Rušňoparáda svátek vlaků v košickém lokomotivním depu


Rušňoparáda je největší setkání příznivců železniční nostalgie  a moderny na východě Slovenska.

Rušňoparáda 2018

Každoročně se koná v Lokomotivním depu ZSSK v Košicích. Jedná se o tradiční rodinnou akci zaměřenou na představení unikátních historických lokomotiv i moderních vlakových souprav a lokomotiv.  Pro děti jsou připravené zábavné atrakce a kreativní dílny, promítání, občerstvení, hudba a další doprovodný program. Návštěvníky do depa přivezou mimořádné nostalgické vlaky z různých koutů východního Slovenska, dokonce i z takových míst, kde již osobní doprava není provozována (Sečovce, Medzev).

Točňoparáda

Největším lákadlem Rušňoparády je tradičně jakási módní přehlídka lokomotiv na točně Točňoparáda, kdy se na točně postupně předvedou lokomotivy parní, dieselové, motorové i elektrické. Vystavené budou nejen skutečné vlaky, ale i jejich modely. Návštěvníky zaujmou letecké nálety, vojenský přepad vlaku nebo ukázky zbrojení vodou a uhlím.

Kromě přehlídky železniční techniky v košickém depu jsou připravené i nostalgické jízdy. Během dvou víkendových dní budou připravené výlety historickými vlaky do košického kraje. První zaveze cestující do Jasova na jarní trh a a další vláček pojede do Trebišova do Muzea jižního Zemplínu.

V samotném areálu depa se děti mohou svézt parní lokomotivou dětské železničky Katky, navštívit Gazdov dvor (hospodářův dvůr), zábavnou střelnici, minizoo nebo tvořivé dílny. Návštěvníky dále čeká kino v železničním vagonu, jízda na dětských motokárách ale i lokomotivách.

Příznivci železice se do košického depa dostanou nostalgickými vlaky z Popradu, Prešova, Vranova nad Topľou, Humenného,Michalovců, Margecian i z Moldavy nad Bodvou.  K dopravě do depa je možné využít bezplatný autobus DPMK z hlavního železničního nádraží.

Místo konání

Košické lokomotivní depo ZSSK, Pri bitúnku 2

Datum konání

V sobotu a neděli 14. – 15. dubna 2018 vždy od 9:00 hod

 

Bližší informace a program naleznete na http://www.rusnoparada.sk