Z Kranjcaru do Lovrenu: 10 Chorvatů, kteří odehráli nejvíce zápasů v Premier League

Fotbalisté z Chorvatska byli vždy proslulí svou dovedností a charakterem. Mnoho z nich hrálo úspěšně v anglické Premier League. Vzpomínáme na deset chorvatských legionářů, kteří odehráli největší počet zápasů na nejsilnějším mistrovství světa.

Dáma dobyvatelé Anglie. 10 Chorvatů s nejvíce vystoupeními v Premier League

Chorvatský fotbal dal světu mnoho bystrých talentů. Mnoho z nich si vyzkoušelo zápas v anglické Premier League – jednom z nejsilnějších šampionátů planety. Některým se tam podařilo hrát a stát se hvězdou, jiní tam dlouho nezůstali. Ale tito mistři „dáma“ rozhodně zanechali svou stopu v historii jaderné ponorky. Představujeme deset Chorvatů, kteří odehráli nejvíce zápasů v anglické nejvyšší soutěži.

Ze Záhřebu do Foggy Albion

Většina hrdinů v našem hodnocení začala svou kariéru v nejlepších klubech v Chorvatsku – Dinamo Záhřeb a Hajduk Split, které jsou podle webu 1win neustále považovány za favority. Odtud přestoupili do Anglie a udělali dojem na skauty Premier League. Niko Kranjcar se tak v roce 2006 přestěhoval z Hajduku do Portsmouthu za 4,5 milionu eur a okamžitě se stal lídrem Pompey. Záložník později hrál za Tottenham a QPR, celkem odehrál 153 zápasů v Premier League.

Cesta Luky Modriče z Dynama do Tottenhamu v roce 2008 stála Spurs už 21 milionů eur. Chorvatův výkon však investici plně odůvodnil. Během 4 sezón v Premier League odehrál kouzelník Luka 127 zápasů a stal se jedním z nejlepších záložníků v lize. V roce 2012 Modrič odešel do Realu Madrid a dosáhl nebývalých výšin, vyhrál Zlatý míč.

Do Premier League přestoupil z Dynama také Vedran Corluka. Ale pokud Modrič okamžitě odešel do Londýna, pak Corluku koupil Man City v roce 2007. Po sezóně však obránce skončil v Tottenhamu, kde s Modricem vytvořil chorvatský tým. Za 4 roky se Spurs odehrál Vedran 110 zápasů v Premier League.

Slavní obránci, skromní útočníci

Kuriózní je, že nejúspěšnější Chorvati v Premier League co do počtu zápasů jsou převážně obránci. Kromě Corluky se do top 3 dostali Dejan Lovren (162 zápasů za Southampton a Liverpool) a Igor Stimac (100 zápasů za Derby a West Ham). Další dva defenzivní hráči – Igor Biscan a Slaven Bilic – odehráli v Premier League přes 70 zápasů.

Chorvatští útočníci se ale v Anglii tak dobře neusadili. Nejlepší bilance Nikicy Jelavicové je 114 zápasů za Everton, Hull a West Ham. S 30 góly se stal nejproduktivnějším Chorvatem v historii Premier League. Ivan Klasnic nastřílel za skromný Bolton 78 zápasů a 20 gólů. Přitom doma i na dalších šampionátech tito útočníci pravidelně bodovali.

Mezi záložníky má dobré statistiky Mateo Kovacic, který nadále hraje za Chelsea. Ve svých 26 letech odehrál již 70 zápasů v Premier League a toto číslo určitě vylepší. Jeho reprezentační parťák Luka Modrič rozhodně zůstane pro Kovačiče referenčním bodem – jak ve hře, tak v trofejích.

Obecně platí, že chorvatští legionáři zanechali v historii Premier League znatelnou stopu. Nejlepší z nich byli důležití hráči pro střední a dokonce i špičkové kluby, kteří do své hry vnášeli své nejlepší kvality – techničnost, kreativitu, bojovnost. Je škoda, že většina z nich nikdy nepokořila hlavní vrchol – mistrovský titul Premier League. Toho dosáhl pouze jeden z deseti – Dejan Lovren s Liverpoolem v roce 2020. Ale i bez trofejí si chorvatští mistři rozhodně pamatovali angličtí fanoušci pro jejich brilantní fotbal a obrovskou obětavost.