Vitra otevřela ve svém sídle první Club Office a představila produktové novinky do kanceláří

Mnoho kanceláří zeje i nadále prázdnotou, zasedací místnosti i kuchyňky jsou opuštěné. Návrat na pracoviště se ale blíží a spolu s tím nabývají na intenzitě některé otázky: Kdy se lidé do kanceláří vrátí? Proč? Je dřívější pracovní prostředí stále odpovídající? Co dnes kanceláře musí nabízet? V odpovědi na tyto otázky švýcarská značka Vitra dramaticky změnila podobu své kanceláře a otevřela v Basileji první Club Office, klubovou kancelář – nejnovější koncept značky, která se vývojem a dynamikou pracovních prostor dlouhodobě zabývá.

 

Kanceláře se musí proměnit a není to poprvé: od původní místnosti pro písaře přes řady psacích stolů v prvních kancelářích, následované kójemi, které měly zmírnit rozptýlení, až po moderní open office bez stálých pracovních míst – všechny varianty pracovišť vždy odrážely aktuální kulturní a společenské změny. To, co se odehrálo za posledních patnáct měsíců, nemá v dějinách obdoby: během pandemie, a díky existenci technologií, se pracoviště rozptýlila po regionech, městech i vesnicích. Lidé mohou pracovat kdekoliv najdou vhodné podmínky. Po roce, jehož podstatnou část lidé trávili na homeoffice, se do popředí dostává opět fyzické sdílení kanceláře, které je pro určité pracovní činnosti nepostradatelné. 

 

Lidé dnes nechodí do kanceláře kvůli jednotlivým činnostem, které si vyžadují soustředění. Přicházejí, protože se chtějí cítit součástí většího celku, setkat se s kolegy nebo získat znalosti a zkušenosti. Nový koncept Club Office přetváří kancelář na místo pro spolupráci a inovaci.

„Často právě sociální prvek či soudržnost mezi kolegy umožní vzniknout novému nápadu. Nebo neplánované setkání s někým, kdo mi může pomoct vyřešit problém. Zblízka pozorujeme, že pro firmy bylo v minulých měsících výrazně těžší udržet si nové zaměstnance, protože nově příchozí nedokázali najít své místo, neporozuměli firemní kultuře a nestali se její součástí. Časné odchody zaměstnanců jsou drahé a časově náročné a není bez důvodu, že se firmy snaží dělat nábor úspěšně. A kancelář v tom hraje roli, protože pracovní prostředí odráží, za čím si firma stojí, a to je možnému uchazeči o místo zřejmé již při prvním pohovoru,“ dodává Nora Fehlbaum.

 

 

Tři různé zóny

 

První kancelář Club Office Vitra byla vytvořena v sídle firmy v Birsfeldenu u Basileje pro tým pro Výzkum & Design. Veřejná část je otevřena všem zaměstnancům a partnerům značky Vitra a hosté z venku ji mohou navštívit, pokud si sjednají schůzku.

 

Pro Club Office je typická otevřená a přívětivá atmosféra. Vybavení takové kanceláře je pojato funkčně, takže každé místo lze využít jako produktivní pracovní prostor. Členové Club Office – zaměstnanci ze všech oddělení Vitra a externích partnerů firmy – si mohou vybírat z celé řady různých prostorových scénářů, rozdělených do veřejných a poloveřejných částí. Club Office v Birsfeldenu nabízí na rozloze necelých 300 m2 množství různých typů uspořádání pracovního prostředí.

„Při naší činnosti, která spočívá ve vývoji výrobků, potřebujeme prostory, které podporují přímou interakci a spontánní výměnu znalostí a vhledů,“ vysvětluje Christian Grosen, hlavní designér ve Vitra, jehož tým bude v Club Office pracovat.

 

Veřejná část nabízí členům přívětivý prostor pro spontánní setkání a možnost diskuse, neformální spolupráce a sdílení zpětné vazby. V této části je proto umístěn pohodlný nábytek jako je systém Soft Work Edwarda Barbera a Jaye Osgerbyho nebo nejnovější přírůstek Alcove Plus.

 

Druhá, poloveřejná část je věnována formálním spolupracím. V ní probíhají plánované schůzky a projektová práce, pro kterou je možné si prostor zarezervovat na několik dnů i týdnů. Proměnlivost zajišťuje flexibilní nábytek jako je všestranná Dancing Wall, multifunkční jednotka Stool Tool a židle Tip Ton. Díky tomu lze tyto prostory snadno a rychle přizpůsobit a přestavět, a to v případě potřeby i několikrát za den. Toto prostředí je navrženo pro workshopy a produktivní týmovou práci a umožňuje členům klubu vytvořit si vlastní zázemí, v němž budou řešit povinnosti daného dne, týdne, či měsíce.

 

Třetí, soukromá zóna Club Office se skládá z pracovních míst, která jsou chráněna před vyrušováním zvenčí. Tato zóna se prolíná s variantou homeoffice, která se projevila jako velmi vhodná pro soustředěnou práci. Také práce na dálku a dobře vybavená domácí kancelář jsou proto nedílnou součástí Club Office.

Novinky značky Vitra rozvíjejí nový kancelářský koncept Club Office

 

Vitra po několik desetiletí reaguje na proměny pracovišť, proto mnoho výrobků využitých v nové kanceláři Club Office již v portfoliu Vitra existovalo, zatímco jiné byly speciálně vytvořeny. Nově se objevuje poptávka po flexibilních výrobcích, které se v post-Covidové době dokážou přizpůsobit měnícím se požadavkům.

