Wi-Fi mesh systémy a nejčastější dotazy

O mesh systémech se dá bez nadsázky říci, že jsou budoucností kvalitního internetového připojení pro větší domácnosti a menší firmy. Efektivně a bez kabelů totiž řeší nedostatky Wi-Fi routerů a extenderů. Sada jednotek dokáže vytvořit jednotnou Wi-Fi síť s jedním heslem, ke které se může připojovat mnoho zařízení současně, a to i v místech, kde standardní řešení selhávají. Připravili jsme si pro vás souhrn nejčastějších otázek a odpovědí týkajících se mesh systémů.

Jaká je rychlost připojení k Wi-Fi mesh síti?

Rychlé připojení je dnes samozřejmostí. Standardní mesh systémy podporují vysokorychlostní internet. Současné jednotky podporující dvoupásmovou síť se standardem Wi-Fi 6 umožňují přenos dat kombinovanou rychlostí až 3 Gb/s. A to je výrazně více, než je rychlost většiny domácích přípojek k internetu. Wi-Fi mesh systém dokáže zajistit, že se veškerá příchozí i odchozí data v domácí síti nezaseknou.  

 

Jak lze Wi-Fi mesh systém zabezpečit?

Mesh systémy jsou vybaveny bezpečnostním řešením, které eliminuje možné nepříjemnosti spojené s virovými hrozbami a síťovými útoky. Šikovnou pomocí je také rodinná ochrana spojená s blokací nežádoucích stránek. To vše lze spravovat přímo v aplikaci, která je součástí mesh systému. Přesto doporučujeme vaše zařízení, která se do sítě připojují, vybavit dodatečným antivirem. Silné heslo pro síť je pak samozřejmostí.

 

Jaká zařízení lze připojit k Wi-Fi mesh systému?

Všechna zařízení, která jsou vybavena Wi-Fi. Typicky jde o notebooky, chytré telefony, tablety, ale i produkty spadající do internetu věcí, jako jsou televize, chytré senzory, kamery či zásuvky. Právě pro chytré domácnosti je meshové řešení přímo doporučováno, protože kvalitní pokrytí jednotnou Wi-Fi je v tomto případě nutností.

Wi-Fi mesh je totiž technologie používaná pouze na straně routerů a vůči koncovému zařízení se chová jako jakákoli jiná standardní Wi-Fi síť.

 

Jak lze nastavit Wi-Fi mesh systém?

Velice jednoduše. Nastavení je zpravidla velice intuitivní. Stačí postupovat podle kroků zobrazených na mobilním telefonu, které vás provedou instalací. Není potřeba žádných speciálních technických znalostí. Nutnost manuálního přepínání mezi jednotkami rozmístěnými v prostoru také odpadá. Zařízení se vždy připojuje k jednotce s nejlepším signálem. Nejtěžším krokem tak bude vymyslet si jméno sítě.

 

Nastavení v mobilní aplikaci

 

 

Jaké další funkce Wi-Fi mesh systémy podporují?

Mesh systémy, zejména třípásmové routery, nabízejí výrazně vyšší propustnost. Některé poskytují podporu hlasových asistentů, jako jsou Amazon Alexa a Google Asistent. Za zmínku stojí již výše uvedené integrované bezpečnostní funkce, které uživatele v reálném čase dokáží informovat o možné hrozbě či neočekávaném připojení cizího uživatele. Rodiče také potěší blokace nevhodného obsahu.

 

Připojení Wi-Fi mesh systému k VDSL

Co je potřeba k instalaci Wi-Fi mesh systému?

Potřebujete pevné nebo mobilní připojení k internetu, které rozšíříte pomocí jednotek (někdy také hubů, uzlů nebo satelitů), jež dostanou kvalitní signál i tam, kde router nebo mobilní internet nestačí. Toto připojení poskytuje většinou samostatný VDSL nebo 5G modem. Některé meshové systémy jsou takovým modemem již vybaveny, například aktuální novinka TP-Link Deco X80-5G nebo Deco X50-DSL, a odpadá tak nutnost dalšího zařízení.

