Vídeň je spokojená s domácími kloktacími testy

Od ledna nabízí město Vídeň zdravotníkům a sociálním pracovníkům i jejich rodinám bezplatné PCR kloktací samotesty. Do rostoucího programu nyní spadá 120 000 zaměstnanců a spokojená radnice chystá další rozšíření. Jednoduché a spolehlivé testování je podle starosty jednou z cest k normálnímu životu.

Už od konce ledna si 60 000 pracovníků v oblasti sociální a zdravotní péče i jejich rodinní příslušníci ve Vídni mohou každý týden dvakrát bezplatně provést kloktací test na koronavirus. Do začátku března narostl počet zúčastněných veřejných i soukromých organizací na 1 600 a počet zúčastněných zaměstnanců na 120 000.

A protože se pilotní fáze projektu „Všechno kloktá“ podle magistrátu i Hospodářské komory města Vídně osvědčila, chystá nyní rakouské hlavní město další rozšíření. „Chceme tím – dokud nemáme k dispozici dostatečné množství potřebných očkovacích látek – vytvořit jakýsi ochranný štít pro obyvatele,“ vysvětlil starosta Vídně Michael Ludwig. Zapojení dalších firem a navýšení laboratorních kapacit pro vyhodnocování domácích testů se stane důležitým pomocníkem pro návrat do normálního života, doplnil Ludwig.

Domácí kloktací testy

Testy, vyrobené vídeňským startupem Lead Horizon, jsou pro zúčastněné pracovníky zdarma a jednoduchou proceduru lze uskutečnit doma nebo v zaměstnání bez přítomnosti specializovaného personálu. Testování, tedy vykloktání speciálního roztoku a uzavření do testovací nádoby, se provádí s videokamerou a webovou aplikací, aby byla jednoznačně zajištěna identita dané osoby. Vzorky lze odevzdávat na 153 filiálkách drogerie Bipa, firmy mohou využít i hromadného vyzvednutí poštovní službou. Vyhodnocení probíhá v centrální laboratoři a jednotlivci se o výsledku dozvědí digitálně do 24 hodin.

Potvrzení o negativním PCR testu lze podle nových pravidel rakouské spolkové vlády do 72 hodin uplatnit i pro návštěvu služeb jako jsou například kadeřnictví. Kdo se tedy díky městské iniciativě bezplatně testuje dvakrát týdně, může pokrýt bezmála celý týden.

Aktuální čísla

  • Zařazeno 1 600 firem s více než 120 000 zaměstnanci, okruh je průběžně rozšiřován po dohodě s Medicínským krizovým štábem města Vídně
  • Doposud provedeno 92 300 testů
  • Z toho 188 (0,2 %) pozitivních
  • Stoupající počet testů (23 000 v 8. kalendářním týdnu, v rekordní den 8 000)
  • Odevzdávání na 153 místech, plus poštovní služba u 20 firem
  • Registrace na webu www.allesgurgelt.at

(data k 5. březnu 2021)