Volný den na Dakaru rozhodně neznamená odpočinek

Konec první poloviny Dakaru se nesl ve znamení další smyčky kolem Rijádu, tentokrát ovšem závodníci vyrazili na západ od hlavního města. Síť křižovatek v první části se rovnala velké výzvě pro navigátory. Pak přišly na řadu čtyři desítky kilometrů jízdy v písku, závěr se nesl ve znamení rychlosti.

Tým CZech Samurais s pilotkou Suzuki Samurais Ollie Roučkovou přes různé problémy na autě, které ale vždy vyřešili s navigátorem Robertem Knoblochem na trati a pak opravili za noc mechanici.

„Dnešní etapa byl Rock and Roll. Rozbité cesty, kameny všude, rozježděné písečné pláně! Tato etapa nám dala zabrat, ale jsme v cíli, a to je hlavní. Zpestřením byla velmi náročná navigace, se kterou jsme si poradili a na azimuty jsme navigovali takřka bezchybně! Samík drží, ve dne volna, který je zítra projdeme vše ať jsme připraveni na druhou půlku Dakaru, hodnotí Roučková.

 

Výsledky po etapách:

po 1a. etapě – 132. místo

po 1b. etapě – 130.

  1. etapa – zrušena

po 3. etapě – 127.

po 4. etapě – 119.

po 5. etapě – 123.

po 6. etapě – 122.

 

Máme za sebou půlku Dakaru   

„První týden byl hodně náročný. Pro posádku, auto i mechaniky. Dostávali jsme fakt hodně zabrat,“ hodnotí navigátor Knobloch.  „Dnes volnej den konečně už je teplo, tak si to užíváme. Kluci makaj na autě a my s Robertem si chystáme věci na další etapu “, říká Ollie Roučková.

6.etapa

V pátek 7. ledna pokračoval letošní ročník dakarské rally další smyčkou se startem a cílem v Rijádu, která účastníky tentokrát zavedla západně od saúdskoarabské metropole. Rychlostní zkouška naservírovala kombinaci téměř všech typů terénu, které tato země umí Dakaru nabídnout. Třešničkou na dortu však byla především vydatná porce kilometrů v dunách.

Automobilový jezdec Martin Prokop obsadil v 6. etapě Rallye Dakar osmé místo a v průběžném pořadí je devátý. Aleš Loprais byl mezi kamiony čtvrtý a před dnem volna je celkově pátý.

 

Velké problémy měl dnes motocyklista Martin Michek, jenž měl při cestě na start na dálnici nehodu a poškodil svůj stroj. Při opravě mu pomáhal i týmový kolega Milan Engel. Michek nakonec zajel 39. čas, na nejrychlejšího Australana Daniela Sanderse ztratil necelých dvanáct minut a udržel se na průběžném 19. místě.

Devatenáctým časem se blýskl Jan Brabec, jenž se posunul na 25. místo. „Etapa byla zkrácena, protože to bylo extrémně nebezpečné. Ale mě to bavilo, užil jsem si to,“ napsal Brabec na Instagramu.

Velké problémy měl motocyklista Martin Michek, jenž měl při cestě na start na dálnici nehodu a poškodil svůj stroj. Při opravě mu pomáhal i týmový kolega Milan Engel. Michek nakonec zajel 39. čas a udržel se na průběžném 19. místě. Pomohla mu i skutečnost, že pořadatelé etapu s ohledem na špatný stav trati zkrátili. S poničeným motocyklem následně projel startem erzety, ale hned se vrátil zpět a s Engelem začali stroj opravovat. „Špatně na tom byly hlavně řídítka, stromeček s navigací, řadička, kolo, urval jsem spodní kryt motoru a několik dalších částí,“ řekl Michek.

Dakar Classic

Klasik/Classic 6. etapa: 1. Mogno (FRA), 2. Galpin (FRA), 3. Roura Iglesias (ESP)…17. Klymčiw (CZE), 55. Randýsek (CZE), 69. Ondráček (CZE), 97. Čábela (CZE), 112. Fiala (CZE), 122. Roučková (CZE), 125. Pance (CZE)

 

Do druhé poloviny Dakar 2022:

  • Kvůli problémům se svou čtyřkolkou nabral Tomáš Kubiena obrovskou ztrátu a po 4. etapě skončil.
  • Ohromně ztrácí kvůli problémům i Tomáš Vrátný na kamionu.
  • David Pabiška (motocykl) měl ve 4. etapě nehodu a skončil v nemocnici s poraněnými žebry.
  • V 5. etapě ztratil hodně času Martin Šoltys na kamionu a v 6. etapě měl nehodu, nakonec v závodu už nepokračuje.
  1. ledna – 7. etapa: Rijád – Davadmí (701 km/402 rychlostní zkouška)
  2. ledna – 8. etapa: Davadmí – Vadí ad-Davásir (830/395)
  3. ledna – 9. etapa: Vadí ad-Davásir – Vadí ad-Davásir (491/287)
  4. ledna – 10. etapa: Vadí ad-Davásir – Biša (759/375)
  5. ledna – 11. etapa: Biša – Biša (501/346)
  6. ledna – 12. etapa: Biša – Džidda (680/164).

 

 

Video a foto: Czech Samurais / Petr Šedivý