Výsledky soutěže Žít krajinou.     

   V krásném Rytířském sále Valdštejnského paláce-sídle Senátu Parlamentu ČR se uskutečnilo vyhlášení výsledků 12. ročníku soutěže Žít krajinou. Soutěž pořádá Státní pozemkový úřad (SPÚ) ve spolupráci se Stálou komisí senátu pro rozvoj venkova a s Českomoravskou komorou pro pozemkové úpravy.        Cílem soutěže je ocenit nejúspěšnější realizace pozemkových úprav, které jsou komplexním a účinným nástrojem, jak vrátit krajině její schopnost vyrovnávat se s klimatickými změnami i vlivy zemědělské činnosti. Mají pozitivní přínos pro kvalitu životního prostředí a zvyšují i celkovou kvalitu života na venkově. Záštitu nad soutěží převzal ministr zemědělství Miroslav Toman. Předávání cen se zúčastnil senátor a předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Miroslav Nenutil, senátor a místopředseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Petr Šilar, náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč, a ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu Martin Vrba. Soutěž byla poprvé vyhlášena v roce 2006 pod názvem „Společné zařízení roku“.

Pod tímto názvem bylo vyhlášeno celkem 10 soutěžních ročníků a od minulého roku se soutěž koná pod názvem „Žít krajinou.“ 

    Soutěž Žít krajinou oceňuje nejlepší navržené a vybudované realizace prvků plánů společných zařízení v krajině, jejich autory, organizátory a všechny další, kteří se o realizace zasloužili. Ve 12. ročníku soutěže Žít krajinou se komisím představilo 41 projektů, z toho 22 projektů v kategorii Zelená a dopravní infrastruktura a 19 projektů v kategorii Tvorba a ochrana krajiny. Současně byla vyhlášena Cena Státního pozemkového úřadu a Cena veřejnosti, která je udělována projektu s nejvyšším počtem hlasů veřejnosti z internetového hlasování.                                                                                              

Společná zařízení, jako jsou mokřady, tůně, ochranné nádrže, meze nebo výsadby jsou prevencí povodní i sucha. Jejich význam postupně roste v důsledku negativních dopadů klimatických změn. SPÚ má aktuálně ukončeno více než 2 400 komplexních a 2 900 jednoduchých pozemkových úprav na celkové rozloze téměř 1,5 milionu ha, což je více než 33 % výměry zemědělského půdního fondu. Úspěšně bylo dokončeno přibližně 98 % všech zahájených řízení. Vzhledem k tomu, že jsou „v pohybu, statisíce účastníků řízení, jedná se o výborný výsledek. Rozpracováno máme nyní 1 060 komplexních pozemkových úprav na výměře odpovídající 13 % zemědělské půdy. Pokud budu mluvit o investicích do krajiny, tak od vzniku SPÚ v roce 2013 jsme za více než 2,5 miliardy zpracovali návrhy pozemkových úprav a zrealizovali opatření za 7,5 miliardy Kč. Za těmito čísly stojí poctivá a profesionální práce jak úředníků, projektantů pozemkových úprav a staveb, tak i dodavatelů a patří jim za to opravdu velké poděkování,“ ocenil spolupráci ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu Martin Vrba.                                           

Vodní nádrž Bílov

                                                                           

Státní pozemkový úřad ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Českou zemědělskou univerzitou představil na počátku letošního roku nové principy pozemkových úprav v podmínkách adaptace krajiny na klimatickou změnu. „Jedná se zejména o návrhy a dimenzování opatření na budoucí klimatické podmínky, zaměření se na akumulaci vody v krajině, návrhy a realizace závlah a zdrojů závlahové vody, řešení pozemkových úprav v několika na sebe navazujících katastrech najednou, vytváření systému polyfunkčních prvků, využívajících synergii při ochraně krajiny před suchem, povodněmi a erozí a v neposlední řadě prioritní řešení katastrů z oblastí postižených suchem,“ uvedl k dalšímu směřování SPÚ ředitel Vrba.                                                  

Důležitost pozemkových úprav zdůraznili ve svých projevech i přítomní senátoři Miroslav Nenutil i Petr Šilar. Jejich pozitivní vliv na krajinu vyzdvihl i Pavel Sekáč, náměstek ministra zemědělství pro řízení Sekce pro fondy Evropské unie, vědu, výzkum a vzdělávání. Všichni přítomní senátoři se zapojili do předávání ocenění i Pamětních listů Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova. Cenu Státního pozemkového úřadu předala s ústředním ředitelem Vrbou i poslankyně a předsedkyně Spolku pro rozvoj venkova paní Veronika Vrecionová.

