Markéta Janošová získala stříbrnou medaili na mistrovství Evropy mládeže ve sportovním lezení

 Markéta Janošová – reprezentantka Centra individuálních sportů Ostrava vybojovala uplynulý víkend stříbrnou medaili  v kombinaci na mistrovství Evropy mládeže ve sportovním lezení v rychlosti a obtížnosti. Markéta Janošová před měsícem získala na mistrovství Evropy v boulderingu (bouldering je druh lezení provozovaný bez lana na malých skalních blocích) bronzovou medaili, takže navázala na své letošní úspěchy.

Markéta Janošová
Markéta Janošová

Mistrovství Evropy ve sportovním lezení

(anglicky: IFSC European Championship, francouzsky: Championnats d’Europe d’escalade) jsou dvouleté mistrovství Evropy v soutěžním lezení, pořádané Mezinárodní federací sportovního lezení (IFSC). Tato událost určuje mužské a ženské mistry Evropy ve třech disciplínách soutěžního lezení: lezení na obtížnost, lezení na rychlost a bouldering. Kontinentální mistrovství se pravidelně střídají s Mistrovstvím světa, juniorská mistrovství světa a Evropy se pořádají každoročně.

V roce 1992 zorganizovala Mezinárodní horolezecká federace (UIAA) první mistrovství Evropy původně ve dvou disciplínách: lezení na obtížnost a rychlost, bouldering přibyl od roku 2002. Nejstarší tradici novodobých závodů má světový pohár. Ten probíhá každoročně od roku 1989, kdy navázal na mezinárodní závody Sportroccia. V roce 1997 byla založena ICC (International Council for Competition Climbing). Od Mezinárodního horolezeckého svazu převzala organizaci letních závodních disciplín, od roku 2007 již samostatná Mezinárodní federace sportovního lezení – International Federation of Sport Climbing (IFSC). V České republice zastřešuje soutěžní lezení Český horolezecký svaz.

Mistrovství Evropy juniorů ve sportovním lezení

patří mezi juniorská kontinentální mistrovství ve sportovním lezení juniorů a mládeže, v Evropě pořádané každoročně od roku 2012 Mezinárodní federací sportovního lezení (IFSC) ve třech věkových kategoriích od 14 do 19 let. V Evropě se pořádá od roku 1996 Evropský pohár juniorů ve sportovním lezení.Vrcholným závodem je Mistrovství světa juniorů ve sportovním lezení. Český horolezecký svaz pořádá Mistrovství České republiky mládeže v soutěžním lezení a Český pohár mládeže v soutěžním lezení. Mezi další evropské závody patří Mistrovství Evropy ve sportovním lezení a Akademické mistrovství Evropy ve sportovním lezení, které jsou pořádány jednou za dva roky a střídají se s Mistrovstvím světa ve sportovním lezení a Akademickým mistrovstvím světa ve sportovním lezení.

Zdroj: Wikipedie

Markéta Janošová
Markéta Janošová Foto: CISO

 

Centrum individuálních sportů Ostrava

podporuje reprezentanty v individuálních sportech z Moravskoslezkého kraje. Cílem CISO je podpora sportovní přípravy mladých talentovaných sportovců, kteří jsou členy ostravských a moravskoslezských sportovních klubů ve vybraných individuálních sportech, které jsou zařazeny do olympijského programu. CISO úzce spolupracuje se sportovními svazy ČR. Do CISO jsou zařazeni sportovci zapsaní do seznamu reprezentantů ČR příslušné věkové kategorie jmenovaní sportovním svazem k přípravě a účasti na vrcholných evropských a světových soutěžích.

Více informací naleznete ZDE

Markéta Janošová
Markéta Janošová