Vše, co potřebujete vědět o bezdrátovém nabíjení

Bezdrátové nabíjení je velmi praktickou a elegantní funkcí některých mobilních telefonů. Stačí smartphone položit na podložku a proudí do něj energie. Není třeba žádné zapojování kabelu do konektoru, ani není nutné v zařízení nic extra nastavovat. I proto je tento uživatelsky velmi příjemný proces stále oblíbenější, na což výrobci samozřejmě reagují a technologii Qi nabízejí ve stále více modelech. Jak bezdrátové nabíjení funguje, jaké telefony jej podporují a že nemusí jít jen o ně se dozvíte, pokud budete číst dále.

 

Qi standard

Nabíjet telefon bez kabelu by se ještě před několika lety mohlo zdát jako výjev ze sci-fi filmu. Možná vás tedy překvapí, že jde o metodu, s níž se experimentuje poměrně dlouhou dobu. Konkrétně standart Qi byl testován už v roce 2008 a rozhodně nebyl v té době jedinou technologií přenosu energie vzduchem. Jenže právě tento standard se ujal, a to i díky podpoře nejvlivnějších výrobců smartphonů – Samsungu a Applu.

Dodat energii mobilnímu telefonu bezdrátově je praktické, konektor se neopotřebovává a vám nepřekáží žádné kabely. K pochopení procesu bezdrátového nabíjení není třeba žádných velkých odborných znalostí. Technologie využívá jevu zvaného elektromagnetická indukce, při němž se přenáší elektřina vzduchem pomocí magnetického pole. V případě bezdrátového dobíjení jde o vzdálenost asi jednoho centimetru.

Vysílačem je nabíjecí podložka, resp. bezdrátová nabíječka, zapojená do elektrické zásuvky, která vytváří magnetické pole.

Přijímačem je telefon nebo jiný přístroj podporující tuto technologii. Do dalších složitostí nemá smysl zacházet. V praxi tedy chytrý telefon položíte na podložku a nemusíte se o nic dalšího starat. U některých modelů je třeba mobil umístit přesně na její střed, aby byly obě cívky přesně u sebe. Apple tento nedostatek vyřešil bezdrátovou nabíječkou Magsafe, kterou podporují iPhony řady 12 a vyšší, přičemž jejím benefitem je bezproblémové přichycení iPhonu k cívce pomocí magnetů.

 

Pomalejší, ale dobíjecí výkon se stále zvyšuje

Bezdrátové nabíjení je skvělé, přesto má i nevýhody. Oproti konvenčnímu dobíjení je pomalejší, ale i zde jde technologie dopředu. Zatímco v roce 2010, kdy byl standard Qi oficiálně zaveden, byl dobíjecí výkon 5 W, dnes jsme v průměru na trojnásobku. Toto dobíjení však stále má nižší účinnost na úrovni cca 75 % (běžné dobíječky mají cca 85 %), což znamená, že pro nabití stejného telefonu budeme potřebovat o cca 10 % energie více. To je však daň za pohodlí, které bezdrátové nabíjení přináší.

Canyon WS-100

Jaká zařízení podporují bezdrátové nabíjení?

Dlouhé roky bylo využívání Qi standardu dominantou vlajkových lodí jednotlivých značek. Její postupný přesun i do modelů střední třídy byl přirozenou evolucí a v současnosti se stává standardem pro většinu nových chytrých telefonů. Záleží tak především na preferencích kupujícího, jakou značku a model zvolí. Obecně lze říci, že většina telefonů s cenou začínající okolo 5 000 Kč technologii Qi podporuje.

Obliba bezdrátové dobíjecí technologie je ale tak velká, že ji výrobci začínají implementovat i do dalších chytrých zařízení. Typicky jde o hodinky. U prémiových modelů, jako je Samsung Galaxy Watch5, nejde o nic překvapivého, ale lze zakoupit i levnější hodinky podporující standard Qi, například Canyon Barberry SW-79, které nestojí ani 1 500 Kč.

Samsung Galaxy Watch5 a Canyon Barbery SW-79: bezdrátové nabíjení už není doménou jen drahých zařízení

Samsung Galaxy Watch5

Typy bezdrátových nabíječek

Bezdrátových nabíječek je na trhu celá řada. Kromě již zmíněného produktu Magsafe pro výrobky Apple, je drtivá většina nabíječek obdobného designu, liší se však výkonem, který ovlivňuje rychlost nabíjení, případně možností magnetického uchycení, které je inspirováno Applem.

Typicky jednoduchou, ale výkonnou podložku zastupuje nabíječka Canyon WS-100. Ta disponuje výkonem 15 W a funkcí rychlého nabíjení Fast Charge. Minimalistický design potěší svojí nenápadností a výborně padne na pracovní stůl. Díky magnetům perfektně uchycuje kompatibilní iPhony a manipulace s podložkou je velice snadná

Pro uživatele s více zařízeními se bude hodit model Canyon WS-404B 4 v 1, který obslouží až čtyři současně, z toho dva mobilní telefony a třeba i Apple Watch. Praktický magnetický stojánek dá sbohem nepořádku na stole a zvládne kapacitu nabíjení optimálně rozložit pro všechny připojené přístroje. Ty se nebudou přehřívat, ani nebude ohrožena jejich životnost.

Další velmi zajímavý produkt pro iPhony a Air Pods představuje duální nabíječka Zens Stand s hliníkovým dockem. Celkový výkon 20 W hravě obslouží i dva telefony současně, včetně rychlonabíjení Apple Fast Charge. Stanice je vybavena napájecím adaptérem a USB portem pro možnost nabíjení třetího zařízení.

Canyon WS-404B

 

Zens Stand

 

Bezdrátovou nabíječku můžete také docela dobře použít v autě, např Fixed Roll 2, případně se jich vyrábí celá řada, kde lze přístroj přichytit na čelní sklo nebo mřížku ventilace.

Zens Stand

Fixed Roll 2

Možnost bezdrátového nabíjení je stále praktičtější a v současné době je bližší stále více uživatelům.

 

Rozšiřuje se také okruh zařízení, která technologii Qi podporují.

+ Výhody bezdrátového nabíjení:

• Jednoduché použití
• Šetří se konektor
• Univerzální řešení pro více značek i zařízení

– Nevýhody bezdrátového nabíjení:

  •  Pomalejší dobíjení
  •  Telefon nelze vzít do ruky a používat jej
  •  Nižší účinnost na úrovni 75 %, běžné nabíječky mají cca 85 %