Nejlepší realizace 12. ročníku                                                                                                               

Zelená a dopravní infrastruktura:   

                                                                                                               

    Polní cesty HPC 1 v k. ú. Blížejov, okr. Domažlice Plzeňský kraj                                                                                                                         

Projekt řeší kromě výstavby polní cesty sloužící ke zpřístupnění zemědělských a lesních pozemků i vybudování záchytného příkopu, zatravněného svodného průlehu ( mělký, široký příkop s mírným sklonem svahů s malým podélným sklonem) a otevřeného odpadu, jejichž účelem je ochrana před erozivními účinky vody, zabezpečení neškodného odvedení povrchových vod a ochrana zájmového území včetně intravilánu obce Blížejov. Doplnění výsadeb křovin a dřevin podél polní cesty HPC1 a osázení ochranných hrázek podél záchytného příkopu a svodného průlehu přispělo ke zvýšení biodiverzity území, čímž projekt představuje i významnou krajinotvornou funkci.                                                                                                                         

Projektant pozemkové úpravy: AGROREAL CZ s.r.o Autor realizačního projektu: AF-CITYPLAN s.r.o. Dodavatelská firma: Silnice Klatovy a.s.

Tvorba a ochrana krajiny:                                                                                                             

    Vodní nádrž N4 v k. ú.  Bílov, okr. Nový Jičín, Moravskoslezský kraj     

                                               

Nově vybudovaná vodní nádrž v údolnici Butovického potoka je součástí systému vodohospodářských a protierozních opatření realizovaných v rámci plánu společných zařízení komplexních pozemkových úprav v k. ú. Bílov. Toto území je členité, místy značně svažité, ze kterého odtékají srážkové vody do stávajících vodotečí a dále pak do zastavěného území jižně od Bílova (Butovice, Studénka, Pustějov), kde dochází ke značným povodňovým škodám. Realizací nádrže dochází k transformaci povodňové vlny a snížení průtoků na přijatelnější stav. Do nádrže je zachycená voda odváděna rovněž přilehlými průlehy. Po dokončení díla, naplněním vodní nádrže a založením travního porostu, se z tohoto místa, uprostřed zemědělsky intenzivně využívané krajiny, stalo vyhledávané místo pro odpočinek a relaxaci. Zájem o místo projevil i místní rybářský spolek, který si vzal za své údržbu a péči okolí nádrže                                                                                       

Projektant pozemkové úpravy a realizačního projektu: Ing. František Hanousek                             Dodavatelská firma: Lesostavby Frýdek-Místek a.s.

Cena Státního pozemkového úřadu:   

                                                                                       

    Biocentrum Na Bělkách v k. ú. Výrava a Libníkovice, okr. Hradec Králové, Královéhradecký kraj                                                                                                                                 

  V rámci komplexních pozemkových úprav v k. ú. Výrava vč. přilehlých částí k.ú. Černilov, Libníkovice a Libřice a dle schváleného plánu společných zařízení bylo v souladu s ÚSES (Územní systém ekologické stability) vybudováno biocentrum „Na Bělkách“ se stálou vodní plochou a lesní výsadbou dřevin ve 3 samostatných oplocenkách. Biocentrum se rozkládá na dvou sousedících katastrálních územích – Výrava, Libníkovice. Celková výměra je 4,3 ha. Stavba byla rozdělena do dvou částí – v roce 2012/2013 byla v předstihu zrealizována a zkolaudována vodní plocha – dvě na sebe navazující propojené tůně, následně na jaře roku 2014 bylo zrealizováno a osázeno biocentrum Na Bělkách v k.ú. Výrava. Vznikly zde 3 samostatné lesnické oplocenky s výsadbou 12,3 tisíc stromků a cca 1,8 tisíce keřů.                                                                                                                                         

Projektant pozemkové úpravy a realizačního projektu: Agroprojekce Litomyšl, spol. s r.o.  Dodavatelská firma: AQUASYS spol. s r.o. (vodní dílo)                                                   Školky – Montano, spol. s r.o. (biocentrum a výsadby)

 

Cena veřejnosti                                                                                                                                  

Společná zařízení v katastrálním území Pančava, okr. Jihlava, kraj Vysočina  

                                                                           

 Jedná se o soubor tří souvisejících staveb vycházející z komplexní pozemkové úpravy v k.ú. Pančava. Stavba spočívá v odtrubnění vodoteče s jejím vymělčením na povrch terénu, výstavbě malé vodní nádrže a vybudování zatravněné údolnice v horní části dílčího povodí, dále výstavbu vedlejší polní cesty zajišťující přístup k pozemkům a dále zřízení soustavy tří protierozních zasakovacích průlehů doplněných dvěma svodnými příkopy.

Součástí slavnostního ocenění bylo i krásné vystoupení dětského souboru MaléR (malé lesní rohy) ze ZUŠ Klapkova v Praze 8

 

Jaromír a Věra Hamplovi