F1 2024: Koho uvidíme na startu?

26.listopadu v Abú Zabí skončil letošní kolotoč Formule 1. Z titulu se opět radoval Max Verstappen a z několika týdnů volna i všichni ostatní piloti. Kdo smutní, to jsou fanoušci Formule 1. Ty nyní čeká nejnáročnější období roku – vydržet až do začátku března, kdy se v Bahrajnu rozburácí motory nanovo.

Jak bude vypadat příští sezóna?

Do první zastávky mistrovství světa 2024 tak zbývají necelé tři měsíce. Tak dlouho snad vydrží i ti, kteří používají Tipsport Aplikacia Android nebo si jinak podobně ještě násobí zábavu ze sledování Formule 1. Mají se totiž nač těšit. Sezóna 2024 bude čítat hned 24 zastávek. Začátek i konec je naplánován do supermoderního arabského světa. Po Bahrajnu přijde velká cena Saúdské Arábie, končit se bude velkými cenami Kataru a Abú Zabí. Další dobrou zprávou je i to, že příští mezisezónní přestávka bude ještě kratší. Poslední poháry se totiž budou předávat až 8. prosince 2024.

Mezi tím nás – milovníky F1 čeká velká porce zábavy na klasických i moderních okruzích. Po pauze se Formule 1 vrátí do Číny, chybět nemůže ikonické Monako, japonská Suzuka nebo italská Monza. No prostě jako vždy nabitý kalendář Formule 1.

Které týmy už mají obsazené sedačky?

O to pravé divadlo se však nepostarají kulisy, ale herci, tedy v tomto případě piloti Formule 1. Od 1. prosince přitom známe kompletní herecké obsazení. Tehdy totiž Williams potvrdil místo pro letošního nováčka Logana Sargeanta, čímž zaplnil poslední bílé místo na mapě. Ta příliš neukrývá.

Víme tak, že Alfa Romeo bude i v příští sezóně spoléhat na služby finsko-čínské dvojice Valtteri Bottas, Zhou Guanyu. Zkušený Evropan a mladý Asiat budou krotit i stroje AlphaTauri, to ovšem půjde o Daniela Ricciarda a Yukiho Tsunodu. Beze změny se pak objede i Alpine. Francouzský tým spoléhá na francouzskou dvojici Gasly, Ocon. Podobně stabilní je i dvojice Aston Martinu. Veterán Alonso tento tým v uplynulé sezóně posunul hodně vysoko, a tak mu sedačka samozřejmě nemohla ujít. Záda mu bude krýt opět Lance Stroll.

Nejúspěšnější tým historie v příští sezóně uvidíme také beze změny. Červené monoposty z Maranella budou i v sezóně 2024 pilotovat Charles Leclerc a Carlos Sainz Jr. V Itálii doufají, že se jim povede přiblížit metě 250 týmových vítězství více než v roce 2023. Haas se stejnou sestavou jako letos, tedy ve složení Nico Hulkenberg a Kevin Magnussen, jim v tom ale asi příliš bránit nebude. To Lando Norris a Oscar Piastri v kokpitu McLarenu by jistě rádi. Vždyť letos týmu Ferrari dýchali na záda.

Lewis Hamilton a George Russell v barvách Mercedesu naopak míří ještě výš. Stříbrnou pozici v poháru konstruktérů by jistě rádi vylepšili k dokonalosti. Jenže nejvyšší pozice nehodlá opouštět Red Bull s veleúspěšnou dvojicí Verstappen, Peréz. Desítku týmů pak uzavírá Williams. Ani ten své piloty nemění. Logana Sargeanta tedy i v příštím roce doplní Alexander Albon. Týmy Formule 1 tak sezónu 2024 zahájí v totožném složení, ve kterém končily tu letošní. Taky už se těšíte?