Střelcem roku 2019 je skeetař mistr světa Tomáš Nýdrle

Kromě sedmi olympijských míst dokázali loni čeští střelci vybojovat medaile na evropských či světových šampionátech. V anketě Střelec roku hlasovalo 44 členů výkonného výboru a trenérů Českého střeleckého svazu. Nejtěsnější výsledek, rozdíl jednoho hlasu byl u kategorie junior.
Nejúspěšnějším střelcem se stal Filip Nepejchal – skončil na druhém místě v juniorech a třetím v seniorech. Nejvíce hlasů 81 získal Tomáš Nýdrle – vítěz seniorů a Zina Hrdličková – 80 hlasů v kategorii Talent.

Vítěz ankety Střelec roku 2019 Tomáš Nýdrle se stal prvním českým mistrem světa ve skeetu. Vloni v italském Lonátu prožil životní závod. Zlato vyšperkoval bezchybným výkonem ve finále, čímž vyrovnal světový rekord. Něco podobného se mu nepodařilo ani v tréninku. Přesto je Nýdrle tak trošku smolařem. Olympijský kvótaplac mu to nezajistilo. Cíl je pro vítěze ankety Střelec roku tedy jasný, zabojovat o ně na květnovém mistrovství Evropy ve Francii.

„I kdybych se měl podruhé rozhodnout mezi titulem mistra světa, nebo místenkou na olympiádu, zase bych si vybral titul mistra světa,“ říkal střelec Dukly Hradec Králové.

Vzestup jednatřicetiletého střelce se nedá přehlédnout. „Jedním z faktorů je i Jan Sychra a jiné tréninkové metody,“ vzpomíná Nýdrle svého trenéra, někdejšího dlouholetého reprezentanta. Z mého pohledu je sportovní střelba 70 procent o hlavě, 20 až 30 procent kondiční příprava a nějaký zlomek jsou ostatní faktory, jestli foukne, vykoukne sluníčko…“ vypočítával Nýdrle.

Za vítězným Nýdrlem se v anketě Střelec roku umístil rovněž skeetař Jakub Tomeček, který vyhrál mistrovství Evropy a na rozdíl od svého reprezentačního kolegy vystřílel kvótaplac na olympijské hry do Tokia.
Za oběma skeetaři skončil v domácí anketě nejlepší světový střelec z libovolné malorážky Filip Nepejchal z Dukly Plzeň. Stříbrný medailista z mistrovství Evropy a vítěz tří závodů Světového poháru včetně finále v čínském Pchu-tchienu obsadil navíc těsně za juniorským světovým šampionem ve skeetu Danielem Korčákem druhé místo mezi juniory.

Talentem roku byla vyhlášena bronzová medailistka z juniorského mistrovství světa v trapu Zina Hrdličková, šestnáctiletá dcera olympijského vítěze z Barcelony 1992 Petra Hrdličky.

Výsledky ankety Střelec roku 2019:

1. Tomáš Nýdrle (skeet, Dukla Hradec Králové)
2. Jakub Tomeček (skeet, Olymp Brno)
3. Filip Nepejchal (libovolná malorážka, vzduchová puška, Dukla Plzeň)

Junioři: 1. Daniel Korčák (skeet), 2. Filip Nepejchal, 3. Zina Hrdličková (trap)
Talent roku: Zina Hrdličková

zdroj : ASC Dukla