Začíná 7. ročník akce Díky, trenére. Vyjádřit podporu svým koučům mohou mladí sportovci i jejich rodiče

 Mladí sportovci i jejich rodiče mají znovu možnost poděkovat trenérům za jejich práci a nasazení. Začaly nominace na 7. ročník akce Díky, trenére, která vyzdvihuje přínos a obětavost trenérů mládeže. Nominovaní trenéři dostanou poděkování od dětí i slavných českých sportovců a mají šanci získat finanční příspěvky v celkové výši 200 000 Kč pro svůj sportovní klub či na zahraniční stáž. Na podzim pak budou spolu se svými svěřenci usilovat o titul Trenér mládeže 2022. Nejnovějším partnerem akce se letos stala Národní sportovní agentura.

 

Akce Díky, trenére má za cíl ocenit ty, kteří přivedou ke sportu co nejvíce dětí.

Vyzdvihuje tím nasazení trenérů mládeže, kteří se většinou věnují práci s dětmi ve volném čase a zadarmo. Právě amatérští trenéři podle průzkumu agentury IPSOS tvoří 75 % těch, kteří s trénováním končí. Podporu jim na dnešním zahájení vyjádřili i patroni Díky, trenére Zuzana Paulová, česká olympionička a reprezentantka v curlingu, a trenér a mentální kouč Marian Jelínek.

„Trenéři věnují dětem desítky hodin měsíčně, o víkendech jezdí se svými svěřenci na soutěže a místo dovolené jedou s klubem soustředění. A to všechno zadarmo, jen pro lásku ke sportu a pomoc dětem. Snažíme se proto ocenit jejich dlouhodobé nasazení a poděkovat jim za jejich práci. Někdy se totiž může stát, že poděkování trenérům vnímají děti i jejich rodiče jako samozřejmé – a proto je zapomenou vyslovit. Díky, trenére, dává lidem možnost, jak svou vděčnost vyjádřit,“ vysvětluje smysl akce její zakladatel Petr Rydl z agentury Konektor.

 

Přihlásit svého oblíbeného trenéra či trenérku do ankety může kdokoli na stránkách akce Díky, trenére, a to až do 30. dubna.

Každý kouč pak dostane dopis s poděkováním od těch, kteří jej nominovali. V minulém ročníku mladí sportovci a jejich rodiče vyjádřili díky více než 300 trenérů, celkem již akce za 6 ročníků ocenila práci více než tisícovky sportovních nadšenců.

Polovina trenérů se ovšem obává, že koučů mládeže za poslední roky ubylo. Podle dotázaných za to může hlavně to, že se do trénování nechce mladým sportovcům. Podle čtvrtiny trenérů je na vině také lockdown a 21 % z nich uvádí jako důvod nedostatečné či žádné finanční ohodnocení.

„Věříme, že trenéři si zaslouží uznání nejen od svých svěřenců a jejich rodičů, ale i od širší sportovní veřejnosti. Bez trenérů mládeže by totiž český sport nemohl existovat. Zároveň je důležité, že vést děti ke sportu neznamená pouze vychovávat profesionální sportovce. Trenéři tím vedou děti k lásce k pohybu, ale třeba i ke zdravému životnímu stylu a smyslu pro fair play. Proto jsme se rozhodli vyjádřit jim také svoji podporu a stát se partnerem Díky, trenére,“ říká Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury.

Akce vyvrcholí na podzim v Praze na Dni trenérů mládeže.

Osm trenérů zde předvede se svými svěřenci sportovní vystoupení a jeden z nich si odnese titul Trenér mládeže roku.

„Už ze samotné nominace jsem měla neuvěřitelnou radost. Finále v Praze jsme si pak všechny nesmírně užily a byl to pro nás velký zážitek. Navíc to byla pro nás možnost představit lidem náš sport a získat pro něj větší uznání. Výhra navíc umožnila další rozvoj pro naše trenérky,“ popisuje Hana Novotná, která vyhrála minulý ročník spolu se svými svěřenkyněmi z klubu mažoretek Prezioso Sokol Blatná, a to jako vůbec první trenérka.

 

Hana Novotná

Vítěz soutěže Díky, trenére získá příspěvek 40 000 Kč na zahraniční tréninkovou stáž.

Druhý v celkovém pořadí získá na stáž 30 tisíc, třetí 20 tisíc a čtvrtý 10 tisíc korun. Každému z nich navíc pořadatelé přispějí 10 000 Kč na provoz jejich sportovního klubu. Oceněni budou i ostatní trenérky a trenéři, kteří se dostanou mezi 16 semifinalistů.

„Uvědomujeme si vážnost doby, kterou procházíme. Držíme se ale hesla, že budoucnost bude – a o tom, jak bude vypadat, budou rozhodovat právě děti. My se proto snažíme ocenit práci těch, kteří se jim věnují, a ukázat jim, že si jejich nasazení i nadále vážíme,“ uzavírá Petr Rydl.

Partnerem Díky, trenére jsou Národní sportovní agentura a ČSOB, akce probíhá za podpory nadace ČEZ a statistické zpracování a analýzu realizuje výzkumná agentura IPSOS.

trenér a mentální kouč Marian Jelínek

 

Díky, trenére – zde můžete nominovat své trenéry