 

Deco X80-5G a Deco X50-DSL

 

Jaké jsou nevýhody Wi-Fi mesh systému?

Nevýhodu mohou představovat vyšší pořizovací náklady na sestavu jednotek. Ty budete potřebovat minimálně dvě, aby bylo možné využít všech výhod. Záleží na prostoru, který chcete jednotným signálem pokrýt. Jednotky můžete dokupovat postupně, ale pozor, nejsou vždy kompatibilní, takže je budete muset rozšiřovat mesh zařízeními od jedné značky. Nicméně třeba sadu dvou jednotek Mercusys Halo H50G seženete v cenové relaci již okolo dvou tisíc korun.

Jak se Wi-Fi mesh systém liší od běžné Wi-Fi sítě?

I když je klasický Wi-Fi router dostatečně výkonný, jeho dosah bude vždy omezený. Síla signálu totiž s narůstající vzdáleností slábne, proto lze takto řešit internetové pokrytí pouze v omezeném prostoru. Mesh systém toto omezení efektivně řeší, protože šikovným rozmístěním satelitních jednotek dostane kvalitní signál i do jinak hůře dosažitelných míst, jako jsou například vzdálené rohy, patra rodinného domu, garáž, dílna či terasa. Podobně sice fungují extendery, ale ty vytvářejí paralelní síť, ke které je nutné se vždy připojovat, což není moc praktické. U mesh systému však tento problém odpadá, síť má tedy stále stejný název a zařízení se automaticky přepojují bez přerušení datového přenosu.

 

Jak lze rozšířit Wi-Fi mesh systém?

Zcela jednoduše. Ke stávající síti si stačí pořídit další jednotku nebo jednotky, které se stanou součástí jednotné sítě. Nutné může být zakoupení stejné značky nebo i konkrétní modelové řady, neboť konkurenční zařízení mezi sebou běžně nekomunikují.

Halo H50G

 

 

Jaké jsou náklady na provoz Wi-Fi mesh systému?

Platíte pouze za internetové připojení dle ceníku poskytovatele služeb. Počáteční náklady na vytvoření mesh systému zahrnují jen nákup vhodného počtu jednotek (satelitů). Nejčastěji jde o dva nebo tři kusy.

 

Jaké máte tipy na Wi-Fi mesh systémy?

Pokud uvažujete o zřízení mesh systému, nejprve zjistěte, jak velký prostor chcete pokrýt. Pro ukázku použijeme řešení od značky Mercusys, které zde nabízí řada ISP operátorů a její produkty jsou dostupné i ve volném prodeji. Např. sada tří jednotek Halo H80X dokáže zajistit kvalitní signál pro 650 m² ve volném prostranství, což je výkon dostačující i pro firmy. Oproti tomu dvě jednotky Mercusys Halo H50G pokryjí až 350 m², a to je více než dostatečné pro většinu domácností. Navíc tento prostor můžete vždy navýšit o další jednotky. Obě zmíněná řešení pracují v 2,4GHz i 5GHz pásmu, podporují technologii Wi-Fi 6 (H80X) nebo Wi-Fi 5 (H50G), je k nim k dispozici aplikace Mercusys pro Android nebo iOS, výše zmíněné bezpečnostní prvky, ale i tři gigabitové porty RJ‑45 s technologií automatického přepnutí WAN/LAN pro možnost kabelového připojení.

Halo H80X

 

 

Závěr

Wi-Fi Mesh technologie je dalším vývojovým stupněm Wi-Fi sítí. I přes částečně vyšší náklady dokáže přinést přesvědčivé výhody, které zahrnují jednodušší konektivitu pro všechna koncová zařízení, dostupnost signálu v „každém koutu“ i vyšší komfort pro uživatele.