Jízda historickým vlakem napříč Slovinskem

Tříhodinová jízda vlakem po železnici Bohinj bude nezapomenutelným zážitkem. 

Železniční trať Bohinj

V 8:58 dopoledne odjíždí parní  vlak z Jesenice a pokračuje přes Bled, Bohinjska Bistrica, Most na Soči a Kanal  až do posledního zastávky v Nova Gorica, kde je příjezd naplánován na 11:59.

Během jízdy si můžete vychutnat pohledy na jezero Bled, jízdu četnými  roklinami, projíždění  mnoha tunelů, z nichž nejdelší měří 6327 m . Nezapomeňte si vzít s sebou fotoaparát. Vlakový personál a průvodčí umí vytvořit příjemnou atmosféru a poskytnou vám informace o vlaku, samotné železnici Bohinj a regionech po trase. Ve vlaku je řazen restaurační vůz s nabídkou lehkého občerstvení a nápojů.

Cestou můžete v kterékoliv z uvedených stanic vystoupit a strávit čas podle svých představ.  

V 16:35 vlak odjíždí z Nové Gorice a vydává se stejnou trasou do Jesenice.

Popis trasy

Nedaleko od hranic s Rakouskem se nachází  město Jesenice. Ze zdejšího nádraží se vydává na cestu vlak po 100 let staré Bohinjské železnici. Cestou uvidíte malebná městečka a horské vesnice a vlak přejede po mostě přes řeku Radňonu projíždí tunelem. První zastávka je v Bledu. Nad tímto světoznámým turistickým střediskem s jezerem a ostrovem se strmě zvedá  útes, na němž stojí Bledský hrad . Po Bledu projíždíme mnoha tunely a železniční trat vede údolím řeky Sava Bohinjka, která se zužuje a pak otevírá oblast Bohinj, která je stejně jako region Bled rájem pod vrcholem Triglav obklopený strmými vrcholy Julských Alp. Zde můžeme vychutnat klid Bohinjského jezera a nekonečnou krásu Národního parku Triglav, jediného národního parku Slovinska.

Pokračujeme ve své cestě přes 100letý tunel, který měří 6 327 metrů a je stále nejdelší ve Slovinsku. Z alpského světa se objevuje v Primorske, naprosto odlišné oblasti se středomořským podnebím a vegetací. Přes skalní soutěsku Baška se brzy dostaneme k řece Soča, která nás okouzlí svou jedinečnou smaragdovou barvou. Celé údolí Soča je památníkem obětí první světové války a dějištěm bitev popsaných v knize E.Hemmingwaye Sbohem, armádo. Svojí krásou údolí Soča fascinuje všechny své návštěvníky a láká je k aktivitám na vodě, v horách a ve vzduchu. Jízda podél řeky na úpatí kopců Goriška Brda, jedné z nejznámějších slovinských vinařských oblastí a přes Solkanský most, jehož klenutý oblouk patří k největším železničním mostům na světě. Přijíždíme do  Gorišky s vinicemi a ovocnými sady. Vlak zastavuje v Nové Gorici, výchozím místem  pro objevování krasové oblasti Kras.

 

Termíny jízd v roce 2018

Květen                                      5.*, 12.,19.*

Červen                                      2*., 9.,16*.,23*.,30.

Červenec                                  7*.,21

Srpen                                       11.,18*.

Září                                          8.,15.,22*., 29.

Říjen                                        6.,13*.,27.

Listopad                                    8.,15.,22.*,29.

 

*Možnost rezervace od 15. března 2018

Jízdní řád 

Příjezd odjezd stanice příjezd odjezd 
8:58 Jesenice 19:53
9:12 9:22 Bled Jezero 19:21 19:37
9:43 9:45 Boh. Bistrica 18:22 19:00
10:36 11:05 Most na Soči 17:28 17:32
11:18 11:30 Kanal 17:00 17:01
11:59 Nova Gorica 16:35

 

Kulinářské jízdy

12. května, 9. června, 27. října a 3. listopadu 2018 se můžete zúčastnit kulinářské jízdy s výletem do Goriška Brda. Jeden z vagonů se promění v restauraci a můžete cestou ochutnat místní kulinářské speciality. Toto gastronomické dobrodružství ve vlaku vytvořil tým studentů Vyšší odborné školy hotelnictví a cestovního ruchu v Bledu. Výlet pokračuje návštěvou malebných vesniček západního Slovinska, kde se seznámíte s tradicemi všemi smysly. Ochutnáte místní pokrmy a nápoje, obdivujete typickou architekturu, dozvíte se o historii a zvycích v této části země, a může si porozprávět s místními obyvateli.

Ceny a rezervace naleznete na http://www.abc-tourism.si/bohinj-railway/kulinaricno-dozivetje-muzejski-vlak.html

 

Jízda parním vlakem s výletem do oblasti Goriška Brda

Termíny jízd a ceny naleznete  ZDE