Jan Doležal

Česky atlet a reprezentant, soutěží v disciplíně víceboj, to je Jan Doležal.

Jan Doležal

Narodil se 6.6. 1996. Se sportem začal již jako malý kluk, nejprve hrál tenis a fotbal v jeho rodných Třebechovicích pod Orebem. Ve svých 7 letech pak vyzkoušel atletiku za Hradec Králové. Nejvíce ho uchvátila všestrannost vícebojařů.

Na svůj první velký úspěch si musel počkat až do roku 2013, kdy na MS do 17 let získal v osmiboji třetí místo. O rok později se pak probojoval na MS juniorů. Tam získal 6 místo. V roce 2015 vybojoval zlato na MS juniorů ve švédské Eskiltuně. Nyní trénuje a závodí v pražském klubu PSK Olymp Praha, z.s. Pod vedením trenéra Luďka Svobody. Zde se mu také podařilo nominovat na MS 2018 v Birminghamu.

 Jan Doležal

Rok Výkony
2018 6021 5879
 


Halový sedmiboj

 lehkoatletická soutěžní disciplína, skládající se ze sedmi různých disciplín, které sedmibojaři absolvují během dvou závodních dnů:

1. den
  • běh na 60 m
  • skok daleký
  • vrh koulí
  • skok do výšky
2.den
  • běh na 60 m překážek
  • skok o tyči
  • běh na 1000 m

Jedná se o obdobu ženského halového pětiboje. Na otevřených atletických drahách absolvují muži desetiboj a ženy sedmiboj. Podmínky v hale však neumožňují konání některých technických disciplín (hod oštěpem, hod diskem) a je nutno počítat i se zkráceným běžeckým okruhem (v hale měří okruh 200 m, přímá dráha 60 m, pod otevřeným nebem měří okruh 400 m, přímá dráha až 110 m). Proto se halové víceboje liší od venkovních, mají méně disciplín a jejich složení je pozměněno.

Do programu halového mistrovství Evropy v atletice byl halový sedmiboj poprvé zařazen v roce 1992.

Do programu halového mistrovství světa v atletice byl halový sedmiboj poprvé zařazen v roce 1993, jakožto ukázková disciplína. Od roku 1995 je pak halový sedmiboj oficiálně součástí programu halového mistrovství světa.

zdroj: wikipedia.org a vlastní zdroje