Ester Ledecká



V sobotu 17. února 2018 šokovala E.Ledecká na ZOH v Jižní Koreji naprosto senzačním prvenstvím ve sjezdovém lyžování a stala se olympijskou vítězkou v super-G před celou plejádou hvězd specialistek alpských disciplín. V dalším týdnu vybojovala zlatou ve své hlavní disciplíně paralelním obřím slalomu na snowboardu  

Ester Ledecká

Ester Ledecká (* 23. března 1995, Praha) je česká snowboardistka, věnující se alpským disciplínám, a alpská lyžařka.

V sobotu 17. února 2018 šokovala na ZOH v Jižní Koreji naprosto senzačním prvenstvím ve sjezdovém lyžování a stala se olympijskou vítězkou v super-G před celou plejádou hvězd specialistek alpských disciplín. S vysokým startovním číslem 26 a s minimem tréninku porazila o setinu sekundy Rakušanku Veithovou a o 0,11 s Weiratherovou z Lichtenštejnska. Postarala se o největší úspěch českého alpského lyžování v historii. Už ve čtvrtek 15. února velmi překvapila 23. místem v obřím slalomu. Od Ester Ledecké se spíše očekávala medaile v paralelním slalomu snowboardistek, v němž je mistryní světa a dominuje ve Světovém poháru FIS. Její obojživelnost mezi alpským lyžováním a snowboardingem byla často diskutovanou a velmi obdivovanou raritou ZOH v Jižní Koreji. Je dcerou zpěváka a skladatele Janka Ledeckého a vnučkou hokejisty Jana Klapáče. Má staršího bratra Jonáše, který působí jako výtvarník. V letech 2016 a 2017 vyhrála anketu Král bílé stopy. V dalším týdnu vybojovala zlatou ve své hlavní disciplíně paralelním obřím slalomu na snowboardu

 



Booking.com

 

Zajímavosti ze Oficiálních stránek Ester Ledecké :

  • dědečkem Ester je hokejový útočník Jan Klapáč (mistr světa z roku 1972, držitel bronzu z OH 1964 a stříbra z OH 1968)
  • – matka Zuzana, která řídí přípravu Ester na tréninky a závody, je bývalá krasobruslařka
  • – otec Janek Ledecký je česká pop star a světově uznávaný skladatel. Jeho rocková opera Hamlet byla v jihokorejském Soulu během posledních deseti let nastudovaná již pětkrát a po celém světě nasbírala už víc než 1 300 000 diváků
  • – bratr Jonáš (23) odešel z české juniorské reprezentace, aby se mohl naplno věnovat výtvarnému umění a hudbě. Stal se uznávaným komiksovým umělcem, vymyslel Ester její superhrdinskou identitu a je autorem designu její kombinézy a snowboardu.
  • – lyžařskými trenéry jsou bratři Tomáš a Ondřej Bank. Ondřej byl nejúspěšnější český lyžař (2x bronz na SP, 5. místo v GS na OH v Soči)
  • – Snowboardovými trenéry jsou Erich Pramsohler z Itálie a Justin Reiter z USA (vicemistr světa v paralelním slalomu z roku 2013), šéfem týmu je Sigi Grabner (bronz na OH 2006, mistr světa v paralelním slalomu 2003)
  • – členy týmu jsou i servisman Petr Kouřil a Fyzioterapeut Jakub Marek
  • – první závody, kterých se Ester zúčastnila, byl seriál lyžařských závodů Milca Cup, který ve svých pěti letech vyhrála.
  • Oficiální stránky Ester Ledecké

Autor: Foto: Stefan Brending, Lizenz: Creative Commons by-sa-3.0 de, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56102078

 

Ester Ledecká , foto Iva Roháčková fsb

Oficiální stránky Ester Ledecké


On Saturday, 17th  February   2018, Ester Ledecká shocked at Winter Olympic Games in  North Korea with  a totally sensational triumph in downhill skiing and became the super-G Olympic champion ahead of many  Alpine discipline stars. In the next week, she won gold medal  in her main discipline parallel giant  slalom on snowboard.

Ester Ledecká

Ester Ledecká (born on 23rd March, 1995 in Prague) is a Czech snowboarder, engaged in Alpine disciplines, and an Alpine skier.

On Saturday, 17 th February , 2018, she astounded at the Winter Olympic Games in South Korea by a totally sensational advancement in downhill skiing and became an Olympic Super-G winner ahead of many Alpine discipline stars. With a high starting number of 26 and a minimum of training, she defeated by one hundredth of a second Veith from Austria and  by 0.11 second  Weirther from Liechtenstein. It was the biggest success of Czech Alpine skiing in the history. Already on Thursday, 15th February, she surprised by the 23rd position in Giant Slalom. Ester Ledecká was rather suposed to win a medal in the parallel snowboard slalom, where she is world champion and dominates the FIS World Cup. Her amphibiousness between alpine skiing and snowboarding was a widely discussed and highly admired rarity at Winter Olympic Games in North Korea. In the next week, she won gold medal in her main discipline  parallel giant slalom on snowboard.

Ester Ledecká is the daughter of the singer and composer Jan Ledecký and the granddaughter of the ice hockey player Jan Klapač. Her older brother, Jonas,  works as a designer. In the years 2016 and 2017, she won the poll „King of White Tracks“.

 

Curiosities from  Ester Ledecká´s  official website:

  • Ester´s grandfather is an ice-hockey striker Jan Klapač (World Champion of 1972, holder of bronze from Olympic Games 1964 and silver from Olympic Games 1968)
  • mother Zuzana, who manages Ester´s preparation for training and racing, is a former figure skater
  • father Janek Ledecký is a Czech pop star and world-renowned composer. His rock opera Hamlet has been staged in Seoul, South Korea over the last ten years, five times, and gathered more than 1,300,000 spectators around the world
  • brother Jonas (23) left the Czech junior representation to be able to be fully devoted to fine arts and music. He became a renowned comic artist. He was the designer of Ester´s  overalls and snowboard.
  • Ester´s ski trainers are brothers Tomáš and Ondřej Bank. Ondřej was the most successful Czech skier (2x bronze at World Cup, 5th place in Giant Slalom at Winter Olympic Games in Sochi)
  • Snowboard trainers are Erich Pramsohler from Italy and Justin Reiter from the USA (the parallel slalom world champion in 2013). The team leader is Sigi Grabner (bronze at Olympic Games 2006, world champion in parallel slalom 2003)
  • members of the team includes  also service technician Petr Kouřil and physiotherapist Jakub Marek
  • the first races Ester took part in was the series of Milca Cup races that she won at the age of was five years .

Source : Ester Ledecká´s Official website

Praha přivítá úspěšné české olympioniky tradičně na Staroměstském náměstí

Ester Ledecká v paralelním obřím slalomu na snowboardu

Ester Ledecká získal zlatou olympijskou medaili