Vysokorychlostní tratě v Kraji Vysočina

Zástupci Správy železnic dnes prezentovali projekt vysokorychlostních tratí představitelům Kraje Vysočina. Na následné tiskové konferenci představili novinářům tým přípravy nových tratí.

Tým přípravy vysokorychlostních tratí Správy železnic představil projekt budování zcela nových traťových úseků na semináři pro zastupitele Kraje Vysočina. V prezentaci shrnul dosavadní postup v projektování vysokorychlostních tratí (VRT) a prezentoval navržené vedení železnic v krajině a možná opatření na ochranu životního prostředí a obyvatel a další aktuální informace.

Zástupci Správy železnic informovali vedení kraje a zastupitele o přínosech nových tratí pro region, napojení VRT na hlavní evropské koridory nebo o budoucím provozním využití železnic v Kraji Vysočina. Nabídli také pohled na výběr projektantů dokumentací pro územní rozhodnutí a dokumentací pro proces EIA (posuzování vlivů na životní prostředí), u nichž se při hodnocení klade důraz na kvalitu.

Správa železnic si váží dosavadní podnětné diskuze se zástupci Kraje Vysočina a je připravena i nadále jednat o všech aspektech přípravy VRT. Oceňuje také snahu kraje o zprostředkování intenzivní komunikace se samosprávami a zlepšení dopravní obslužnosti regionu.

ilustrační foto