Nová specifikace hladkých pneumatik od Silverstone

Pirelli Motorsport požádal FIA o povolení zavést novou specifikaci hladkých pneumatik od Velké ceny Velké Británie v Silverstonu (7.-9. července). Žádost podle článku 10.8.3 technických předpisů formule 1 byla nyní schválena.

Nová specifikace zavádí materiály plánované na rok 2024, přičemž tento krok je nezbytný kvůli zvýšení výkonu vozu – jak z hlediska rychlosti, tak přítlaku – zaznamenaného v prvních několika závodech ve srovnání s předsezónními simulačními daty poskytnutými týmy. Je také pravděpodobné, že se tato výkonnost ve zbytku sezóny ještě zvýší.

Mario Isola, šéf motorsportu Pirelli, řekl: „Viděli jsme, o kolik vyšší výkon mají vozy pro rok 2023 ve srovnání s loňským rokem během úvodních závodů této sezóny, a to díky mimořádnému tempu vývoje, které předvedlo všech 10 týmů. Například v Miami byl čas z pole position téměř o dvě sekundy rychlejší než loni, ale stejný pokrok byl zaznamenán i během závodů. Simulační práce společnosti Pirelli byla vždy zaměřena nejen na dodání produktu, který splňuje výkonnostní cíle stanovené zúčastněnými stranami, ale také na předvídání potenciálních problémů a rychlou reakci na ně. Nová specifikace obsahuje materiály, které jsme již vyvinuli pro rok 2024, díky nimž budou pneumatiky odolnější, aniž by to ovlivnilo jakékoli jiné technické parametry nebo jejich chování na trati. Aby všechny týmy mohly otestovat novou konstrukci za rovných podmínek, Pirelli dodá dvě sady pneumatik navíc pro každý vůz, které budou použity během FP1 a FP2 při Grand Prix Španělska.“