Ester Ledecká získal zlatou olympijskou medaili

Ester Ledecká Zlatá olympijská medaile ze Super G

 

 



 


1 Ester LEDECKA

. (Photo by IOC/Karl Bridgeman)

1:21.11  0.00 
2 Anna VEITH

(Photo by IOC/Karl Bridgeman)

1:21.12  +0.01 
3 Tina WEIRATHER
1:21.22  +0.11 
Výsledky závodu



Booking.com





Ester Ledecká

Ester Ledecká (* 23. března 1995, Praha) je česká snowboardistka, věnující se alpským disciplínám, a alpská lyžařka. V sobotu 17. února 2018 šokovala na ZOH v Jižní Koreji naprosto senzačním prvenstvím ve sjezdovém lyžování a stala se olympijskou vítězkou v super-G před celou plejádou hvězd specialistek alpských disciplín. S vysokým startovním číslem 26 a s minimem tréninku porazila o setinu sekundy Rakušanku Veithovou a o 0,11 s Weiratherovou z Lichtenštejnska. Postarala se o největší úspěch českého alpského lyžování v historii. Už ve čtvrtek 15. února velmi překvapila 23. místem v obřím slalomu. Od Ester Ledecké se spíše očekávala medaile v paralelním slalomu snowboardistek, v němž je mistryní světa a dominuje ve Světovém poháru FIS. Její obojživelnost mezi alpským lyžováním a snowboardingem byla často diskutovanou a velmi obdivovanou raritou ZOH v Jižní Koreji. Je dcerou zpěváka a skladatele Janka Ledeckého a vnučkou hokejisty Jana Klapáče. Má staršího bratra Jonáše, který působí jako výtvarník. V letech 2016 a 2017 vyhrála anketu Král bílé stopy.



Super Giant Slalom nebo Super G je závodní disciplína alpského lyžování. Spolu s rychlejším sjezdem je to na rozdíl od technických událostí obřího slalomu a slalom považováno za „rychlostní“ disciplínu. Byla prvně jako oficiální událost Světového poháru během sezóny 1983 a co se přidalo k oficiálním disciplínám mistrovství světa v roce 1987 a zimních olympijských her v roce 1988.

Stejně jako sjezdovka, druhá ze dvou „rychlostních“ akcí v alpském lyžování, super-G kurz. Kurz je nastaven tak, aby šel dolů, ale rychlost je ještě mnohem vyšší než u obřího slalomu (odtud název). Každý sportovec má jednu jízdu, aby mohl nejlépe čekat. Na olympijských hrách jsou super-G jízdy obvykle nastaveny na stejných svazích jako sjezd, ale s nižším výchozím bodem.

informace: wikipedia.org