do vrchu Zbraslav – Jíloviště, o jehož rozvoj se nejvíce zasloužila paní Markéta Profeldová. Před několika roky se jí podařilo prosadit, aby se jízdy pravidelnosti zúčastnily jen automobily a motocykly do roku 1939. Akci to jen prospělo a původní obavy, že bez poválečných automobilů bude účast menší, se rozhodně nepotvrdily. Spíš naopak, více než dvě stovky vozidel jsou nejlepším dokladem.

Do konce února 2019 budou zveřejněny standardní propozice na nových webových stránkách s představením vizuálu šampionátu. Z každého závodu bude pro média připravena foto/video dokumentace s tiskovou zprávou.

 

Kalendář závodů:

Termín  závod a stránky pořadatele
Místo
13. – 15. 6.
1000 mil Československých ČR
29. – 30. 6.
Brno Revival BRNO
16. – 18. 8.
Grand Prix Bugatti Zlín ZLÍN
7. – 8. 9.
Zbraslav–Jíloviště PRAHA

 

Text a foto J.Lasík