Zlatá tretra bude i s omezeným množstvím fanoušků.

Jubilejní 60. ročník Zlaté tretry Ostrava se uskuteční 19. května na Městském stadionu ve Vítkovicích a v hledišti bude moci mítink sledovat zhruba 1500 fanoušků. Čeká je světová podívaná s řadou atletických hvězd.

10 % kapacity stadionu pro diváky

Výjimku pro pořádání významných sportovních akcí obdrželi o Ministerstva zdravotnictví nejen na samotný mítink, ale také pro obsazení 10 % kapacity stadionu. „Byli jsme velmi šťastni, když jsme obdrželi výjimku pro pořádání Zlaté tretry. Ale upřímně, bez fanoušků by to nebylo ono. Proto máme radost, že epidemická situace v České republice se zlepšila natolik, že nám byla udělena výjimka i pro přítomnost omezeného počtu fanoušků na tribunách. V tuto chvíli zpracováváme manuál pro zajištění všech nařízení, s touto výjimkou spojených. Konkrétní informace pro fanoušky zveřejníme v nejbližších dnech,“ řekl na dnešní tiskové konferenci technický ředitel mítinku Oldřich Zvolánek.

 Už několik oznámených hvězd potvrzuje slova manažera mítinku Alfonze Jucka o tom, že milovníky atletiky nejen přímo na stadionu, ale také u televizních obrazovek čeká skvělá podívaná.

„Podařilo se nám zajistit start nejlepšího atleta světa současnosti Mondo Duplantise. Světový rekordman ve skoku o tyči dokáže vyprodat stadion, nám se to bohužel nepodaří, ale i tak čekáme skvělý závod. Bude to jeho premiéra v České republice a moc se do Ostravy těší. Vždyť jeho velkým soupeřem bude rekordman tretry Sam Kendricks,“ připomíná manažer mítinku.

Ředitel Zlaté tretry Jan Železný

Světový rekordman v hodu oštěpem a ředitel Zlaté tretry Jan Železný má zase radost z toho, že ve skvělé formě je jeho svěřenkyně Nikola Ogrodníková. Ta v minulém týdnu splnila kvalifikační limit na olympijské hry a čeká ji souboj s olympijskými vítězkami Barborou Špotákovou a Sarou Kolakovou.

„V loňském roce jsem po závodech říkal, že to nejhorší máme za sebou. Jenže o rok později je situace stejná a stále bojujeme s koronavirem. I přesto se díky podpoře všech našich partnerů a povolení Ministerstva zdravotnictví mohou fanoušci těšit na další skvělou akci. Moc jim za to děkujeme. Měli jsme možnost pořádat jubilejní ročník Zlaté tretry v květnu nebo až po olympiádě v Tokiu. My jsme chtěli dát příležitost nejlepším českým atletům a atletkám, aby ještě splnili limity na hry do Tokia nebo alespoň získali body do světového rankingu. Tretra je součástí Continental Tour Gold a úspěch na ní je vyvážen obrovským množstvím bodů. Proto v Ostravě přivítáme absolutní českou špičku a samozřejmě také řadu světových hvězd,“ řekl ředitel mítinku.

Jednou z atletek, která už žádné body do žebříčku nepotřebuje, je oštěpařka Nikola Ogrodníková. Její letošní maximum 62,12 metrů z nedávného LIMEETINGu v Ostravě jí zajistilo místo na olympiádě, přesto se na Zlatou tretru moc těší.

„Vyzkoušela jsem si svoji formu minulý týden a věřím, že na tretře bude lepší počasí. Tohle je můj domácí stadion, moje výkony tady nebyly vždy ideální, ale doufám, že jsem to už konečně zlomila. Chtěla bych si na tretře posunout osobák a závod vyhrát. A že mými soupeřkami budou Bára Špotáková a Chorvatka Kolaková? Já mám ráda závody, kde jsou kvalitní soupeřky. Pomáhá mi to s nastavením hlavy. Nebudu pod tlakem směrem k plnění limitu, takže se moc těším.“

Z české špičky se představí

Z české špičky se kromě oštěpařek Ogrodníkové a Špotákové na tretře představí také oštěpař Jakub Vadlejch, čerstvý halový mistr Evropy ve vrhu koulí Tomáš Staněk, čtvrtkař Pavel Maslák, mílaři Jakub Holuša s Filipem Sasínkem, překážkářka Zuzana Hejnová, dálkař Radek Juška a také domácí hvězda Simona Vrzalová.

Ze zahraničních pak Dumplantise a Kendrickse doplňují nejlepší oštěpař světa Johannes Vetter, legendární kladivářka Anita Wlodarczyková, světový šampion na 10 000 i 5 000 metrů Joshua Cheptegei, mistryně světa na dvoustovce Dafne Schippersová nebo sprinter Andre de Grasse

Zdroj : Zlatá tretra