Zámek Svijany otevřel luxusní pivní lázně  

    Pivo se ve svijanském pivovaru vaří už od roku 1564 a téměř 460 let tak blahodárně působí na své konzumenty zevnitř. Letošní rok v tomto směru přináší novinku – vybrané kvalitní suroviny a meziprodukty vznikající při výrobě piva na ně poprvé začnou působit i zvnějšku.

V nově otevřených pivních lázních na Zámku Svijany je čeká mimořádný zážitek v podobě horké lázně ve vířivých dubových vanách s kvalitní svijanskou vodou obohacenou o pivovarské kvasnice, slad a chmel. Součástí procedury je i konzumace kroužkovaného ležáku Zámek a odpočinek na slaměném lůžku.

Liberecký kraj nabízí řadu různých léčebných a zkrášlujících procedur v různých lázních, ale pivní koupele přímo u zdroje velkého pivovaru zde dosud chyběly. Byl by proto hřích nevyužít vysoce kvalitní pivovarské suroviny ze sousedního pivovaru a nenabídnout hostům tuto prémiovou službu ve stylovém zámeckém prostředí,“ řekl manažer Zámku Svijany Libor Stejskal. „Lázně s profesionální péčí jsou navíc příjemným zpestřením pobytu v Hotelu & Zámku Svijany.“ Hotel & Zámek Svijany nabízí ubytování, na podzim a v zimě však návštěvnost klesá. Zrodil se tak nápad vybudovat v místě pivní lázně. „Potřebovali jsme hostům nabídnout i nějakou wellness zábavu – jakou jinou v pivovarském hotelu než pivní lázně,“ dodal manažer.  Pivní lázně nejsou součástí hotelu. „Cílíme nejen na hotelové hosty, ale i na návštěvníky z okolí,“ uvedl Stejskal. 

Na lázně byl přebudována památkově chráněná zpustlá budova bývalé školy, která tak byla zachráněna. Cílem bylo zachovat přírodní materiály, byly zachovány původní dveře i s portály. Byla objevena pískovcová dlažbu zadupaná pod patnácti centimetry hlíny, je znovu použita ve vstupu. Při vstupu jsou vidět původní dřevěné nosné trámy. Výstavba byla zahájena loni v únoru, vlivem covidové situace a nedostatku stavebního materiálu se stavba protáhla až do letoška. Celkové náklady činily 9,5 mil. Kč.

Řada prokazatelných léčebných účinků

Naše lázně disponují dvěma místnostmi. Jedna místnost vám poskytne zážitek koupele v jedné vaně a je určena maximálně pro dvě osoby. Ve druhé místnosti je umístěna dvojvana a její kapacita je od dvou do čtyř osob. Obě místnosti nabízejí ve vanách z dubového dřeva horkou koupel s perličkovou lázní se speciální pivní směsí. K dostatečné hydrataci slouží výčep kroužkovaného ležáku Zámek umístěný v blízkosti vany, který je hostům k dispozici spolu s tradičními ručně vyráběnými preclíky z pekařství u Rýdlů,“ přibližuje Libor Stejskal lázeňskou proceduru.

Není to tak, že se koupete v pivu. Obsluha napustí do vany čistou vodu 38 °C, poté přidá ½ l pivních kvasnic, dále slad světlý a karamelový, a nakonec granulovaný chmel. Při koupeli má každý k dispozici soudek 15 l, se kterým může naložit podle libosti – pít, nebo ho přidávat do koupele. Kroužkovaný ležák Zámek 11 % byl vyroben u příležitosti otevření Zámku Svijany. Vychází ze Svijanského Mázu a inspirován je starými recepturami, podle kterých se v minulém století vařilo pivo zavážené před zimou na nepřístupné horské chaty. Hotové zfiltrované pivo se opětovně zakvasí rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky, a nechá krátce rozkvasit v tanku, aby došlo k homogenizaci celé várky. Po dvou až třech dnech se stočí do sudů a uskladní v ležáckých sklepech., kde při teplotě 2 °C tři až čtyři týdny znovu dokváší.

Po koupeli, která trvá podle doporučení 20 až 30 minut, následuje odpočinek na slaměném lůžku. Během něj se organismus uklidní a harmonizuje: prohřáté tělo se přestane potit, svaly se uvolní, srdeční tep se zpomalí, klesá krevní tlak a obnovuje se tělesná energie. Pokožka zároveň vstřebává účinné látky, které na kůži při koupeli ulpěly. Pivní koupel má řadu prokazatelných léčebných účinků a přináší pocit čisté a omlazené pleti.  Vůně chmelových pryskyřic navozuje uvolňující a uklidňující atmosféru. Pití piva při koupeli příznivě ovlivňuje trávicí soustavu. Pivo obsahuje velké množství zinku, železa, fluoru, mědi, hořčíku, fosforu, draslíku aj. Polyfenoly a flavonoidy působí antioxidačně a chrání před cévními či nádorovými onemocněním.

„Pivní lázně Svijany uspokojí i tu nejnáročnější klientelu. Prémiová kvalita pivovarských surovin Pivovaru Svijany, stylové prostředí a profesionální péče, to je záruka nezapomenutelného zážitku, díky němuž se hosté budou do našich pivních lázní jistě opakovaně vracet,“ dodává Libor Stejskal.

