Moderní pětibojaři slaví na mistrovství Evropy štafetové zlato a bronz

Hned dvěma medailemi ze štafet zahájili své působení na evropském šampionátu čeští moderní pětibojaři. Karolína Křenková s Veronikou Novotnou získaly v Székesfehérváru nejprve bronz, když nestačily pouze na týmy Litvy a Polska. Jan Kuf s Martinem Vlachem poté nenašli přemožitele v týmové soutěži mužů.

Obě české štafety zahájily soutěž výrazně aktivní bilancí v šermu.

„Dalo se předpokládat, že pokud další disciplíny budou odpovídat jejich aktuální výkonnosti, měly by být obě štafety ve hře o medaili. A výkon v dalších disciplínách byl bezchybný,“ konstatoval spokojený reprezentační trenér Jakub Kučera.

Karolína Křenková s Veronikou Novotnou figurovaly po základním šermu na druhém místě a nepropadly se ani v dalších částech soutěže. V jízdě na koni získaly dokonce plný počet bodů a ze stříbrné pozice vybíhaly i do závěrečného běhu se střelbou. V něm je nakonec předstihla jen štafeta Polska.

„Myslím, že jsme si obě přály nějakou medaili. Říkala jsem si, že by bylo super ukončit takhle sezónu. A jsem hrozně ráda, že se nám to povedlo hned první den,“ líčila Karolína Křenková. „Já jsem hlavně ráda, že jsme si to s Kájou užily. Celý den jsme měly úsměv na tváři a bavilo nás to. A to je hlavní,“ usmívala se Veronika Novotná.

 

Veronika Novotná a Karolína Křenková během závodu štafet žen na Mistrovství Evropy v Székesfehérváru – moderní pětibojařky , 13. září 2022

A důvod k úsměvu měli i jejich reprezentační kolegové Jan Kuf a Martin Vlach, kteří o necelou hodinu později vybojovali titul mistrů Evropy.

„Můj začátek šermu nebyl úplně optimální. Pak jsem se naštěstí našel a končil jsem na svém standardu. A zbytek jsme asi zvládali se ctí,“ shrnul zlatý den Martin Vlach.

„Myslím, že náš úspěch stál na konzistentních výkonech v průběhu celého dne. Že jsme zvládli dobře všechny disciplíny. A tu poslední na výbornou,“ vrátil se k fenomenálnímu českému závěru Jan Kuf.

Kombinovanou část zahajoval společně s Polákem Gutkowskim jako druhý, když na průběžně vedoucí Němce ztráceli deset sekund. Pouhé dvě vteřiny za nimi vybíhal Ukrajinec Shekhmametyev. Jan Kuf se postupně propracoval až na vedoucí pozici a Martinu Vlachovi už předával s pohodlným náskokem.

„Honza mi to naservíroval úplně luxusně. Já od něj čekal to, co předvedl. Ale to, kolik ostatním nakonec nadělil, to byla paráda,“ ocenil český finišman.

 

Zdroj: Český svaz moderního pětiboje

Foto: Filip Komorous