 

Alcove

Archetypální pohovku Alcove Sofa vyvinuli Ronan a Erwan Bouroullecovi a od uvedení v roce 2006 se tento kus s extra vysokou zádovou opěrkou a postranními panely stal synonymem pro moderní a přívětivé kancelářské prostředí. Nový systém Alcove Plus vychází ze schopnosti této pohovky vytvořit jakousi místnost v místnosti a bere tento nápad o krok dál: nábytek funguje jako dělící příčka s mnoha možnostmi konfigurace. Pomocí zipů se snadno přidělá paraván a spojí jednotlivé pohovky. Uživatelé mohou Alcove Plus využít k tomu, aby dali svému okolí najevo otevřenost k interakci nebo naopak touhu po samotě a soustředění. Nová řada Alcove nabízí flexibilní a kvalitní mikroarchitekturu v otevřených interiérech a umožňuje vytvořit výjimečné kancelářské prostředí rychle a snadno a bez nutnosti zasahovat do struktury budovy.

Systém Alcove byl znovu promyšlen také po stránce udržitelnosti. Nyní je na výběr z řady ještě trvanlivějších látek a modulární design byl vylepšen tak, aby výměna jednotlivých částí Alcove Plus byla snazší. Masivní vnitřní jádro panelů Alcove je nyní vyrobeno z organické dřevovláknité desky bez obsahu syntetických pryskyřic.

 

Soft Work

Soft Work designérů Edwarda Barbera a Jaye Osgerbyho je stvořený pro práci odkudkoliv. Systém kombinuje rysy modulární pohovky s funkčností a ergonomií vyžadovanými na pracovištích: praktické povrchy stolů, elektrické zásuvky a nabíjecí stanice – Soft Work poskytuje všechny potřebné technické funkce pro pracovní činnost a současně podporuje správnou polohu sezení. Nová řada Soft Work je dostupná také s potahy z odolné koženky na vodní bázi bez rozpouštědel a PVC. A díky novému postrannímu stolku je systém ještě flexibilnější.

 

Dancing Wall

Dancing Wall je odpovědí Vitra na potřebu flexibilního pracoviště. Ať už tým potřebuje svobodu k vytvoření prostoru podle svých požadavků kdekoli, Dancing Wall je řešením. Tuto zástěnu snadno přesune jedna osoba a nové možnosti představené v roce 2021 ještě zvyšují využitelnost této mobilní přepážky. Existující řada bílých tabulí, poliček na knihy, věšáků a vertikálních zahrad – nově vybavených zavlažovacím systémem nenáročným na údržbu – byla obohacena o obrazovky pro videokonference s diskrétním umístěním kabelů a držáky na flipcharty.

Maximální flexibilita by měla být tak jednoduchá a rychlá, jak je to jen možné. Chtěli jsme vytvořit kancelářské prostředí, které si zaměstnanci můžou sami kdykoli přizpůsobit. Moderní svět práce po nás už nežádá, abychom plnili úkoly z jednoho místa. Dnes jsme dynamickými partnery v choreografii, která se jmenuje týmová práce,“ vysvětluje Stephan Hürlemann, autor Dancing Wall.

 

ID Chair Concept

ID Chair Concept, vyvinutý ve spolupráci s Antoniem Citteriem, Vitra uvedla v roce 2010. V rámci modernizace a vylepšení, a to nejen pokud jde o udržitelnost jednotlivých výrobků, byl ID Chair systém rozšířen: nové prodyšné sedáky bez PU pěny jsou vyrobené z  recyklovatelných polyesterových vláken – používaných i v matracích – vylepšené područky, nové barvy a materiály, a ještě širší výběr látek doplněných o Reflect, materiál z recyklovaného polyesteru, umožňují zákazníkům vytvořit si 100% recyklovatelné konfigurace. Nejnovější přírůstek do této rodiny výrobků je ID Cloud. Inovativní zádová opěrka této židle kombinuje flexibilní membránu s pevným rámem a dodává sedícímu nový pocit, že se vznáší, a poskytuje mu výjimečnou svobodu pohybu. Nová rodina židlí ID Visitor bude harmonicky ladit s dalšími produkty ID Chair, které lze využít kdekoli díky typické nenápadné estetice tak jak je daná rukopisem Antonia Citteria.

„Zejména v kontextu domácí kanceláře mnozí pochopili zásadní význam ergonomického sezení. Když investujeme do interiéru domova, chceme mít jistotu, že u každého nákupu děláme to správné rozhodnutí na dlouhou dobu. ID Chair dokazuje své kvality už víc jak deset let a stále je ztělesněním nejnovějších poznatků ohledně ergonomie sezení,“ vysvětluje Christian Grosen, hlavní designér Vitra.

 

Tyde 2

V roce 2012 Vitra a designérské duo Ronan a Erwan Bouroullec představili systém psacího stolu Tyde, u něhož se dá sedět i stát. Tyde 2, který bude uveden na trh v červnu 2021 přináší mnoha zlepšení, v nichž jsou zapracovány inovace a poznatky za posledních devět let. Na jednu stranu je vzhled Tyde 2 krok dál od strojového vzhledu mnoha běžných psacích stolů; a na stranu druhou je nová verze systému ještě funkčnější, pevnější a uživatelsky přívětivější. Nová konzolová konstrukce umožňuje připevnit stolní lampu, rameno monitoru a další doplňky kdekoli podél hrany stolní desky, což umožňuje rozmanité konfigurace. Zástěny pohlcující hluk jsou nabízeny v široké škále barev a technické komponenty pod deskou lze schovat různými kryty nebo do kabelových žlabů z lisovaného polyesterového flísu, který také snižuje hladinu hluku. Proměnlivost toho systému byla obohacena o stoly pro setkávání, které usnadňují spontánní spolupráci a rozhovory a poskytují pracovní prostory pro projektové týmy