Vše, co byste měli vědět o elektrickém kartáčku, ale báli jste se na to zeptat

Každý z nás nejspíš někdy řešil otázku, zda vybrat měkký, středně tvrdý nebo tvrdý zubní kartáček. Co když ale z nějakého důvodu začnete uvažovat o pořízení elektrického kartáčku namísto klasiky? Najednou vyvstává otázka, zda se taková investice vůbec vyplatí a případně, jestli je lepší rotační nebo sonický a jaký je v nich vlastně rozdíl. Pojďme se na to podívat.

 

Rotační nebo sonický?

Základní rozdíl mezi elektrickými zubními kartáčky je princip jejich pohybu. Kulaté hlavice rotačního kartáčku se otáčejí o 90° tam a zpět, a tím stírají ze zubů plak. Pokud máte zdravé zuby a dásně a chcete si jejich čištění jen ulehčit, může pro vás být rotační elektrický kartáček správnou volbou. Tento typ však v dnešní době odborníci na zubní hygienu většinou nedoporučují. Jeho nevýhodou je, že hlavice není příliš šetrná, a tak se může stát, že si poškodíte dásně nebo odhalené krčky. Pokud tedy víte, že máte dásně citlivé, tak byste se měli tomuto typu zubních kartáčků raději vyhnout.

Oproti tomu sonické kartáčky jsou k dásním a zubům mnohem šetrnější. Nečistí zvukem, jak by se mohlo podle názvu zdát, ale fungují na principu vysokofrekvenčního stírání zubního plaku. Na první pohled je tedy poznáte zejména podle podlouhlé hlavice a toho, že nerotují, nýbrž vibrují. Kartáček se tak postará o čištění zubů bez velkého tlaku, což ocení zejména ti, kteří trpí citlivostí zubů či dalšími závažnějšími problémy.

Tlakový senzor

Nepochybně velkou výhodou sonických zubních kartáčků je, že zvládnou během dvou minut to, co s obyčejným kartáčkem musíte dělat 15-20 minut. Sonické kartáčky dokonale odstraňují zubní plak, a to i z těžko dostupných míst, kam se manuální kartáček nedostane. Ideální je pořídit si model, který je vybavený i senzorem tlaku. Ten vás upozorní, že na zuby moc tlačíte a kartáček zpomalí vibrace tak, aby nedošlo k poškození dásní a zubní skloviny. Jedním takovým je třeba Philips Sonicare ProtectiveClean HX6877/28. Elektrické kartáčky se senzorem tlaku by měli volit zejména lidé, kteří s elektrickými kartáčky začínají, děti a lidé s citlivými zuby a dásněmi.

 

Propojení s telefonem

Pomocí aplikace a bluetooth jde některé zubní kartáčky propojit s chytrým mobilním telefonem. V příslušné aplikaci najdete detaily o vašich čisticích návycích, jako je doba čištění či použitý tlak. Aplikace může také vyhodnocovat čištění a pomoci vám osvojit si lepší techniku čištění.

 

sonicky kartáček

Elektrický kartáček i pro děti?

Výrobci samozřejmě mysleli i na nejmenší a na trhu jsou tak k dostání varianty pro děti už od tří let, jako například ORAL-B Vitality Kids Mickey. Kartáčky nabízejí hravé barvy i propojení s mobilní aplikací, díky čemuž se čištění stává zábavou, a především si děti osvojí správné návyky a techniky čištění. Jejich používání je vhodné dokonce i tehdy, pokud bude muset vaše dítě nosit rovnátka.

Komplexní péče

A pokud to s péčí o svou ústní dutinu myslíte opravdu vážně, neměli byste zapomínat ani na další nezbytnosti. K čištění je samozřejmě zapotřebí zvolit kvalitní zubní pastu, kterých je dnes na trhu již nespočet. Kromě běžného čištění zubů je však dobré dělat i něco navíc. Každý zubař vám určitě doporučí věnovat se čištění mezizubních prostor. K tomu poslouží zubní niť nebo malé mezizubní kartáčky různých velikostí. Velmi vhodné je také používání ústních sprch, které fungují na principu vodního paprsku, který je pod tlakem vstřikován do mezizubních prostor. Díky tomu odstraní plak a provádí masáž dásní. Používání sprchy navíc zlepšuje prokrvení dásní, čímž prokazatelně zlepšuje jejich stav.