Hodnocení české atletiky na HME 2019 v Glasgow

Hodnocení české atletiky na HME 2019 v Glasgow

Medaile

Tomáš Staněk bronzová medaile s výkonem 21,25 m. Tím končí výčet medailistů tohoto halového šampionátu. Co k tomu dodat. Zde asi nic. Jen pochválit našeho vrhače za úspěšnou reprezentaci a popřát mu další vzestup výkonosti k 22 metrů tak jak k tomu směřoval v loňské sezoně.

titulní foto : Michaela Hrubá , foto : Iva Roháčková

Finálová umístění

Začneme od konce, Filip Sasínek v taktickém finále v posledním kole předběhl velké množství soupeřů a doběhl na 4.místě. Zde tedy medaili máme, ale bramborovou.  Zde nelze z hlediska výkonosti letošní sezony Filipa nic vytknout. Dokázal z minima vytěžit maximum.

A jeho kolegyně na mílařské distanci Simona Vrzalová s medailovou ambicí bojoval a co nejlepší výsledek. I ona předvedla nejlepší výsledek, co mohla s ohledem na dva těžké běhy během tří dní HME. Gratulace této ostravské atletce.

Michaela Hrubá opět prokázala velké bojovné srdce vybojovala šesté místo. To je s její letošní výkoností maximální úspěch. Bohužel již několik sezon je její výkonost na stejné úrovni a krok do evropské a světové špičky jí zatím chybí. Je však velmi mladá a snad se bude s jejím trenérem dařit se probojovat i na medailové umístění. V seniorské kategorii, v juniorech již mnoho úspěchů má za sebou.

Radek Juška a opět stejný model. Špatná halová sezona, mnoho přešlapů, a nakonec sedmé místo ve finále. To je možné považovat za úspěch, leč jsme čekali více. Zvláště když na bronz stačilo 8.03 m. což je v silách našeho mnoho let nejlepšího dálkaře.

 
Atlet

Disciplína

Výkon Výsledky finále Umístění
Staněk Tomáš koule 21.16 20.90 m 21.25 m 3.místo
Sasínek Filip 1 500m 3:42.33 3:42.84 3:45.27s  4.místo
Hrubá Michaela výška 1.90 1.89 1.94 m 6.místo 
Vrzalová Simona 1500m 4:05.73 4:08.06 4:12.16  6.místo
Radek Juška dálka 7.88m 7,77 m 7.79 m  7.místo

Další čeští atleti

Jak se vyjádřit k neúspěšným bojovníkům o finálové umístění? Těžko. A přece je to možné s ohledem na budoucnost české atletiky.

Amálie Švábíková, Filip Šnejdr ti dva jsou příslibem a mají velkou budoucnost. Bojovali a dokázali, že jsou opravdu evropskými atlety. V sezoně si oba vylepšili PB a oba obhájili svá loňská zlepšení. Jim můžeme gratulovat.

Pak z našeho hlediska přichází skupina zkušených atletů, kteří neprodali svou formu na vrcholném závodě, a to jsou sprinteři i mílařky. Nasazení Diany Mezulianikové do 1 500 metrů rozběhu asi byl taktický nápad. Leč se neosvědčil. Dianu jsme vídali na 800 metrů a zde také měla letos lepší halové výsledky. Tedy zklamání.

Kristiina Mäki jde opačným směrem a z vytrvalkyně se stává mílařkou. Dříve běhala dlouhé tratě a překonávala české rekordy, dnes bojuje na mílařských distancích. Vídáme opačný směr, čím atlet starší tím delší tratě běhá.

A dál …

Nechci probírat jméno po jménu jelikož každý závodník jistě jel na HME 2019 s tím nejlepším úmyslem a s formou jakou měl. Je zřejmě chyba v systému kde chybí široká špička a velké skupiny ateltů v jednotlivých disciplínách. Vyjádření vedení české atletiky po HME 2019 , že se všichni připravuji na MS 2019 v Dohá je nesmyslné a neodpovídá skutečnosti. Pak by zde nemohly ostatní státy podávat špičkové výkony. Nebo ty  úspěšné státy vyměnily úspěch na HME 2019 za neúspěch v MS 2019 Dohá.?


Výzva :

Myslím, že by se současné vedení ČAS – L. Varhaník, T. Dvořák a ing. T. Janků mělo chytit za ruce a odejít z čela svazu. Důvodem je ta skutečnost, že za posledních deset let pro českou atletiku pramálo pozitivního udělali a pouze podporovali vznikající chaos v reprezentaci. Kdo si myslí, že bude líp, tak se mýlí. Nemám tím na mysli pouze vrcholovou atletiku. Ta je pouze zrcadlem výkonnostní atletiky.

Remigius Machura


 

A další co napsat  VŠE ZDE VE VÝSLEDCÍCH:

HME 2019 Glasgow – výsledky českých atletů

HME 2019 Glasgow – Tabulka úspěšnosti států na HME 2019 Glasgow