ZOO PRAHA láká na nové nejohroženější druhy

Již od minulého týdne mohou návštěvníci pražské Zoo navštívit dva samce jeřábů bílých. Jedná se o nejohroženější druh jeřábů na světě. Pražská zahrada tak nově láká nejen na jejich unikátní zbarvení, ale i na největší kolekci jeřábů v České republice.

 

Dva mladí samci se dostali do Pražské Zoo z německého ptačího parku Walsrode díky doporučení Evropského koordinátora chovu (EEP). Do budoucna by měly přibýt i samice, se kterými samci vytvoří chovné páry, aby nehrozilo vyhynutí tohoto ohroženého druhu,“ nastiňuje plány chovu kurátor ptáků Antonín Vaild.

Zoo Praha tak může nalákat návštěvníky a pochlubit se největší kolekcí jeřábů v republice.

Nejvzácnější ze všech sedmi druhů mohou návštěvníci vidět v první venkovní voliéře expozičního celku Ptačích mokřadů. Jeřába bílého lze poznat podle jeho zcela jednoduchého sněhobílého peří s černými letkami na křídlech a podle červených znaků na neopeřených nohách a obličeji.

„V pražské Zoo jsou roční mláďata a ty jsou však dosud místy světle hnědá, do sněhobílého šatu by měla postupně „prokvést“ po dosáhnutí druhého roku věku. Tím se návštěvníkům nabízí unikátní možnost vidět tento vzácný druh v mladistvé podobě“ zve do Zoo Praha Vaild.

: Zoo Praha získala dva samce kriticky ohrožených jeřábů bílých. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Jeřáb bílý hnízdí na Sibiři v oblasti toku řeky Ob a v tundře Jakutska poblíž vodních zdrojů, na které je vázán.

Pro zdejší původní obyvatele je posvátným ptákem, spojovaným se šamanskými rituály. V této době se však jeho počty v přírodě pohybují okolo tří až čtyř tisíc jedinců.

Klíčovou hrozbou pro tento druh je vysychání mokřadů v důsledku odklánění a přehrazování vodních toků. Ohrožuje jej také rozšiřování lidského osídlení zapříčiňující vyrušování na hnízdištích. Dále je ohrožuje otrava pesticidy, které se využívají v zemědělství a v neposlední řadě rybolov. Proto již v roce 1988 byli Jeřáby Bílé zařazeni na Červený seznam IUCN, kde se nyní jako jediní z jeřábů nachází v kategorii kriticky ohrožených druhů.

Kurátor ptáků Antonín Vaidl při transportu jeřábů bílých do expozice Ptačích mokřadů v dolní části areálu. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Titulní foto : Pohlavně jeřábi dospějí v sedmi letech, v lidské péči se pak dožívají okolo šedesáti. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Editace TZ – Eliška Mrázová VŠKK