Základní výbava na bouldering

Láká vás bouldering? Není divu. Lezení po kamenech je čím dál tím populárnější. Jedná se sice o technicky náročnou lezeckou disciplínu, zároveň je však nenáročná na vybavení a oproti klasickému lezení po skalách je i bezpečnější. Jak se na bouldering vybavit?

Základní přehled výbavy na bouldering

Jak už jsme zmínili v úvodu, bouldering není na výbavu příliš náročný. Budete potřebovat především vhodné boty, tzv. lezečky, bouldermatku, která vás ochrání při pádu a magnézium, díky kterému nebudete mít kluzké ruce.

Výběr základní výbavy se liší podle toho, zda s boulderingem začínáte, nebo už jste protřelí lezci. My se dnes ve spolupráci s Affekt.cz podíváme na výbavu pro začátečníky.

Jak vybrat boulderingové lezečky?

A začneme u toho nejdůležitějšího, protože bez bot to určitě nepůjde. Zkušenější lezci většinou lezečky doporučují v menší velikosti, než je vaše noha. Menší boty na bouldering se používají z důvodu vyššího citu – cítíte v nich každý došlap.

Pokud však s boulderingem, potažmo lezením, začínáte, přesně to nechcete. Na začátku je důležitější získat v nohách dostatečnou sílu a naučit se techniku.

Lezečky byste si tak měli vybrat ve velikosti vaší běžné obuvi. Boulderingové lezečky musí mít dostatečně zpevněnou patu. Oceníte také pogumovanou špičku.

Bouldermatka – velikost a bezpečnost

Další nezbytností je při boulderingu tzv. bouldermatka. Tady jde o poněkud vyšší investici, ale na bouldermatce se rozhodně šetřit nevyplatí.

Nejenže vám při správném používání (a údržbě) vydrží dlouhé roky, především však chrání vaše zdraví.

Bouldermatka je často velká a neskladná. Proto je při výběru dobré myslet na to, abyste ji měli jak dopravit na místo, kde se plánujete boulderingu věnovat, ale i na to, jestli ji máte jak doma skladovat. Výhodu vám poskytnou tzv. skladné bouldermatky, které můžete složit – přesto se stále nejedná ani vzdáleně o klasickou „karimatku,“ která se pohodlně vejde i do menší krosny.

Další, co je při výběru bouldermatky důležité zvážit, je její tvrdost. Příliš měkká vás před zraněním neochrání. Ideální je kombinace tvrdých okrajů a měkčí dopadové plochy.

Nezapomeňte ani na magnézium ani další „drobnosti“

Posledním kouskem nezbytné výbavy je magnézium pro lezce. To zabrání pocení, takže vám nebudou podkluzovat ruce.

Pro bouldering je nelepší magnézium v prášku nebo čím dál tím oblíbenější magnézium ve spreji.

Dále se vám bude hodit horolezecký baťoh a ideálně parta kamarádů, se kterou si bouldering užijete v ještě lepší a sportovnější atmosféře.