Zemřel legendární obránce a jeden z nejlepších hráčů historie Dukly Jihlava Jan Suchý, bylo mu 76 let

Zřejmě nejlepší hokejový obránce v historii československého a českého hokeje se narodil 10. října 1944 v Havlíčkově Brodě, kde v tamní sportovní škole začínal s hokejem pod vedením Jana Tománka a později také Václava Chytráčka.

Suchý, který měl přezdívku Souška, proslul svou mimořádnou srdnatostí a obětavostí.

Ještě v dorostu byl i výborným fotbalistou. Lákali jej do fotbalové Dukly Praha, ale Jan Suchý se nakonec v 19 letech rozhodl pro Jihlavu, kam jej přetáhl kouč Jaroslav Pitner.

V Dukle zažil největší úspěchy, pomohl jí k sedmi mistrovským titulům. Jako obránce drží i několik neoficiálních rekordů. V roce 1969 přispěl k vítězství 13:4 nad Českými Budějovicemi pěti góly a čtyřmi asistencemi, na podzim roku 1971 pak vstřelil v zápase proti Košicím tři góly za pouhých 47 sekund.

V dresu Československa nastřílel 44 branek, získal stříbro z ZOH v Grenoblu 1968, čtyři stříbra a dva bronzy z mistrovství světa.

Získal i celou řadu individuálních ocenění. V letech 1969 a 1970 vyhrál první ročníky Zlaté hokejky, v letech 1968 až 1971 byl členem All Star týmu MS, v roce 2008 byl uveden do Síně slávy českého hokeje a rok nato i do Síně slávy IIHF.

 

Čest jeho památce!

Zdroj a foto kredit: hsdukla.cz/Archiv HC Dukla Jihlava

Legendární obránce Jan Suchý během aktivní hráčské kariéry a během slavnostního přivítání Osobností Dukly Jihlava na Magistrátu města Jihlavy k příležitosti výročí šedesáti let Dukly.