Parním vlakem na Regionální den železnice v Boskovicích


Parním vlakem po trase Brno – Adamov – Blansko – Boskovice – a zpět.

V Boskovicích se koná v tento den doprovodný program oslav regionálního Dne železnice v Jihomoravském kraji.

Termín jízdy parního vlaku:

29. září 2018

Oslavte s námi regionální Den železnice v Jihomoravském kraji. Kdy? V sobotu 29. září. Do Boskovic, kde se konají hlavní oslavy, se můžete svézt z Brna zvláštním vlakem taženým parní lokomotivou „Skaličák“. 

Jízdní řád

Tam Stanice Zpět
9:40 Brno hl. n. 17:55
9:47 Brno-Židenice 17:51
9:56 Bílovice nad Svitavou 17:43
10:08 Adamov zastávka 17:25
10:17 Blansko 17:17
10:27 Rájec-Jestřebí 17:07
10:40 Skalice nad Svitavou 16:55
10:46 Boskovice 16:40

Boskovické husí slavnosti

 XV. ročník městských slavností s bohatým doprovodným programem:

  • vystoupení hudebních skupin u areálu letního kina: 13:00 h Mirai, 15:00 h Inflagranti a Josef Vojtek, 17:00 h Ukulele Troublemakers,
  • trh lidových řemesel v areálu parku u Zámeckého skleníku, na kterém se kromě nezbytného občerstvení a doplňkového sortimentu budou prodávat i nejrůznější výrobky tradičních řemesel i produkty související s ročním obdobím a husami,
  • boskovické restaurace budou vedle své obvyklé nabídky podávat i jídla z husí, případně kachniček, husí pečínka bude dostupná i přímo na místě konání v Zámeckém skleníku, který se promění v obří restauraci,
  • dětské atrakce, pohádkové divadelní představení, hry mateřského centra, dětské dílny, zvířátka ze dvorku, jízdy na koních, v muzeu výstava dětských prací a gastrodílna, v areálu za muzeem soutěžní výstava chovatelů drobného zvířectva.



Plakát

Boskovice 29.9.2018 plakát

Hrad Boskovice

Na rozhraní Malé Hané a Drahanské vrchoviny se ve výšce 460 metrů nad mořem vypíná romantická zřícenina goticko-renesančního boskovického hradu. Od roku 1975 probíhá na hradu postupná rekonstrukce, jejímž výsledkem je zpřístupnění velké části hradní zříceniny. 

Zámek Boskovice

Přestože empírová podoba zámku Boskovice má původ ve dvacátých a třicátých letech minulého století, je nutné hledat kořeny této stavby o téměř půl druhého století dříve. Původně stavba sloužila jako klášter, vystavěný roku 1682 Janem Bohušem ze Zástřizl. Po zrušení Josefem II. byla budova přeměněna na továrnu.

Radniční věž

Po dobu Husích slavností bude vyhlídková radniční věž na Masarykovo náměstí přístupná přes informační centrum. V současné době v budově radnice sídlí Městský úřad Boskovice, Městské informační středisko Boskovice, a IC Boskovicko a galerie Otakara Kubína. Zpřístupněna byla roce v 2010. Vysoká je 41,5 m a do jejího ochozu vystoupáte po 106 schodech.

Arboretum Šmelcovna

Možnost poznávání mnoha rodů a druhů rostlin přirozených porostů i cíleně provedených výsadeb cizokrajných listnatých i jehličnatých dřevin, travin, trvalek a dalších. 

Cykloturistika – Na kole se můžete vydat po Drahanské i Zábřežské vrchovině, do Moravského krasu nebo Svitavské pahorkatiny. Ve vlaku je bezplatná přeprava kol.

Více informací naleznete ZDE