Nabídku doplňuje relaxační masáž a svijanská kosmetika 

V pivních lázních si můžete dopřát i relaxační masáž, při níž se tělo i mysl uvolní a načerpá potřebnou energii. Masáž je výbornou regenerační procedurou, při které dochází k fyzické i psychické relaxaci. Je vhodná pro odstranění bolesti a uvolnění ztuhlého a zablokovaného svalstva. Hezkou vzpomínkou na návštěvu pivních lázní i vhodným dárkem pro každého milovníka piva je svijanská pivní kosmetika. Díky extraktu z pivních kvasnic a chmele příznivě působí na pokožku.

Svijanský pivovar

Pivovar ve Svijanech se v záznamech objevuje poprvé v roce 1564. O rok později získal ves Jaroslav z Vartenberka, který si v ní vystavěl renesanční tvrz. Po jeho smrti Svijany s tvrzí i pivovarem získal Jáchym Ondřej Šlik, jeden z českých pánů popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí. Svijany pak připadly Valdštejnům, kteří v nich hospodařili až do roku 1814. Starou tvrz přestavěli na zámek, rozšířili i sousední pivovar. Od roku 1820 do roku 1945 byl majetek ve vlastnictví Rohanů. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován a posléze znárodněn. Patřil tehdy Severočeským pivovarům. V roce 1996 jej koupil Milan Rýdlo z Čápovky, pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava, od něhož ho v roce 2013 koupil ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík zpět.  Ten pak chátrajícímu zámku během necelých tří let vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády Valdštejnů. První etapa nákladné rekonstrukce vyhodnocené jako Stavba roku Libereckého kraje si vyžádala náklady přes 60 milionů korun. Díky přispění grantu z EHP a Norských fondů při ní vznikl jeden z nejatraktivnějších rodinných výletních cílů v celém Pojizeří. V rámci druhé etapy rekonstrukce bylo v areálu zámku otevřeno i ubytování hotelového typu, do obnovy areálu bylo vloženo celkem přes 100 milionů korun. V průběhu rekonstrukce a archeologického průzkumu byly objeveny vzácné nálezy-např.: 3000 let stará bronzová jehlice nebo tajná chodba v podzemí zámku. Veřejnost může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči. Roční výstav piva je cca 700 000 hl., v době pandémie byl pokles o cca 50 000 hl.

Velikonoce ve Svijanech

Na letošní Velikonoce Svijany připravily opět limitovanou sérii svátečních obalů, které potěší nejen sběratele, ale i běžné zákazníky. Minimalistický sváteční design z dílny dvorního svijanského návrháře Jakuba Růžičky využívá tradičních grafických motivů evokujících svátky jara v různých barevných řadách. Sezónní edice půllitrových plechovek nepasterovaného svijanského piva s motivem svátků jara pivovar hodlá vyrobit více než jeden milion kusů

Svijany investují do balení TopClip

Místo dosavadní plastové fólie začnou Svijany jako první český pivovar používat pro balení plechovek piva praktický a ekologický papírový šestipack TopClip.
Do potřebného zařízení investují více než deset milionů korun. Z nového balení lze jednoduše odebírat jednu nebo více plechovek, zatímco ostatní zůstávají zafixovány v papírovém držáku. Patentovaný obal TopClip vyvinula společnost Smurfit Kappa jako náhradu spojování plechovek pomocí fólie v roce 2019. Moderní recyklovatelný obal má podle údajů výrobce o 30 procent menší uhlíkovou stopu než balení do fólie.

Pivovar má letos v plánu také investice do technologického vybavení na filtraci piva, nového analyzátoru v pivovarské laboratoři včetně dalšího příslušenství a inovovaného inspektoru lahví ve stáčírně. Zásadní investici pak bude představovat zajištění vyšší energetické soběstačnosti pivovaru pomocí solárních panelů na střechách pivovarských budov.

Turistika v okolí

Svijany jsou díky své poloze v samém srdci Českého ráje skvělým výchozím bodem pro návštěvu této oblasti. Chráněná krajinná oblast Český ráj je nejstarší chráněnou oblastí v ČR. Vyhlášena byla roku 1955 a v roce 2002 došlo vládním nařízením k jejímu rozšíření o oblast Maloskalska a Prachovských skal. Zaujímá území o rozloze cca 181,5 km². Geopark UNESCO Český ráj je jediným z devíti geoparků v České republice, který pro své výjimečné geologické, přírodní, historické a kulturní hodnoty byl v roce 2015 zařazen do tohoto prestižního seznamu. V současnosti se ve 44 zemích světa nachází celkem 169 geoparků UNESCO. Vloni navštívilo 60 turistických atraktivit v této oblasti 1,1 milionu turistů, což je ve srovnání s rokem 2020 pokles zhruba o 100 tisíc. Můžete navštívit symboly Českého ráje – hrady Trosky či Kost, v lesích ukrytý Valdštejn a reprezentativní zámky Hrubý Rohozec a Sychrov. V okolí jsou i romantické zříceniny Frýdštejn, Kumburk nebo Bradlec. Samozřejmě není možno vynechat přírodní klenot Prachovské skály. Pro turisty jsou tu vytvořeny tři prohlídkové okruhy. Muzeum Českého ráje v Turnově, založené v roce 1886 zahrnuje celou řadou regionálních sbírek. Zvláštní místo zaujímají sbírky zaměřené na historii zpracování drahých kamenů na Turnovsku, zejména českého granátu.   Granát krvavě rudé barvy je považovaný za tradiční český národní kámen. Součástí muzea je i Dlaskův statek, bývalá svobodnická usedlost a rychta z roku 1716. Je jedním z nejkrásnějších a zároveň nejtypičtějších příkladů roubené architektury českého venkova.

Jaromír a Věra Hamplovi  

 Foto: archiv Pivovar Svijany, Wikipedie a Hampl