Formule E: Marrakesh E-Prix 2022 – sobotní závod tým MERCEDES-EQ FORMULA

Tým MERCEDES-EQ FORMULA E zakončil desátý závod ABB FIA FORMULA E Mistrovství světa 2021/22 dvěma bodovanými pozicemi: Nyck de Vries a Stoffel Vandoorne se probojovali na 6 a 8. místo po náročné kvalifikaci.

Formule E: Marrakesh E-Prix 2022 – sobotní závod tým MERCEDES-EQ FORMULA

  • Stoffel a Nyck skončili desátý a pátý ve svých příslušných kvalifikačních skupinách a v důsledku toho se nedokázali probojovat do vyřazovací části kvalifikace.
  • Nyck odstartoval do závodu z devátého místa a na začátku závodu se posunul na P7. Když závod na 34 kol skončil, projel mávnutím šachovnicové vlajky na P6.
  • Stoffel odstartoval E-Prix Marrákeše z 20. místa a po silném útoku získal během závodu nejméně dvanáct pozic. Nakonec se mu podařilo získat cenné body v obou mistrovstvích světa s umístěním na P8.
  • Závod vyhrál Edoardo Mortara (Venturi Racing) s Mercedes-EQ Silver Arrow 02.
  • Mortara (139 bodů) vede v mistrovství světa jezdců o jedenáct bodů před Jean-Eric Vergnem (128 bodů). Stoffel vandoorne (125 bodů) je na třetím místě o tři body  méně. Nyck de Vries (73 bodů) je na sedmém místě.
  • Venturi Racing (205 bodů) vede týmový šampionát po desátém kole sezóny před DS Techeetah (203 bodů). Tým MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM (198 BODŮ) klesl na třetí místo.
  • Další dva závody ABB FIA Formule E mistrovství světa 2021/22 se uskuteční v New Yorku ve dnech 16. a 17. července 2022.
S8_Marrakesh, Saturday, 2nd July 2022 – LAT

NYCK DE VRIES:

„Dvojnásobný bodový zisk je dobrý, když vezmete v úvahu, odkud jsme na startovním roštu startovali. Z tohoto pohledu to pro nás nebyl tak špatný den, ale samozřejmě vždy chceme být lepší. Myslím, že tam byl dnes o něco větší potenciál, ale zároveň musíte brát body, kdy a kde můžete. Když se podíváme na závodní  víkend jako celek, nebyl to pro tým v žádném případě špatný výsledek. „

S8_Marrakesh, Saturday, 2nd July 2022 – Finn Pomeroy

 

S8_Marrakesh, Saturday, 2nd July 2022 – LAT

STOFFEL VANDOORNE:

„Nevím, co si mám myslet. Jsem poněkud rozpolcený .Na jednu stranu jsem frustrovaný, protože bychom byli mnohem výš na startovním roštu, nebýt našich problémů v kvalifikaci. A přesto , musím mít na paměti, že se nám opět podařilo omezit škody  plynoucí ze zadní části startovního roštu. Ale podle mého názoru je hlavní, že prostě nemůžete nechat nic na stole. Od tréninku jsme se potýkali s brzdami, ale dalo se to zvládnout. V kvalifikaci se to ale hodně zhoršilo a nedalo se zajet kolo. To si prostě nemůžeme dovolit, zvlášť ne na mistrovství světa, kde každý bod se počítá. Šlo o to, abychom v závodě získali jeden, dva nebo tolik bodů, kolik jsme mohli. Jestli někdy existoval závod, kde to bylo možné, byl to tento, pro teploty, pneumatiky, energetický management a vším s tím spojeným. Rozhodně si myslím, že jsme dosáhli maxima s P8 poté, co jsme odstartovali z P20!“

S8_Marrakesh, Saturday, 2nd July 2022 – Finn Pomeroy

 

S8_Marrakesh, Saturday, 2nd July 2022 – LAT

IAN JAMES, TEAM PERINCIPAL:

„Kdybych měl tento víkend popsat dvěma slovy, pravděpodobně bych použil docela klišé: omezení škod. Přijeli jsme do Marrákeše v naději, že zlepšíme svůj kvalifikační výkon, ale nedokázali jsme se dostat do pozice, abychom toho využili.. Je zřejmé, že incident v FP1 v Nyckově případě nepomohl. Vrátíme se zpět a podíváme se na to, jak se můžeme pokusit zajistit, že v budoucnu dokážeme využít balíček způsobem, který nás staví do lepší pozice. Co se týče závodu, věděli jsme, že musíme hodně dohnat, pokud se chceme vrátit na body. Nyck odvedl velmi solidní práci, aby se ujistil že jsme po nějaké temperamentní jízdě z jeho strany obsadili 6. místo. Stoffel ukázal své závodní umění, když skončil z 20. místa na P8. Takže celkově náročný víkend. Odjíždíme z Marrákeše s nějakými body. Míříme do New Yorku několik let jsme jako tým trpěli mírným poklesem v polovině sezóny. Očividně to není pozice, ve které bychom se rádi nacházeli. Nevidím to však jako důvod k obavám. Kvalita týmu, všech žen a mužů, kteří v týmu pracují, je taková, že se dokážeme rychle dostat z obtížných situací. To mi dává důvod k optimismu, když míříme do posledních 6 závodů sezóny. Samozřejmě velká gratulace týmu Venturi – a zejména Edovi – k mistrovské jízdě. Je neuvěřitelné znovu vidět na nejvyšším stupni vítězů vůz s pohonem Mercedes-Benz.“

 

Zdroj: Mercedes-EQ Formula E Team

ABB FIA FORMULA E – 10. závod Marrakesh E- Prix