Zaskakující 18-letý Oliver Bearman v prvním závodě F1 kariéry bodoval

Zdramatizování Grand prix Saúdské Arábie způsobilo onemocnění Carlose Sainze a jeho nahrazení mladým pilotem Oliverem Bearmanem. Tento pilot se zhostil svého úkolu více než dobře a dojel do cíle na bodované 7. pozici.

 

Start závodu

Většina pilotů zvolila na start závodu pneumatiky Medium, jen několik jezdců si vybralo měkkou sadu pneumatik. Start proběhl celkem v klidu bez větších karambolů a Max Verstappen uhájil svou vedoucí příčku. Za ním se odehrávaly další boje a úplně na chvostu startovního pole již v prvním kole musel odstoupit pilot stáje Alpine Pierre Gasly pro problémy s převodovkou. Tyto problémy se objevily již v zaváděcím kole. Během prvních úvodních kol bojoval Oliver Bearman s Yuki Tsunudou a v následujících chvílích ve 4. kole se na druhé místo probojoval Sergio Perez před Charlese Leclerca.

Havárie Lance Strolla

V 7. kole narazil Lance Stroll levým předním kolem do zdi a neovladatelný vůz skončil v protilehlé bariéře. Okamžitě po výjezdu safety caru začala většina pilotů včetně vedoucího Maxe Verstappena přezouvat na tvrdou sadu pneumatik. Kromě Lewise Hamiltona, Landa Norrise  a Guanyou Zhoua, kteří nezajeli do boxu a zvolili tedy jinou strategii.

Restart závodu

V 10. kole proběhl restart závodu, kdy na čele byl Lando Norris, následovaný Maxem Verstappenem a Lewisem Hamiltonem. Dochází k souboji mezi Kevinem Magnussenem a Alexem Albonem, při kterém došlo ke kontaktu obou vozidel. Během času  ubývá pilotům jedoucím na jiné strategii výměny pneumatik přilnavost a tak Max Verstappen předjíždí Landa Norrise a následně v dalších kolech Sergio Perez Lewise Hamiltona. V průběhu závodu se dostává Oliver Bearman na 10. pozici a George Russell na 8. pozici. Také v 15 kole dojde k předjetí Lewise Hamiltona Charlesem Leclercem.

Další průběh závodu

V průběhu závodu byla Sergio Perezovi udělena 5 sec penalizace. Kevinovi Magnussenovi 2x 10 sec a to za dva různé prohřešky.

Souboj dvou generací pilotů

Dlouho jsme mohli sledovat zajímavý souboj generací mezi Lewisem Hamiltonem a Oscarem Piastrim, každému na jiné strategii výměny pneumatik. Přestože pilot McLarenu využil několik kol za sebou systém DRS, nedokázal ani na cílové rovince Lewise Hamiltona předjet a když k tomu došlo, tak projel špatně šikanu za cílovou rovinko a musel získanou pozici vrátit. Tento souboj probíhal delší dobu. Stejně tak můžeme hovořit o souboji generací, když Oliver Bearman bojoval s Nicem Hülkenbergem o 9. pozici.

V určité fází závodu, kolem 40. kola, se celkem uklidnilo pořadí na čelních místech, ale probíhal celkem zajímavý souboj od 12 do 18 místa, kdy se vytvořil tzv. DRS vláček. Jediný, kdo v této situaci dokázal předjet byla Alex Albon, který se dostal před Yuki Tsunodu.

Výměna pneumatik jezdců na odlišné strategii

V 37. kole a v následujícím kole absolvovali pitstop piloti jedoucí na odlišné strategii, Lewis Hamilton a Lando Norris, kteří přezuli na měkkou sadu pneumatik. Poté se za sebe zařadili v pořadí Lando Norris, Lewis Hamilton. Lewis Hamilton několikrát zaútočil na Landa Norrise a dokonce Lando Norris byl komisaři vyšetřován za kličkování v cílové rovince a dostal černo-bílou vlajku. Poté, když se jejich souboj zklidnil, začali oba dva piloti stahovat náskok na Olivera Bearmana, který jel na 7. pozici.

