Volkswagen Maraton Praha slibuje světové výkony a unikátní týmový závod

Nejočekávanější sportovní událost letošní sezony je tady. Už tuto neděli v 9:00 startuje 26. ročník Volkswagen Maratonu Praha, který se pyšní známkou World Athletics Elite Label Race. Ulice české metropole zaplní tisíce běžců, očekáván je útok na rekord závodu. Nepůjde však pouze o vítězství mezi jednotlivci. O napětí do posledních chvil se postará nové týmové pojetí závodu Battle of the Teams.

„Těší nás, že po třech letech způsobených covidovými restrikcemi se vrací tahle nádherná akce, kvůli které cestují do Prahy lidé z celého světa,“ uvedl Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech. „Na neděli se moc těším. Mám hodně cílů, kterých bych chtěl dosáhnout. Chci být nejlepším Čechem, vyhrát s týmem při Battle of the Teams a splnit limit na mistrovství Evropy,“ řekl na předzávodní tiskové konferenci český atlet Jiří Homoláč.

Na start na Staroměstské náměstí se postaví téměř deset tisíc závodníků, mezi nimiž budou jedni z nejlepších vytrvalců planety.

K favoritům na vítězství bude jistě patřit Emmanuel Saina, vítěz maratonu z Buenos Aires z roku 2018, který svou dlouhodobou formu potvrdil pátým místem loni na podzim v Rotterdamu.

Na neděli jsem připraven. Tenhle závod je navíc unikátní tím, že poběžím také pro tým. Udělám vše, abych svému týmu pomohl,“ uvedl keňský atlet, který už má na svém kontě čas 2:05:02, který by mu hravě stačil na dosavadní rekord zaběhnutý v Praze (2:05:39).

Mezi ženami byla největší adeptkou na výhru jeho krajanka Nancy Meto, královna loňského maratonu ve Valencii. Na poslední chvíli však musela kvůli nemoci svou účast zrušit. Po jejím odstoupení patří k největším aspirantkám na vítězství etiopská běžkyně Azmera Hagos, která už vybojovala Top 5 umístění v Amsterodamu (2018 a 2019) a v Paříži (2019) nebo Purity Changwony, loni druhá v Sieně. „Doufám, že nyní jsem ještě v lepší formě,“ věří keňská hvězda.

Domácí fanoušci budou držet pěsti například Marcele Joglové a Jiřímu Homoláčovi.

Ten bude po odstoupení zraněného Víta Pavlišty největší aspirantem na zlato z mistrovství České republiky v maratonu, které je součástí Volkswagen Maratonu Praha.

„Mělo by to být jednodušší, protože Víťa je můj velký soupeř, ale zároveň jsme kamarádi. Ale budou tam další, kteří budou chtít získat titul. Proto musím být ostražitý a běžet naplno,“ uvedl český borec. „Věřím, že čeští běžci předvedou kvalitní výkony. Je to pro ně velká šance se ukázat,“ sdělil Pavel Sluka, šéftrenér atletické reprezentace.

Pro individuální kategorie jsou připraveny prize money v hodnotě téměř 60 000 USD, za překonání světového rekordu 100 000 USD.

Ovšem dalším zajímavým bonusem pro profesionály může být také triumf v Battle of the Teams. Volkswagen Maraton Praha totiž nabídne unikátní týmové pojetí závodu, kde k výsledku může pomoc úplně každý závodník. Každý ze šesti týmů (Volkswagen, Mattoni, Skupina ČEZ, Birell, adidas Runners a Generali Česká pojišťovna) bude mít čtyři bodující profesionální běžce a zbytek doplní tisíce nadšenců. Pro vítězný tým je připravena odměna 30 000 USD, která bude rozdělena rovným dílem mezi všechny profesionály.

RunCzech pořádá maratonské běhy v Praze už čtvrt století. Díky tomu se česká metropole v kvalitě závodů a oblibě mezi lidmi vyšvihla mezi 10 nejlepších měst světa. Ekonomické, sociální a environmentální benefity závodu pro město jsou neocenitelné. Podle nezávislé studie přináší RunCzech běžecké závody Praze 693 milionů korun v rámci přímého ekonomického přínosu.

Globální zviditelnění Prahy je díky tradičnímu běžeckému závodu ohromné.

Přenos Volkswagen Maratonu Praha může během jeho vysílání sledovat neuvěřitelných 718 milionů diváků ve 131 zemích světa. Kouzelné záběry Staroměstského náměstí, Karlova mostu a dalších pamětihodností v kontextu velké sportovní události pravidelně obletí celý svět na kanálech, jakými jsou například BBC, ESPN či Sky TV. Maraton navíc každý rok ve světových médiích vygeneruje až 3000 pozitivních výstupů spojených s Prahou. Běžecké sportovní svátky do metropole každoročně přilákají více než 107 tisíc turistů.

Právě maraton se může stát jedním z prvních velkých hybatelů turismu pro Prahu. Koronavirová pandemie tohle významně narušila, také my jsme loni nemohli pozvat tisíce běžců ze zahraničí,“ prohlásil Carlo Capalbo.

foto : Iva Roháčková