Jenštejn – hrad ukrytý kousek za Prahou láká k prohlídce


Zajímavý hrad s věží pod lešením  se ukrývá kousek za Prahou.

Pojedete-li z Prahy do Brandýsa nad Labem, několik kilometrů za hranicemi městské části Vinoř vás upoutá po pravé straně silnice věž ukrývající se pod lešením. Je součástí zříceniny hradu Jenštejn.  Věž převyšuje okolní rovinatou krajinu a využívá se jako rozhledna. Z důvodu právě probíhající rekonstrukce hradní věže je na hradě Jenštejn   stanovena náhradní otevírací doba. Hradní věž a expozice uvnitř věže jsou však veřejnosti přístupné.

Hrad Jenštejn – vstup

Prohlídka hradu Jenštejn

Hrad naleznete uprostřed zástavby a kromě věže  na něj upozorní i vlajka se dvouhlavou supicí  u vchodu do areálu. Tento znak Jana z Jenštejna naleznete také na dlaždicích ve strážním domku. Od jména hradu odvozují svůj přídomek páni z Jenštejna.

Při návštěvě můžete vystoupat na věž, která v současné době prochází opravou spojenou s výměnou pojiva. Ve spodní části věže je zachovalý zaklenutý prostor gotické kaple s bustou Jana z Jenštejna.

Ze stavebního hlediska hrad Jenštejn představuje dvě fáze výstavby. První započala pravděpodobně ve třicátých letech 14. století, do které spadají dolní  věžové stěny, část paláce a opevnění. Poloha věže je typická pro hrady vystavěné koncem 13. století a v průběhu 14. století. Druhá fáze výstavby hradu spadá do období po roce 1368.



Booking.com

Hrad Jenštejn – expozice o době života na hradě

Expozice o době života na hradě s dobovými vyobrazeními a modelem hradu je umístěna v bývalém strážním domku vpravo od brány, kde je i prodej vstupenek a suvenýrů. Zajímavostí je instalace dobového interiéru malé světnice, ilustrující životní podmínky venkovské chudiny v posledním obývaném domku podhradí ještě v padesátých letech minulého století, kdy zde žily dvě starší ženy. Odvážnější návštěvníci mohou sestoupit po několika schodech do prostoru temného sklípku vytesaného do skály. Expozici o době života na hradě spravuje Oblastní muzeum Praha-východ v Brandýse nad Labem – Stará Boleslav.

Hrad nabízí také prostor pro piknik, kde se můžete posadit a občerstvit



Historie hradu Jenštejn

Hrad byl vystavěn na nízké pískovcové skalce na konci mělkého údolí potoka Choboty. Poloha hradu v rovinaté otevřené krajině je z  hlediska případné obrany nevýhodná. Hrad byl proto zbudován jako vodní, z jižní strany chráněný rybníkem, z dalších mohutným okružním příkopem vytesaným do skály, který se napouštěl vodou stahovanou z rybníků na nedalekém Vinořském potoce. Původní podoba hradu založeného ve třicátých letech 14. století byla konstrukcí bergfritového typu, reprezentující nejstarší horizont šlechtických hradů na našem území. Stavitelem hradu byl pravděpodobně dvorský sudí Jenec z Janovic, uváděný jako majitel hradu v první písemné zmínce z roku 1341. Od něj pochází i název hradu, původně „Jencenstein“ – Jencův kámen. Z nejstarší podoby stavby se zachovala spodní část věže a k ní přiléhající břit hradby.

Roku 1368 hrad koupil Pavel z Vlašimi, notář královské komory Karla IV. Jako dědictví pak přešel na jeho syna Jana, pozdějšího pražského arcibiskupa. V době Jana z Jenštejna se hradu dostalo velkorysé přestavby, odrážející společenskou prestiž svého majitele.

Roku 1640 byl Jenštejn vypálen švédským vojskem.

Hrad byl znovuobjeven v období romantismu. Byl navštěvován a obdivován především umělci. Hradní zřícenina odrážející se ve vodě rybníka lákala k uměleckému ztvárnění. Hrad zachytil ve svém díle  také básník Karel Hynek Mácha. Zpustlý hrad dostal „nové obyvatele“  koncem 18. století, kdy ve věži našlo útočiště několik rodin z řad venkovské chudiny. Na počátku sedmdesátých let 20. století proběhla celková oprava hradu a archeologický výzkum. Hrad je od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR. Veřejnosti byl zpřístupněn po opravě v roce 1977.

Hrad Jenštejn – půdorys

Adresa:

Zřícenina hradu Jenštejn

V Podhradí 52

Jenštejn

Otevírací doba:

pondělí – čtvrtek

zavřeno

pátek – neděle

10 -12, 12.30 -17 hod.


 

Hrad bergriftového typu

je zpravidla menší šlechtický hrad tvořený základními hradními prvky – bergfritem, hradbou a palácem. Vzhledem ke svým rozměrům vznikal nejčastěji na ostrožních, snadno bránitelných polohách. V českých zemích se tento typ hradu využíval od 13. století do 14. století.  Hlavním obraným prvkem byl bergfrit. Ten byl umístěn v místě, kde hradba přetínala ostroh. V nejlépe chráněné části hradu byl postaven hradní palác. Ve 14. století s rostoucí mocí šlechty stoupá i výstavnost hradů, včetně těch s bergfritovou dispozicí. Přibývají tedy další palácová křídla, kaple a celkově se zvyšuje komfort hradu (který původně u hradů s bergfritovou dispozicí nebyl nijak velký). Na počátku 13. století, kdy v Čechách vznikají první kamenné hrady, jde stále ještě o jev vyhrazený téměř výhradně panovníkovi. Ve 14. století stávající, nebo nové, hrady s bergfritovou dispozicí také podléhají novým trendům a jsou mnohem výstavnější, než v předchozím století. Přibývají například další palácová křídla nebo kaple. I nadále však pochopitelně patří mezi menší hrady své doby. Koncem 14. století přestávají nové hrady s bergfritovou dispozicí vznikat.

Zdroj: Wikipedia