Závěr závodu

Během stíhací jízdy pilotů jedoucích na rozdílné strategii se piloti přiblížili až na dvousekundovou ztrátu před nimi jedoucího pilota a to 18-ti letého Olivera Bearmana a už nedostali šanci ho dostihnout. Takže v podstatě závod od 40. kola měl jedinou změnu pořadí na bodovaných pozicích a to, že se na desátou pozici probojoval Nico Hülkengerg. Od prvního až po sedmé místo byly rozestupy standardizované, byť v jednu chvíli se zdálo, že by George Russell mohl dojet Fernanda Alonsa jedoucího na 5. místě.

Zpestřením závodu bylo, když se Daniel Ricciardo, jedoucí na zadních pozicích,  roztočil. Takže závod byl dojet, Max Verstappen přesvědčivě uhájil vítězství a i přes 5 sec penalizaci zůstalo druhé místo jeho týmovému kolegovi Sergio Perezovi. Na stupních vítězů je doprovodil pilot stáje Ferrari Charles Leclerc.  Piloti v čele se Lewisem Hamiltonem pogratulovali a vyjádřili uznání nejmladšímu pilotovi Oliveru Bearmanovi.  

Oliver Bearman – credit ferrari

Oliver Bearman

Pro připomenutí, kdo je Oliver Bearman: jedná se o současného jezdce F2, který absolvuje tento seriál a den před závodem vyhrál kvalifikaci této kategorie. S Formulí, se kterou dojel do cíle na bodovaném místě se svezl pouze v P3 a v závodě. Závodění ve Formuli 2 se velice liší od toho, jak probíhají závody ve Formuli 1. Formule 2 je svými parametry pro všechny závodníky osazena jednotným motorem a jsou jen velmi malé rozdíly ve výkonnosti. Tak se většina závodů odehrává v dlouhých DRS vláčcích a také v nesčetných soubojích. Velice často jsou tyto závody F2 přerušovány výjezdy safety caru a výměny pneumatik probíhají také ve zcela jiném rytmu než je tomu u F1. Proto na závěr musíme ocenit brilantní výkon Olivera Bearmana, kdy dokázal nejen předjíždět, ale také zajíždět standardní rychlá kola a držet si svou pozici, tak jak to vyžaduje jízda v současných kokpitech Formule 1. Budeme rádi, když ho v budoucnosti uvidíme v celé sezóně.

VÝSLEDEK

Pos No Driver Car Laps Time/Retired PTS
1 1 Max Verstappen Red Bull Racing Honda RBPT 50 1:20:43.273 25
2 11 Sergio Perez Red Bull Racing Honda RBPT 50 +13.643s 18
3 16 Charles Leclerc Ferrari 50 +18.639s 16
4 81 Oscar Piastri McLaren Mercedes 50 +32.007s 12
5 14 Fernando Alonso Aston Martin Aramco Mercedes 50 +35.759s 10
6 63 George Russell Mercedes 50 +39.936s 8
7 38 Oliver Bearman Ferrari 50 +42.679s 6
8 4 Lando Norris McLaren Mercedes 50 +45.708s 4
9 44 Lewis Hamilton Mercedes 50 +47.391s 2
10 27 Nico Hulkenberg Haas Ferrari 50 +76.996s 1
11 23 Alexander Albon Williams Mercedes 50 +88.354s 0
12 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari 50 +105.737s 0
13 31 Esteban Ocon Alpine Renault 49 +1 lap 0
14 22 Yuki Tsunoda RB Honda RBPT 49 +1 lap 0
15 2 Logan Sargeant Williams Mercedes 49 +1 lap 0
16 3 Daniel Ricciardo RB Honda RBPT 49 +1 lap 0
17 77 Valtteri Bottas Kick Sauber Ferrari 49 +1 lap 0
18 24 Zhou Guanyu Kick Sauber Ferrari 49 +1 lap 0
NC 18 Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes 5 DNF 0
NC 10 Pierre Gasly Alpine Renault 1 DNF 0

 

Formule 2 – Jeddah 7.- 9.3.2024